You are here

ULUSLARARASI SULTAN DÎVÂNÎ VE MEVLEVÎLİK SEMPOZYUMU

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of Author
Abstract (Original Language): 
"1. Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu" Afyonkarahisar'da 27-29 Mayıs 2010 Perşembe-Cumartesi tarihinde Afyon Kocatepe Üniversitesi ANS Kampusu Atatürk Kongre Merkezinde yapıldı. Sempozyum Kocatepe Üniversitesi ile Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğiyle düzenlendi. Sempozyuma yurt içinden yirmi sekiz, yurt dışından üç konuşmacı katılarak muhtelif konularda sunumlarda bulundu. Diğer taraftan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Mustafa Çıpan, Uluslararası Mevlânâ Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru'nun yanı sıra, onur konukları olarak Çelebi ailesinin üyeleri ile Mevlevîliğe gönül veren Mevlâna ve Sultan Dîvânî âşıkları katıldı. 27 Mayıs 2010 Perşembe günü Sempozyumun açılış konuşmalarını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Öner Uzun'dan sonra söz alan Uluslararası Mevlâna Vakfı Başkan Vekili ve Hz. Mevlâna'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Mustafa Kemal Atatürk'ün, büyük dedesi Abdülhalim Çelebi'ye Mevlevilerin cehaletle ve yobazlıkla asırlardır mücadele ettiğini aktardı. 27 Mayıs günü saat 8.30'da başlayan bir proğrama AKÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Altuntaş, Valimiz Haluk İmga ve Belediye Başkanı Burhanettin Ço- Eski Türk Edebiyatı Uzmanı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlük, Afyonkarahisar. 151 • Mevlânâ Düşüncesi Araştırmaları Derneği |p ban'ın açılış konuşmalarından sonra düzenlenen plaket töreni ile sempozyuma onur konuğu olarak katılan Çelebi ailesi 1 ve diğer üyelere2 üniversite tarafından plaketleri takdim edildi. Sempozyumun birinci oturumunun öncesinde Prof. Dr. Orhan Terzioğlu tarafından hazırlanan "Mevlevîhaneler, Semâ ve Fena" adlı fotoğraf sergisi ilgiyle gezildi. Sempozyum, AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Burak Kaynarca yönetiminde TSM Bölümü öğrencileri tarafından sunulan dinletinin ardından oturumlarla devam etti3. Aynı günün akşamı da yine Öğr. Gör. Burak Kaynarca yönetiminde 27 Mayıs gecesi "Gü/^âr-ıAr^V'konseri, 28 Mayıs gecesi de Rast Ayin-i Şerîfi ve Semâ Gösterisi icra edildi. 29 Mayıs 2010 Cumartesi günü, Ceyda ve Emrah Altuntecim'in hazırladıkları "Aşk YolundaAdım Adım" adlı belgesel filmin gösterimi yapıldı.
151-154

REFERENCES

References: 

