You are here

ÜÇ ROMAN BİR FİLM: FRANSIZ SANATINDAKİ ELEŞTİREL GELENEK ÜZERİNE

THREE NOVELS ONE FILM: ON CRITICAL TRADITION IN FRENCH ART

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The subject undertaken in this article is the possible critical similarity between French novels, The Lily of the Valley by Balzac, Modame Bovary by Flaubert, The Red and the Black by Stendhal, and the film, Children of Paradise fLes En/ants du Paradis) by one of the most prominent directors of French Poetic Realism, Marcel Came\ This article defines this critical similarity as a tradition based on criticism towards the hypocrisy of capitalism thought between the time it emerged in the 1800s as structured around Western idealism, and ideologically defined as a grand world project, and the decadence of capitalism as a humankind ideal. Consequently, even though the abovementioned novels and the film bear a stylistic antagonism or difference, the present study aims at proving the existence of a similarity between them in terms of intellectual content and narrative as basic concepts for the assumption. The article considers both the socio-economic and the cultural structure of the periods of the previously mentioned artworks as texts, and in order to depict the critical similarities and narrative differences between these 'texts', or in other words, to prove the main assumption, makes use of the 'intertextuality' method.
Abstract (Original Language): 
Bu makalenin konusu, Balzac, Flaubert ve Stendhal gibi Fransız romancılarının Vadideki Zambak, Madam Bouary ve Kırmızı ue Siyah adlı romanları ile Fransız Şiirsel Gerçekçilik akımının önde gelen yönetmenlerinden biri olan Marcel Came'nin 'Cennet'in Çocukları' {Les Enfants du Paradise) adlı filmi arasındaki olası eleştirel benzerliktir. Bu eleştirel benzediği, Batı idealizmi etrafında 1800'li yıllarda şekillenen ve ideolojik bağlamda büyük bir dünya projesi olarak nitelenen kapitalizm düşünün ortaya çıkışından, bir insanlık ideali olarak çöküşüne tadar ki zamanda ortaya çıkan ikiyüzlülüğünün eleştirisine dayanan bir gelenek olarak adlandıran bu makale; anlatı bağlamında biçimsel bir zıtlık ya da farklılık taşısa da, adı geçen romanlar ve film arasında, varsayımın temel kavramı olan eleştirel içerik ve söylem açısından bir benzerliğin olduğunu kanıtlamayı amaçlamaktadır. Bu makale adı geçen her bir sanat yaratısını ortaya konduğu dönemin hem sosyo-ekonomik hem de kültürel yapısını yansıtan birer metin olarak ele alır ve adı geçen 'metinler' arasındaki eleştirel benzerliği ve anlatısal farklılığı belirleyebilmek adına ya da başka bir deyişle, makalenin varsayımını kanıtlamak adına da 'metinlerarasılık' denilen yeni bir yöntemi kullanır, Bu yöntemi uygulamak için, öncelikle yöntemin içeriği; ardından roman sanatı ve sözü edilen romanlar ve film birer metin olarak varlıksal katmanlarına ayrılarak hem biçimsel hem söylemsel hem de söylemin üretildiği tarihsel ve toplumsal bağlam çerçevesinde açımlanır ve en sonunda da ortaya çıkan veriler, varsayımı destekler nitelikle karşı [aştırmak bir şekilde sıralanır.
29
44

REFERENCES

References: 

AKTULUN, Kubilay, (2000), Metinlerarası İlişkiler, Ankara: Öteki Yayınevi. BALZAC, Honore de, (TY), Vadideki Zambak, (çev: Ahmet Sirac Fakirullahoğlu),
İstanbul: Morpa Kültür Yayınları. BENJAMIN, Walter, (2006), Son Bakışta Aşk, (çev: Nurdan Gürbilek), İstanbul:
Metis Yayınları.
BİRYILDIZ, Esra, (1998), Sinemada Akımlar, İstanbul: Beta Yayım. CAMUS, Albert, (2006), Sisifos Söyleni, (çev: Tahsin Yücel), İstanbul: Can Yayınları.
ÇAPAN, Cevat, (1992), Değişen Tiyatro, İstanbul: Metis Yayınları.
FLAUBERT,
Gustav
, (1997), Madame Bovary, (çev: Serpil Kapsız), İstanbul:
Mopa Kültür Yayınları. F.PLETT, Heinrich, (1991), "Intertextualities", intertextuality, (ed: Heinrich
F.Plett), ss.3-9, New York: Waiter de Gruyter, KUNDERA, Milan, (2001), Roman Sanatı, (çev: Aysel Bora), İstanbul: Can
Yayınları,
LA BRUYERE, (1998), Karafcferfer, (çav: Bedia Kösemihal), İstanbul: Sosyal -Yayınları.
LUKACS, Gyorgy, (2001), "Dostoyevski", (çev: İsmail Izgü), Dosfoyeus/ci, (ed:
Orhan Düz) Kaknüs Yayınları, İstanbul, ss. 211-227. NIETZSCHE, Friedrich W, (2005), Yunan Tragedyası Üzerine İki Konferans, (çev:
Mahmure Kahraman), İstanbul: Say Yayınları. NUTKU, Özdemir, (2001), Dram Sanatı, İstanbul: Kabala Yayınevi. ROTHA, Paul ve GRIFFITH Richard, (2001), Sinema Yazıları, (çev: Ayzer
Ovatman), İstanbul: İzdüşüm Yayınlan. STENpHAL, (1992), Kırmızı ve Siyah, (çev: İknur Çelik), İstanbul: Morpa Kültür
Yayınlan.
WEBER, Max, (1997),
Protestan
Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu, (çev: Zeynep
Aruoba), İstanbul: Hil Yayınları, İstanbul. ZIZEK, Slavoj, (2005), Yamuk Bakmak, (çev: Tuncay Gürkan), İstanbul: Metis
Yayınlan.
ZWEIG, Stefan, (2002), Balzac,
(çev: Yeşim Tükel, Şebnem Sunar), İstanbul: Kabala Yayınevi.
ZWEIG,, Stefan, (2007),
Ü
ç Büyük Usta, (çev: Nafer Ermiş), İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com