You are here

GLOBAL BİR SUÇ: SUÇTAN ELDE EDİLEN GELİRLERİN AKLANMASI VE ORTAYA KOYDUĞU SORUNLAR

A Global Crime: Legalizing the Funds Derived From Crime and Forwarded Problems

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Globalisation which effects our world multidimensionally, has both positive and negative aspects. Undoubtedly, security problems are the most common ones of these negative aspects forwarded by the globalisation. Money laundering or with another words legalizing the funds derived from crimes, is a type of crime which characterised by the globalisation.Because it is obvious that, transnational organised crimes which emanates illicit money and the procss of legalizing the funds derived from these crimes, both exploit the yields of the the globalisation. The importance of the struggle against money laundering could be better understood if we consider the economical motives which are dominant in the nature of transnational organized criminality. Consequently, struggle against transnational organized crime is related with the struggle against money laundering. In this study, through this evalution; the importance of money laundering which is one of the most prior of the security problems forwarded by the globalisation and the threats of illegal economy will be disputed, strategies held by the countries in order to struggle against money laundering will be mentioned, some findings about the weak points of this struggle will be made and some solution proposals about the problem will be evaluated.
Abstract (Original Language): 
Globalleşme, dünyamızı çok yönlü olarak etkileyen, olumlu yönleri olduğu kadar olumsuz yönleri de içinde barındıran bir kavramdır. Globalleşmenin ortaya koyduğu olumsuzlukların en başında, şüphesiz güvenlik sorunları gelmektedir. Karapara veya diğer bir deyişle suçtan elde edilen gelirlerin aklanması ise, globalleşme ile birlikte karakterize olmuş bir suç türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü gerek karaparaya kaynaklık eden sınır aşan suçların ortaya çıkmasında, gerekse bu suçlardan elde edilen gelirlerin legalize edilmesinde globalleşmenin getirilerinden yararlanıldığı açıktır. Karaparanın aklanması ile mücadelenin önemi, sınıraşan suçluluğun özellikle ekonomik motiflerle işlenen suçlarla ilgilendiği gerçeği gözönüne alındığında daha da net biçimde ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla söz konusu suçluluk ile mücadele edilebilmesi, karapara ile gerçek anlamda mücadele edilebilmesine bağlıdır. Bu çalışmada, söz konusu değerlendirmeler doğrultusunda; globalleşmenin ortaya koyduğu güvenlik sorunlarından ilk planda akla gelen karapara aklama olgusunun içerdiği önem ve bu bağlamda kayıtdışı ekonominin ortaya koyduğu tehditler tartışılacak, ülkelerin söz konusu suç ile mücadelede ortaya koydukları stratejilere değinilecek ve söz konusu mücadelenin zayıf noktalarına ilişkin bir takım tespitler yapılarak çözüm önerilerinde bulunulacaktır.
65-94

REFERENCES

References: 

Akar, Y., (1997), Karaparanın Aklanması, Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu Yayınları.
Akın, E., (2004), "Türk Ceza Kanunu Tasarısı'nda Yer Alan 'Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerini Aklama' Suçu ile 4208 Sayılı Kanun'da Yer Alan 'Karapara Aklama' Suçunun Karşılaştırılması", Yaklaşım Dergisi, ss.269-272.
Global Bir Suç: Suçtan Elde Edilen Gelirlerin Aklanması ve Ortaya Koyduğu
Sorunlar
93
Atacanlı, M., (2002), "Türkiye'deki Yolsuzluklar, Kayıtdışı Ekonomi, Karapara ve Aklanması, Uluslararası Ticari İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Verilen Rüşvet ve Önlenmesi İçin Yapılan Çalışmalar, Türkiye'deki Durum",
http://www.baskent.edu.tr/~gurayk/1cuma.doc (21.11.2003).
Başak, R., (1998), 50 Soruda Karapara ve Karaparanın Aklanmasının Önlenmesi, İstanbul: Türkiye Bankalar Birliği.
Çelik, K.; Koçağra, S. I. ve Güler, K., (2000), Karapara Aklama Tanımı, Aşamaları ve İlgili Uluslararası Çalışmalar, Ankara: Mali Suçları Araştırma Kurulu Yayınları.
Deutschland, (2006), "Almanya'nın 2007 AB Konseyi Başkanlığı", Politika, Kültür ve Ekonomi Forumu, Sayı.6, Aralık-Ocak.
EGM-Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (1998). Kaçakçılık ve Sahtecilik Olayları Değerlendirmesi, Ankara: Evren Yayın, Basım San. Tic. A.Ş.
Ergül, E., (2001), Karapara Endüstrisi ve Aklama Suçu, Ankara: Yargı Yayınevi.
Gilmore, W., (1999), Dirty Money: The Evolution Of Money Laundering Countermeasures, Strasbourg: Council of Europe Publishing.
Gümüşay, S., (2003), "Karapara Aklama Kavramı, Nedenleri ve Boyutları ile Karapara Aklama Suçunun Önlenmesine Yönelik Çözüm Önerileri", Vergi Sorunları Dergisi, Ağustos, Sayı.179.
Güner, S., (2003), Organize Suç Örgütleri, Kara Para ve Aklanması, Ankara: Bilgi Yayınevi.
İpek, H., (2000), Önemli Bir Sorun: Karapara ve Karaparanın Aklanması, İstanbul: Beta Basın Yayım Dağıtım A.Ş.
Kaçar, H., (1999), Tüm Yönleriyle Karapara Mevzuatı, Ankara: Yaklaşım Yayınları.
Kocasakal, Ü., (2000), Karapara Aklama Suçu, İstanbul, Yayımlanmamış Doktora Tezi.
MASAK, (2000), Mali Eylem Görev Grubu Karapara Aklama Tipolojileri, Ankara: Mali Suçları Araştırma Kurulu Yayınları.
Mavral, Ü., (2001), Karapara Kayıtdışı Ekonomi ve Türkiye Yansımaları. Ankara: Vergi Denetmenleri Derneği Yayınları.
94 | Polis Bilimleri Dergisi: 9 (1-4)
Öztürk, A., (2003), "Bir Organize Suç Olarak Karapara Aklamayla Ulusal ve Uluslararası Planda Mücadele", Avrasya Dosyası, Cilt.9, Sayı.2, ss.142-169.
Rabinson, J., (2003), Karapara Aklayıcıları, Çev. Ayşe Egemen, İstanbul: Arion Yayınevi.
Rider, B. and Ashe M., (1996), Money Laundering Control, Dublin: Round Hall Sweet-Max-well.
Stessens, G., (2000), Money Laundering: A New International Law Enforcement Model, Cambridge: Cambridge Universty Pres.
Şen, Y. F., (2006), Dünya ve Türkiye Perspektifinden Göçmen Kaçakçılığı, İnsan Ticareti ve Organ-Doku Ticareti, Ankara: KOM/TADOC Yayınları.
TADOC, (2006), Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Ankara:
KOM/TADOC Yayınları.
Utku, E., (2002), "Karapara Aklama Suçu ve Hazırlık Soruşturmasında Karşılaşılan Sorunlar", Adalet Dergisi, Temmuz, ss.154-163.
Wasserman, M., (2002), "Dirty Money", Regional Rewiew, Vol.12, ss.15-24.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com