Prevalence and Characteristics of Violence Towards Health Care Staff
Journal Name:
- Smyrna Tıp Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Objective: The aim of this study is to define violence against health care staff working at a medical faculty
hospital.
Material and Methods: The study was conducted from June to September 2013 in Pamukkale University Medical Faculty Hospital with health care staff. A questionnaire was completed by voluntary participants inquiring violence and related characteristics.
Results: From 246 participating health care staff; 70 (28.5%) reported violence. Violence was mostly seen at outpatient clinics (42.5%) and during day-times (29.9%). Perpetrators of violence were mostly patients and their relatives (42.9% and 45.7%). Verbal abuse was the most form of violence and 81.4% of the staff reacted by calming down and not responding while 18.6% responded. A written report was admitted only by 21.4% of victims.
Conclusion: Nearly one third of health staff were exposed to violence at the workplace. Health staff is exposed to violence more in form of verbal abuse but it was observed that violence was also experienced during day¬times and at outpatient clinics which are expected to be low-stress places.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Bu çalışmanın amacı bir tıp fakültesi hastanesinde çalışan yardımcı sağlık personeline yönelik şiddet sıklığını ve özelliklerini saptamaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, Haziran-Eylül 2013 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde çalışan yardımcı sağlık personeli ile yapıldı. Çalışmaya katılmayı kabul edenlere kendilerinin doldurdukları bir anket uygulandı. Ankette şiddet varlığı ve özellikleri ile ilgili sorular yer aldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 246 kişi katıldı; bunlardan 70'i (%28,5) şiddet gördüğünü bildirdi. Şiddet olayları en çok polikliniklerde (%42,5) ve gündüz saatlerinde (%29,9) meydana gelmişti. Şiddet kaynağı çoğunlukla hasta ve hasta yakınları idi (sırasıyla %42,9 ve %45,7). Sözel şiddet en sık uygulanan şiddet biçimi idi ve buna sağlık çalışanlarının %81,4'ü hiçbir şey yapmayarak tepki verirken; %18,6'sı şiddete bir şekilde karşılık verdiğini belirtti. Şiddete uğrayanların sadece %21,4'ü şiddet olayını yazılı olarak bildirmişti. Sonuç: Yardımcı sağlık personelinin neredeyse üçte biri iş yerinde şiddete uğramıştır. Bu çalışmada hekim dışı sağlık personelinin şiddet olaylarına maruz kaldıklarını ve daha çok sözel nitelikli olan şiddet davranışlarının gündüz saatleri ve poliklinik ortamları gibi nispeten gerilimin daha az olması beklenen ortamlarda da gerçekleştiği gösterildi.
FULL TEXT (PDF):
- 3