You are here

HENTBOL, VOLEYBOL VE FUTBOL ÜNİVERSİTE TAKIMLARININ BAZI MOTORİK VE ANTROPOMETRİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

THE INVESTIGATION OF SOME MOTOR VALUES AND ANTROPOMETRIC CHARACTERISTICS OF HANDBALL, VOLLEYBALL AND FOOTBALL UNIVERSITY TEAMS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Abstract (2. Language): 
The comparative study was conducted to determine the antropometric characteristic, motor values of soccer, volleyball and handball players of school teams in Ondokuz Mayıs University. A total of 46 from handball (n=10), volleyball (n=12), and soccer (n=24) players were studied. Skinfold thickness measurements were taken using skinfold callipers at eight sites (triceps, biceps, subscapular, chest, abdominal, suprailiac, upper leg, lower leg) and the aerobic capacities(cooper test), 10-20 sprint times, reactions times and the some antropometric values of subjects were measured. The results were compared among the teams using analaysis of one way (anova). A significance level of p<0.05 and p<0.01 was considered significantly different. Consequently, handball and volleyball players antropometric body extremities already tended to be taller and more anaerobic capacity and these values could be effected by their training models. This propably played more important role than soccer players in these results. The low body fat weights and high values of vertical jump of volleyball players maybe related with pyhsical and physiolocigal player charectersitics and training contents of these branches. On the other hand it may be said that soccer and handball players heigher than volleyball players in aerobic capacity results almostly related with their traning differences.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin çeşitli spor takımlarında aktif olarak hentbol (n=10), voleybol (n=12) ve futbol (n=24) oynayan toplam 46 erkek sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada, skinfold ölçüm aleti ile sporcuların deri kalınlık ölçümleri toplam sekiz vücut bölgesinden alınmıştır (triseps, biseps, subskapula, göğüs, karın, suprailiak, uyluk, baldır). Aerobik kapasiteleri (cooper testi), 10–20 m. sürat koşu zamanları ve vücudun belirli bölgelerinden alınan bazı antropometrik değerleri (genişlik, çevre, uzunluk) belirlenmiştir. Sonuçların karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (anova) kullanılmış ve gruplar arasında p<0.05 ve p<0.01 düzeyinde anlamlıklar tespit edilmiştir. Çalışmamızda hentbol ve voleybol oyuncularının bazı antropometrik değerlerinin ve anaerobik kapasitelerinin futbolculardan yüksek çıkması, antrenman modellerinin farklılığına ve sıklığına bağlanabilir. Voleybolcuların düşük toplam vücut yağ oranı ve yüksek dikey sıçrama değerleri, onların antrenman içeriklerinin farklılıklarına bağlı gelişen fiziksel ve fizyolojik yapıları ile ilişkilendirilebilir. Diğer taraftan futbol ve hentbolcuların, voleybolculara göre daha yüksek tespit edilen aerobik kapasitelerinin, futbolda ve hentbolde aerobik gücü geliştirici antrenmanların voleybola göre daha yoğun yer alması ile yakından ilişkili olduğu söylenebilir.
13-20