You are here

FARKLI BİR PLATFORMDA SİVİL TOPLUM VE TÜRKİYE

CIVIL SOCIETY ON A DIFFERENT PLATFORM AND TURKEY

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In the study titled "Civil Society on a different platform and Turkey", firstly it is aimed to eliminate the concept and meaning ambiguity caused by the translation of the notion "civil society" into our language. Besides, the traces of the civil society notion in the societies' transformation process throughout the historical process are defined. The notion of civil society has been primarily handled with the meaning of civilization and then with the meaning of civil society which defines an area different from the state, and the notion has been considered and discussed in sociological dimension rather than its reflections in politics. Non-governmental organizations (NGO) that are one of the fields, in which civil society concept exists, are examined basically in specific qualifications and the social field in question is defined in two categorical sections as non-governmental organizations and social life organizations. In this study, the route of Turkish social history is examined in terms of the criteria of civil society and non-governmental organizations that constitute part of Turkish social life will be discussed in all aspects.
Abstract (Original Language): 
Farklı Bir Platformda Sivil Toplum ve Türkiye" isimli çalışmada, öncelikle civil society kavramının, dilimizdeki karşılığı olan sivil toplum kavramına evrilirken, yitirdiği ve bundan dolayı neden olduğu kavram ve anlam kargaşası ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca sivil toplum kavramının, toplumların tarihsel boyutta geçirdikleri dönüşüm süreçlerindeki izleri tanımlanmaya çalışılmıştır. Sivil toplum kavramı öncelikle medenilik anlamı ve sonrasında, devletten ayrı bir alanı tanımlayan sivil toplum anlamı ile ele alınırken, kavramın siyaset alanındaki yansımalarından ziyade, sosyolojik boyutta kavramı ele alınmış ve tartışılmıştır. Sivil toplum kavramının kendisini var ettiği alanlardan biri olan sivil toplum örgütleri ve non-govermental organization (NGO) lar, temelde belirli niteliklerde sorgulanmış ve söz konusu sosyal alan sivil toplum örgütleri ve sosyal yaşam örgütleri olarak iki kategorik ayrımda tanımlanmıştır. Çalışmada Türk toplumsal tarihinin izlediği yol sivil toplum kriterinde sorgulanmış ve Türk toplumsal hayatının parçası olan sivil toplum örgütleri her açıdan tartışmaya açılmaya çalışılmıştır.
145
164

REFERENCES

References: 

AKDİMKEN, Resuhi
(
2000 ) : Langenscheidt Pocet English Dictionary, İstanbul, İnkılap, Kitapevi yay.
AKPINAR, Gönenç Ayşegül ( 2001 ) : Sivil Toplum, İstanbul, y.y.
AKŞİT, Bahattin, Ural Tol Uğraş, Küçükural Kurtuluş, Kurtuluş Cengiz ( 2005 ) : "Türkiye ve Orta Doğu'da Sivil Toplum Tartışmaları"Sivil Toplum ve Demokrasi , İstanbul, Kaknüs yay.
ARSLAN, Osman ( 2001 ) : Sivil Toplum ve Türkiye Gerçeği, İstanbul. Bayrak
yay.
ATİKER, Erhan ( 1997 ) : Modernizm ve Kitle Toplumu,Ankara . Vadi yay.
BALİ, Cemal Akal ( 2003 ) : İktidarın Üç Yüzü , Ankara, Dost Kitapevi yay
DOĞAN, İsmail (2000 ) : Sivil Toplum Ondan Bizde de Var, İstanbul, Sistem yay.
DUVERGER, Maurice (1975 ) : Siyaset Sosyolojisi, İstanbul ,Varlık yay .
GÖKALP, Ziya ( 1976 ) : Türk Medeniyeti Tarihi, İstanbul , Kültür Bakanlığı yay.
MAGA, İlker ( 2001) : " Sivil Toplum Devletin Büyümesidir", Sivil Toplum Devletin Büyümesi, İstanbul, Yazı - görüntü- ses - yay.
MARDİN Şerif ( 2004 ) : Türkiye'de Toplum ve Siyaset, İstanbul, İletişim yay
ŞENEL, Alaeddin ( 1996 ) : Siyasal Düşünceler Tarihi, Ankara, Bilim ve Sanat yay.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com