Katkıları
Prof. Dr. Namık AÇIKGÖZ "Dîvâne Mehmet Çelebi'nin 'Yoktur' Redifti Müseddesinde EdebiGerilimiYaratan Unsurlar"
Mehmet SARACEL ÇELEBİ "Sultan Dîvâni'nin Tasavvuf Anlayışı ve Mevleviliğe Katkıları"
Dr. Mustafa ÇIPAN "Sultan Dîvâni'nin EdebîŞahsiyeti"
Yrd. Doç.Dr. Sezai KÜÇÜK "DîvâniMehmet ÇelebiDönemindeMevlevîlik"
2. Oturum: Afyonkarahisar'da Mevlevîlik
Yrd. Doç. Dr. Mehmet SARI "Afyonkarahisar'lı İki Hak Aşığı: Sultan Dîvânîve Yoksul Derviş"
Semai ÇELEBİ "AjyonkarahisarÇelebileri"
Uzm. Yusuf İLGAR "Arşiv belgelerine Göre Karahisâr-ı Sâhib
Çelebi ailesi: Semai Çelebi (Afyonkarahisar), Mehmet Saraçel(Afyonkarahisar), Prof. Dr. Nüket Saraçel (Afyonkarahisar), Semai Çelebi (İstanbul), Selahattin Çelebi(Konya), Gülsüm Çelebi(istanbul), Meliha Çelebi ve Ailesi (Afyonkarahisar), Esin Çelebi Bayru (İstanbul).
Cumhuriyet döneminde Afyonkarahisar'da Mevleviliğe katkı sağlayan ve günümüzde sağ olanlar: Zahit Sagun (Afyonkarahisar), Ahmet Abay (Afyonkarahisar), Kemal Alpergül (Afyonkarahisar), Bekir Alpergül (Afyonkarahisar), İhsan Sami Doğan (Afyonkarahisar), Rıza Sarı (Afyonkarahisar), Şah İsmail Özalp (Afyonkarahisar), Leman Okyar (Afyonkarahisar), Şemsettin Kubat (Yoksul Derviş) (Afyonkarahisar), H. Fikri Yazıcıoğlu (Afyonkarahisar), Feyzi Halıcı (Konya). Barihüda Tanrıkorur (istanbul). http://www.afyon-bld.gov.tr/tr/detay.aspx?id=4342.
• 152
SûfîAraştırmaları -Sufi Studies | SAYI 1 •
Mevlevîhânesi'nin İsimleri"
Lokman Derya SOLMAZ "Sultan Divani Mevlevihane Müzesinin 2009 Yılı Etkinlikleri"
3. Oturum: Mevlevîhaneler
Yrd. Doç. Dr. Hasan OZONDER "Mevleviliğin Son Asithânesi Halep Mevlevihanesi"
Dr. Naci BAKIRCI "Osmanlı Sarayından Konya Mevlânâ Dergâh'ına Gönderilen Hediyeler"
Oğr. Grv. Orhan ALTUG "Gelenekli Türk Sanatları Bakımından Sultan DivânîMevlevîhâne Müzesi".
R.Tekin UGUREL 'Kütahya Erguniyye Mevlevihanesi"
Doç. Dr. Mustafa GÜLER " Konya Mevlâna Dergâhı'nın Son Hücrenişini MehmetDede (Mehmet Arısoy)'nin; Biyografisi, Vefatı, Vasiyeti ve Terekesi"
Gökalp KAMİL "Lefkoşe Mevlevihanesi"
4. Oturum: Kültür ve Sanat ve Mûsıkî'de Mevlevîlik
Prof. Dr. Orhan TERZİOGLU "Mevlevilik Algısı ve Yaşamlarındaki Etkisi"
Doç. Dr.Yanis ESHOT
"The
Tavern and Its Keeper: Provoking the Experience ofMaykhana"
Dr. Ahmet Selahaddin
Hidayetoğl
u ÇELEBİ "Semâ" Prof. Dr. İlhan GENÇ "Mevlevi Edebiyatında Şems Hayranlığı" Bekir ŞAHİN "Mevlânâ İstifli Hat Levhaları" Barihüda TANRIKORUR "Geçmişte MevlevîÂyîn-iŞerif
5. Oturum: Kültür ve Sanat ve Mûsıkî'de Mevlevîlik
Dr. Timuçin ÇEVİKOGLU "Mevlevi Âyinleri ve Mevlevi Âyini Geleneğinde Dîvâne Mehmed Çelebi'nin Beyitleri"
Nur ARTIRAN "BirMüsikîVardırMüsikîde Musikîden İçeru"
Alberto
Fabi
o AMBROSİO "Mevlevîlikte Sükunet Adabı"
Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ "İzmir'deMevlevilik"
Oğr.Grv. Emel DEMİRGEN- Oğr.Grv. Yiğit Hakan ÜNLÜ "Afyon Mevlevi Müzjsyenlerive Kuğçek Derviş Mustafa Dede Efendi"
6. Oturum: Hz. Mevlânâ'nın Eserleri ve Günümüz Mevlâna Anlayışı Prof. Dr. Seema ARİF "The Sage ofAllAges"
Yrd. Doç. Dr. Nuri ŞİMŞEKLER "Günümüzde Mevlâna'yı
153 •
Mevlânâ Düşüncesi Araştırmaları Derneği
|p
Oku(yama)yanlar"
Prof. Dr. Adnan KARAİSMAİLOGLU 'Klasik kültürümüzde ve Edebiyatımızda Mevlânâ"
7. Oturum: Hz. Mevlânâ'nın Eserleri ve Günümüz Mevlâna Anlayışı
Öğr. Gör. Mehmed Veysî DÖRTBUDAK "Ödemişli Hocazâde M. Muammer Efendive Hz Mevlânâ Hakkında Yazdığı Na't-ı Şerifi"
Prof. Dr. Nüket SARACEL "Günümüz Yazarlarının Hz Mevlânâ'ya Bakı-Prof. Dr. İsmail YAKIT "Mevlânâ'nın Günümüze Mesajları "
Sonuç olarak Afyonkarahisar'da ilk olarak düzenlenen "1. Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevîlik Sempozyumu" ile yurt içi ve yurt dışından katılan değerli tebliğciler tarafından, başta Mevlâna, Sultan Dîvânî, mevlevî meşhurları, muhtelif mevlevîhaneler ve sair konular üzerinde durulmuş; sunumlarla mevlevı tarihine bir kapı daha açılarak ufukların aydınlanmasına,geçmişle günümüze bir köprü kurulmasına vesile olmuştur.
• 154

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com