You are here

SELÇUKLU / OSMANLI DÖNEMİNDE KURUMSAL BİR YAPI: AHİLİK/GEDİK TEŞKİLATI VE SOSYO-EKONOMİK İŞLEVLERİ

AND SOCIO Seljuk / Ottoman IN CORPORATE STRUCTURE: Ahi / GEDIK ORGANIZATION-ECONOMIC FUNCTIONS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
XIIL century Anatolia, founded Ahi, the presence of XX. lasted until the beginning of the century. Akhism name, XVIII. century rift / guild has changed. Akhi, the main function, in other words, the socio-economic function XV century, gained this century later, the organization gained during the military, political and administrative functions obsolete. The article Akhism similarity of socio-economic functions and applications of modern social policy are discussed.
Abstract (Original Language): 
Anadolu'da XIIL yüzyılda kurulan ahilik, varlığını XX. yüzyılın başlarına kadar sürmüştür. Ahiliğin adı, XVIII. yüzyılda gedik/lonca olarak değişmiştir. Ahilik, esas İşlevine, başka bir ifadeyle sosyo-ekonomik işlevine XV, yüzyılda kavuşmuş; bu yüzyıldan sonra, kuruluş döneminde kazandığı askeri, siyasi ve idari İşlevlerini yitirmiştir. Makalede, ahiliğin sosyo-ekonomik işlevlerinden Ve günümüz sosyal politika uygulamalarıyla benzerliklerinden bahsedilecektir.
138-154

REFERENCES

References: 

AĞAOĞLU, Samet - HÜDAİOĞLU, Selahaddin. Türkiye'de İş Hukuku, İş Hukuku Tarihi, C.l, İstanbul, 1938.
BAYRAM, MütSil, Ahi Evren ve Ahi Teşkilatının Kuruluşu, Konya, 1991. ÇAĞATAY, Neşet. Bir Türk Kurumu Olarak Ahilik, A. Ü. İlahiyat Fakültesi Yayını, Ankara, 1974.
DEMİREL, Ömer. Osmanlı Dönemi Sivas Şehri ve Esnaf Teşkilatı, Sivas Belediyesi Yayını, Sivas, 1998,
EKİNCİ, Yusuf. Ahilik, 4. Baskı, Ankara, 1993.
ERDEN Orhan. "Ahilik Kültürünün Endüstriyel Kalite Kontrolüne Yansımaları", /, Ahi Evran-ı Veli ve Ahilik Araştırmaları Sempozyumu, Kırşehir, 2004.
KORAY, Meryem. Endüstri İlişkileri, Basisen Yayını, İstanbul, 1992.
ÖKSÜZ, Enis. "Ahilik Müessesesinin Sosyal Gelişmedeki Yeri ve Önemi", Sosyoloji Konferansları, 24. Kitap, ÎÜÎF Yayını, İstanbul, 1993.
PARMAKS1ZOĞLU, İsmeL İbn-i Batuta Seyahatnamesinden Seçmeler, 1000 Temel Eser, Ankara, 1970, s. 57.
PEKOLCAY, Necla. "İstemi Türk Edebiyatı Metinlerinde Ahi Kelimesinin Yeri", Türk Kültürü ve Ahilik, İstanbul, 1986.
ŞEN, Metin, "Osmanlı Devleli'nde Sosyal Güvenlik: Ahi Birlikleri, Loncalar ve Vakıflar", Çimento işveren, C. 16, S, 6, Kasım 2002.
ŞİMŞEK, Muhittin, TKY ve Tarihteki bir Uygulaması Ahilik, Hayat, 2002, İstanbul.
TABAKOĞLU, Ahmet. Türk İktisat Tarihi, 6. Baskı, Dergah Yayınlan, İstanbul,
2003.
TABAKOĞLU, Ahmet. "Sosyal ve İktisadi Yönleriyle Ahilik", Türk Kültürü ve Ahilik, XXI Ahilik Bayramı Sempozyumu Tebliğleri, Kırşehir Ahilik Araştırma ve Kültür Vakh Yayım, İstanbul, 1986.
TALAŞ, Cahit. Sosyal Ekonomi, S Yayınları, Ankara, 1979. TOKOL, Aysen. Sosyal Politika, 2. Baskı, Vipaş, Bursa, 2000. TOKOL, Aysen. Endüstri ilişkileri ve Yeni Gelişmeler, Vipaş, Bursa, 2001 TURAN, Kamil, Iş Hukukunun Genel Esasları, Kamu-lş Yayını, Ankara, 1996. YAZICI, Erdinç Osmanlı'dan Günümüze Tiirk İşçi Hareketi, Şeker-İş, Ankara, Ty.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com