You are here

KLASİK AZERBAYCAN EDEBİYATINDA MEŞHUR GAZEL ŞAİRLERİ

FAMOUS GHAZAL POETS IN CLASSICAL AZERBAYCAN LITERATURE

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Azerbaijan Turkish and Anatolian Turkish that are in the Oguz group of Turkish, started to display different language features after the 13lh centuries. After this century these two dialects continued to produce in the classic style pieces of literature. Among those literary products, the most widely used form is ghazal. Azerbaijani poets have played an important role in shaping the present form of ghazal. Although Azerbaijani poets such as Hakanı and Nizami wrote in Persian language, they contributed to the development of ghazai form. The first ghazal poet who wrote in Azerbaijani Turkish is Hasanogtu. Later many "nazire" have been written to address the ghazals of Hasanogiu. In this study, names of about two hundred poets have been given, who wrote ghazals between 13th and 20Ul centrury.
Abstract (Original Language): 
Türkçenin Oğuz grubu içinde yer alan Azerbaycan Türkçesi ve Anadolu Türkçesi 13. asırdan sonra farklı dil özellikleri göstermeye başlamışlardır. Bu asırdan sonra birbirinden ayrılan bu İki lehçe klasik tarzda ürün vermeye devam ermiştir. Bu edebi mahsullerde en çok kullanılan şekil gazeldir. Gaze! nazım şeklinin bugünkü formunu almasında Azerbaycanlı şairlerin önemli rolü olmuştur. Hakanî, Nizamî gibi şairler Farsça yazmış olsalar da gazel nazım Şeklinin gelişimine katkıda bulunan Azerbaycanlı şairlerdir. Azerbaycan Türkçesiyle ilk gazel yazan şair Hasanoglu'dur. Hasanoğlu'nun gazellerine daha sonra pek çok nazire de yazılmıştır. Bu çalışmada, 13, asırdan 20. asra kadar tespit edebildiğimiz gazel yazan iki yüz civarında şairin adlarına yer verilmiştir.
261
268

REFERENCES

References: 

ARASLI, Hamid, (1946), Fuzulî Seleflerinden Kişverı, Bakı: Nizami Adına Edebiyyat ve Dil İnstitutunun Eserleri I. Cild.
ELİZADE, Samet, (1995), Şah Beytler, Bakı: Azerbaycan DövletNeşriyyatı.
ERGUN, Sadettin Nüzhet, (1928, Nisan), "Hasan Oğh ve Yeni Bir Gazeli", Milli Mecmua, C.IX, S. 107.
FERZELİYEV, Şahin Fazil, (2006), Tezkiremi Şahin, Bakı: MBM Neşriyyatı.
HEYET, Cevat, (2009.03.30), "Azerbaycan'ın Türkleşmesi ve Azerbaycan Türkçesinin Teşekkülü", http://mtad.humanity.ankara.edu.tr/l-
l_Kasim2004/02_
CTAD_I-l_CHeyet.pdf
, (2004.11.07).
İPEKTEN, Haluk, (1996), "Gazel", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, C. 13, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi yayınları.
KÖPRÜLÜ, M. Fuad, (1989), Edebiyat Araştırmaları 2, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
268
Ömer BAYRAM
Kültür Bakanlığı, (1993), Başlangıcından Gönümüze Kadar Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi, C. 2-3-4, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
NURİOĞLU, Memmed (1991), Azerbaycan Gezelleri, Bakı: Azerbaycan Dövlet Neşriyyatı.
SEFERÜ, Elyar-YUSİFOV, Helİl, (1982), Gedim ue Orta Esrler Azerbaycan Edebiyyatı, Bakı: Maarif Neşriyyatı.
ÜZGÖR, Tahir, (1990), Türkçe Diuan Dibaceleri, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com