You are here

FARKLILA§TIRAN VE AYRI§TIRAN BiR MEKANiZMA OLARAK KENTLE§ME

TIRANA TIRANA AND SEPARATE § § Differentiation as a mechanism Urban § ME

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Previous researches emphasized transition from tradiation to modernization with urbanization. In this respect urban harmony and urban intepration were considered as important concepts. At first period it was expected that cities were going to be center of intellectuality and modernization. As a result, it was expected that urban life was going to break up traditional human relations and turred into buargeuis type which based on selfish interests. However Today's urban life requires soliderity and sentimental traditional human relations as opposite to expectations. Therefore Today's urban life requires solideristic and sentimental human relations besides pluralistic and individual relations.
Abstract (Original Language): 
ilk donem ara§tirmalarinda kentle§me ile birlikte gelenekselden moderne dogru bir degi§imin gergekle§ecegi vurgulanmi§ ve bu gergevede, "kentsel butiinle§me" ve "kentsel uyum" onemli kavramlar olarak degerlendirilmi§tir. Bu ilk donemde kentle§meden beklenen, geli§kisiz, duz gizgisel bir §ekilde Aydinlanma'nin dolayisiyla modernitenin kalesi olacagidir. Boylece kent hayati geleneksel "dogal baglari" kiracak ve bireyi ozel gikarlarinin, amaglarinin ve ihtiyaglarinin gerektirdigi burjuva toplumuna ozgu ili§kilere yoneltecektir. Oysa gunumuz kentle§mesi "dogal baglar"in kirilmasi bir tarafa onlarin yeniden uretilmesini zorunlu hale getirerek; toplumdaki duygusal-dayani§maci baglari yeniden kentteki gundelik hayatin dinamosu yapmi§tir. Sonugta gunumuz kenti, bir yandan duygusal-dayani§maci "dogal baglar"i guglendirirken bir yandan da bir ayri§maya bir farklila§maya neden olmakta; gogulculugun, ge§itliligin, bir arada ya§andigi bir yapinin ortaya gikmasini saglamaktadir.
249-267

REFERENCES

References: 

Avrupa Kentsel Sarti, (1996) Mahalli idareler Genel Mudurlugu Yayinlari, No:10, Ankara.
Bilgin, Nuri-Gorenli, Melek (1996 ) "Kentsel Katilim ve Cogulculuk, ", Ed. Ferzan Bayramoglu Yildirim, Kentte Birlikte Yasamak Ustune, Dunya Yerel Yonetim ve Demokrasi Akademisi Yay., istanbul.
Bruinessen, Martin Van (2001) Kurtluk, Turkluk, Alevilik:Etnik ve Dinsel Kimlik Mucadelesi, ileti§im Yay., istanbul.
Castells, Manual (1983) The City and The Grassrootts, A Croos-Cultural Theory of Urban Social Movement, Edvard Arnold, London. s.103. (Akt. Guglu, a.g.e. 2002.)
Erder, Sema (1996) istanbul'da Bir Kent Kondu: Umraniye, ileti§im Yay., istanbul.
Erder, Sema (2002) Kentsel Gerilim, Um:ag Vakfi Yay., Ankara.
Erman, Tahire (t.y.) "2000'li Yillarda Kent Ceperindeki §iddet Esenler , istanbul Olayinin Du^undurdukleri," http:/ www. sav. org. tr.
Giddens, Anthony (1993) Sosyoloji: Eleftirel Bir Yaklafim, Cev. Ruhi Esengun,ismail Ogretir, ihtar Yayincilik, istanbul.
Guglu (Ozen), Seving (2002) Kentlilefme ve Gog Surecinde Antalya'da Kent Kulturu ve Kentlilik Bilinci. Kultur Bakanligi, Ankara.
Harvey, David (2002) " Sinifsal Yapi ve Mekansal Farkltlasma Kuramt", 20. Yuzyil Kenti, imge Kitabevi, istanbul.
Kartal, Kemal (1986) "Turkiye'de Kent Ara§tirmalari", Turkiye'de Sosyal Bilim Arastirmalarinin Gelisimi, Der. Sevil Aruz, Sosyal Bilimler Dernegi, Ankara.
Kele§, Ru§en (2002) Kentlefme politikasi, imge Kitabevi Yay., Ankara.
Kele§, Ru§en (1978) Turkiye'de Sehirlefme, Konut ve Gecekondu, Gergek Yayinevi, istanbul.
Kirkpinar, Leyla (2001) Turkiye'de Toplumsal Degifme ve Kadin, Kultur Bakanligi Yay., Ankara.
Mardin, §erif ( t.y.) ideoloji, Turhan Kitabevi, istanbul.
Oktay, Ali (27.09.2001) "Dogu Turkistan Turkleri" Ak§am.
Pinarcioglu, Melih-I§ik, Oguz (2001) "1980 Sonrasi Donemde Kent Yoksullari Arasinda Guce Dayali Ag ili§kileri: Sultanbeyli Ornegi" Toplum ve Bilim, Yaz, istanbul.
Robins, K. ( 1996) "interrupting Identities:Turkey/Europe",Questions of Identity Stuart Ed.Hall, Paul du Gay, Londra.
Saribay, Ali Ya§ar (1996) " Kent:Modernle§me ile Postmodernle§me Arasinda Kopru", Ed. Ferzan Bayramoglu Yildirim, Kentte Birlikte Yasamak Ustune, Dunya Yerel Yonetim ve Demokrasi Akademisi Yay., istanbul.Schuler, Haralt (1998) Turkiye'de Sosyal Demokrasi Particilik, Hemfehrilik,
Alevilik, ileti§im Yay., istanbul.
Schuler, Harald (2000) "Secularism Religion of an Alliance", Civil Society In The Grip Of Nationalizm, Studies On Political Culture In Contemporary Turkey, Ed. By
Stefanos Yerasimos, Gunter Seafer, Karin Vorhoff, Orient-Institute, Institut Frangais D'Etudes Anatoliennes, istanbul.
Sosyal Doku Projesi Araftirmalari -6- (Romanlar), (2004) istanbul Buyuk§ehir Belediyesi APK Daire Ba§kanligi Ara§tirma Mudurlugu, istanbul.
Tekeli, ilhan (1996) "Turkiye'de Cogulculuk Arayi§lari ve Kent Yonetimi Uzerine", Ed. Ferzan Bayramoglu Yildirim, Kentte Birlikte Yafamak Ustune, Dunya Yerel Yonetim ve Demokrasi Akademisi Yay., istanbul.
Tumertekin, Erol (1973) Turkiye'de Sehirlefme ve Sehirsel Fonksiyonlar, iU
Yayinlari, No: 1840, istanbul.
Uner, Sunday (1986) "Turkiye'de iller Arasinda Gogler (1970-1980)",Turkiye'de Sosyal Bilim Araftirmalarinin Gelifimi, Der. Sevil Aruz, Sosyal Bilimler Der. Yay., Ankara.
Vergin, Nur (2000) Din, Toplum ve Siyasal Sistem, Baglam Yayinlari, istanbul.
Yazan, Umit Merig (1995) "Cemaatten Topluma, Toplumdan Cemaate Kimlik Ayri§masi", Turk Sosyoloji Dergisi, Geng Sosyologlar Dernegi Yayini, istanbul.
Yorukhan, Ayda (1968) Sehir Sosyolojisinin Teorik Temelleri, imar ve iskan Bakanligi Yay., Ankara.
Wirth, Louis ( 2002) "Bir Ya§am Bigimi Olarak Kentlile§me" ", 20. Yuzyil Kenti,
imge Kitabevi, istanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com