You are here

Eğitmen Konsol Yazılımları için Kullanıcı Arayüzü Kılavuzu Geliştirilmesi ve Geçerleme Süreci

Development and Validation of User Interface Guide for Trainer Console Software

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this study, the development and validation of a guideline was proposed to provide usability, which is one of the most important issues of Human Computer Interaction, in design and development of military computing systems’ interfaces. In the report which was called as “User Friendly Graphical Interface Guide”, it is expected to provide efficiency, effectiveness and user satisfaction with the available software and the software to be prepared by combining general usability issues. The titles in the guide were defined based on the trainer console software which is being developed by Havelsan AŞ and it was supported with the criteria which are based on the research. For this reason, the report is a very important guide for trainer console software developers. The validation of the software will be provided by comparing old version of the software and the new developed ones via the guideline. Shortly, in this study the steps, methods and the problems encountered while development and validation process of the usability guide will be mentioned. It is expected that this study will be a good methodological example, especially for the developers of trainer console software which are used in flight simulations and the units which conducts usability studies in this field.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada, askerî bilişim sistemleri arayüzlerinin tasarımı ve geliştirilmesinde, İnsan Bilgisayar Etkileşiminin (İBE) önemli konularından biri olan kullanılabilirliğin sağlanması amacıyla bir kılavuzun oluşturulması ve geçerlenmesi sırasında şimdiye kadar izlenen ve daha sonra izlenecek adımların sunulması hedeflenmiştir. Kullanıcı Dostu Grafik Arayüz Kılavuzu adı verilerek geliştirilen raporda, genel kullanılabilirlik unsurları bir araya getirilerek hazırlanan ya da hazırlanacak yazılımların etkililiği, verimliliği ve kullanıcı memnuniyetinin sağlanması beklenmektedir. Kılavuzdaki başlıklar genel olarak Havelsan AŞ tarafından geliştirilen eğitmen konsol yazılımları temel alınarak belirlenmiş ve diğer araştırma temelli standart kullanılabilirlik kıstasları ile desteklenmiştir. Bu nedenle benzer eğitmen konsol yazılımlarının geliştiricileri için önemli bir kılavuz niteliğindedir. Kılavuzun geçerlenmesi, arayüzün önceki sürümü ile kılavuza göre yeniden hazırlanan sürümünün karşılaştırılması ile sağlanacaktır. Kısaca, bu çalışmada bir kullanılabilirlik kılavuzunun hazırlanma ve geçerlenme sürecinde izlenen adımlar, uygulanan yöntemler ve karşılaşılan problemlerden bahsedilecektir. Bu çalışma özellikle uçuş simülasyonlarında kullanılan eğitmen konsol yazılımları geliştiricileri ve bu alanda kullanılabilirlik çalışması yürüten birimlerinin izleyeceği metotlar için iyi bir örnek teşkil etmesi beklenmektedir.
177-186

REFERENCES

References: 

Avery, L., Sandquist, T., O'Mara, P., Shepard, A. ve Donohoo, D. (1999). U.S. Army Weapon System Human-Computer Interface Style Guide; (3. baskı) Richmond, VA: The Pacific Northwest National Laboratory.
Avery, L.W. ve Bowser, S.E. (Eds, 1996). Department of Defense human-computer interface style guide (Version 2.0, DOE HFDG ATCCS V3.0 also known as DOD HCISG V3). Washington, DC: Defense Information Systems Agency.
Çağıltay, K. (2011). İnsan Bilgisayar Etkileşimi ve Kullanılabilirlik Mühendisliği: Teoriden Pratiğe. METUPress, Ankara.
Geddie, J.C., Boer, L.C., Edwards, R.J., Enderwick, T.P. ve Graff, N. (2001). North Atlantic Treaty Organization, Research and Technology Organization. NATO Guidelines on Human Engineering Testing and Evaluation (Tech. Report RTO-TR-021). Neuilly-Sur-Seine Cedex, France: NATO Research and Technology Organization.
ISO 9241 (1992/2001). Ergonomics Requirements for Office with Visual Display Terminals (VDTs), Geneva: International Organization for Standardization.
Nielsen, J. (1993). Usability Engineering, Academic Press: Boston
Tullis, T.S. ve Kodimer, M.L.A. (1992). Comparison of Direct-Manipulation, Selection, and Data-Entry Techniques for Reordering Fields in a Table. Proceedings of the Human Factors Society Annual Meeting, Atlanta, GA.
Yıldırım, G., Bıkmaz, I., Cağıltay, K., ve İşler, V. (2007) Savunma Sistemleri Tasarımında İnsan Bilgisayar Etkileşimi Çalışmalarının Rolü. Ulusal Savunma Uygulamaları Modelleme ve Simülasyon Konferansı, 1, 200-208

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com