You are here

EL YAZMASI KİTAPLARDA ORTAM ŞARTLARININ MANTAR GELİŞİMİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

STUDY OF EFFECTS OF ENVIRONMENTAL CONDITIONS ON GROWTH OF MOLD IN MANUSCRIPTS

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Manuscripts, unique historical books, archival documents which are the primary sources of our national heritage and our most precious cultural assets shed light on the researches of scientist and researchers. These assets can be damaged by a lot of environmental effects. In this study, biological damages have been determined on the manuscripts in Süleymaniye Manuscripts Library, and effects of variations of medium temperature and humidity caused damage have been investigated. With this aim, a data base was built up with temperature and humidity values which had been taken at a forty seconds during one month. Samples taken for biological examination under hygienic conditions were inspected by bare eyes, and then were observed by means of microscope by using preparations made by 10% potassium hydroxide. Three types of mould have determined in the samples. It has been shown that temperature and humidity is vital factor for growth of micro organisms, and the moulds cause the biological damage.
Abstract (Original Language): 
Kültür tarihinin birinci elden ve milli kültür mirasımızın kaynaklarından olan el yazmaları, nadir eserler ve arşiv vesikaları, bilim adamlarının ve araştırmacıların çalışmalarına ışık tutan en değerli kültür varlıklarıdır. Bu eserler çok sayıda çevresel faktörden etkilenerek zarar görebilirler. Bu çalışmada Süleymaniye El Yazma Eserler Kütüphanesindeki eserlerde biyolojik hasar saptanmış, bu hasarın oluşmasında ortam sıcaklık ve nem değişimlerinin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, bir ay boyunca her kırk saniyede bir kez alınan sıcaklık ve nem değerleri ile bir veri tabanı oluşturulmuştur. Biyolojik inceleme için eserlerden steril koşullarda alınan örnekler önce çıplak gözle, ardından %10’luk potasyum hidroksit eriyiği ile peraparat hazırlanarak mikroskopta incelenmiştir. Örneklerde üç farklı tip mantar tespit edilmiştir. Sıcaklık ve nem değişimlerinin ortamda canlıların yaşaması için elverişli şartların oluşmasında en önemli faktörler olduğu ve mantarların biyolojik hasar oluşturduğu gösterilmiştir.
27-32

REFERENCES

References: 

[1] ASHRAE Handbook HVAC Applications, ‘‘Museums, Libraries, and Archieves’’, Chapter 21, 2003
[2] http://www.solinet.net/preservation/leaflets/ leaflets_ templ.cfm?doc_id=122
[3] Block. S. S., ‘‘Humidity Requirements for Mold Growth’’, Department of Chemical Engineering, University of Florida, Gainesville, Florida, pp. 287-293, 1953.
[4] Tétreault, J., ‘‘Airborne Pollutants in Museums, Galleries and Archives: Risk Assessment, Control Strategies and Preservation Management’’, Canadian Conservation Institute, Ottowa, ON, 2003.
[5] http://www.yazmalar.org/elyazmaciligimiz.php#1.3.
[6] Ohtsuki, T., ‘‘Studies on Eurotium Tonophilium Ohtsuki: Minimum Humidity for Germination and Characterization of Yellow Pigments Produced by this Fungus’’, Kobunkazai No Kagaku 35, pp. 28-34, 1990.
[7] Beuchat, L.R.., ‘‘Influence of Water Activity on Sporulation, Germination, Outgrowth, and Toxin Production’’, In Water activity: Theory and applications to food, pp. 137-152, Marcel Dekker, New York, 1987.
[8] Snow, D., Crichton, M.H.G., and Wright,N.C., ‘‘Mould Deterioration of Feeding Stuff in Relation to Humidity of Storage’’, Annals of Applied Biology Vol.31,102-110, 1944.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com