You are here

ÜSKÜDAR İLÇESİNDE AİLELERİN KONUT SAHİPLİLİĞİ KONUTA YAKLAŞIM BİÇİMLERİ: HANEHALKI REİSLERİ (HHR) ÜZERİNE GÖRGÜL (AMPİRİK) BİR ARAŞTIRMA

Housing ownership and housing ÜSKÜDAR DISTRICT OF FAMILIES OF APPROACH: Head of household (HHR) ON THE EMPIRICAL (EMPIRICAL) RESEARCH

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The migration from country to urban areas and rapidly growing population together with industrial development following the Second World War have brought the housing problem into agenda in Istanbul and especially in Uskudar province. It has been observed that this process has been continuing for an half of century. Empirical research is a vital necessity in order to determine the developments in urbanization and housing, and changes in the family structure, and the effects of these developments and changes on owning of housing and the preferences fo r housing. For this purpose, there has been made face-to-face interviews with household leaders, and it has been determined the housing preferences of the household leaders. The data for Uskudar province has also been compared with the results of search which is made by DPT (State Planning Organization) in 1988. With this comparation, it has been tried to represent the differences and the similarities between those researches.
Abstract (Original Language): 
Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra sanayinin gelişmesi sonucunda ortaya çıkan kırsal kesimlerden kentlere yönelik yoğun göç ve hızlı nüfus artışı ülke ve İstanbul geneli ile Üsküdar'da kentleşmeyle birlikte konut sorununu da gündeme getirmiştir. Bu sürecin yarım yüzyıldan daha uzun bir süredir devam etmekte olduğu görülmektedir. Ülkemizin kentleşme ve konut alanında yaşadığı gelişmeleri, aile yapısında meydana gelen değişmeleri ve bu gelişme ve değişmelerin konut sahipliliği ve konut tercihleri üzerindeki etkisini belirleyebilmek için görgül (ampirik) araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Bu amaçla, Üsküdar genelinde 992 Hanehalkı Reisiyle (HHR) yüzyüze mülakat yapılmış ve HHR'nin konut tercihleri tespit edilmiştir. Ayrıca, Üsküdar genelindeki bu veriler, DPT'nın 1988 yılında yapmış olduğu araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma ile aradaki farklar ve benzerlikler ortaya konmaya çalışılmıştır.
198-230

REFERENCES

References: 

DİE; 2000 Genel Nüfus Sayımı, Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri, Yayın No. 2759, Ankara, 2003.
DİE; 2000 Genel Nüfus Sayımı, Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri, İstanbul,
Yayın No. 2732, Ankara, 2002.
DİE; 2000 Yılı Bina Sayım Sonuçları, Yayınlanmamış veriler.
DPT; Türk Aile Yapısı Araştırması, Ankara: DPT Sosyal Planlama Genel Müdürlüğü,
1992.
Murat, Sedat - Ersöz, Halis Yunus (ve diğerleri); Nüfus ve Demografi-I 1927-1990,
İstanbul: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Dairesi Başkanlığı Yayınları No. 56, 199.
Sedat, Murat; Bütünleşme Sürecinde Türkiye ve Avrupa Birliği'nin Karşılaştırmalı Sosyal Yapısı, İstanbul: Filiz Kitapevi, 2000.
Türkdoğan, Orhan; "İstanbul Gecekondu Kimliği", Üsküdar Sempozyumu I: İstanbul,
2003.
Türkdoğan, Orhan; Gecekondu İnsan ve Kültür, İstanbul: GENAR Araştırma, Eğitim, Danışmanlık, 2002.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com