Journal Name:
- Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
The principle of subsidiarity implies that, the public authorities do not take action when this can be done adequately end effectively by regional, local authorities and by citizens. The principles also introduces the concept of gradation, i.e. higher level of government act only, when lower levels cannot do satisfactorily. As a constitutional principle Article 5 of the EUT defines the subsidiarity not only as a criterion for exercising shared powers between the Union and member States, but also as a criterion for sharing powers and responsibilities among all levels of government in the European Union. Subsidiarity in general, strengthens democratic legitimacy in as much as it avoids the creation of an excessively centralised European power disconnected from the ordinary citizens.
However, the principle has been described in different ways by different political interests. So that there is always an inherent danger in the principle of subsidiarity. The principle could also be used as a means of excessive centralisation. In this article, The effects of this principle on the European integration, has been discussed and examined from these conflicting point of views. Nonetheless, It could be said that the principle of subsidiarity is the best suitable means among the others for European integration.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Avrupa Birliği Antlaşmasına göre, Topluluk, amaçlanan bir hedefe üye devletlerin yapacağı tasarruflar ile tam olarak ulaşılamayacağı dolayısıyla, hedefin Topluluk tarafından yapılan bir tasarrufla daha iyi ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği durumlarda tasarrufta bulunur. Ayrıca bu prensibe göre, eğer tasarruf üye devlet tarafından yapılacak ise bu durumda da mümkün olduğu ölçüde yönetimin en alt kademeleri (halka en yakın yerel idare) tarafından yapılacak icraatla bu hedefe ulaşılması sağlanmalıdır Hatta subsidiarite prensibinin temelinde yatan düşünceye göre, sözü edilen "en alt kademenin " de yapılacak tasarruf konusunda, ancak, bizzat halk tarafından icraatta bulunulamaması durumunda devreye girmesi söz konusudur.
Halkın yönetime etkin bir şekilde katılmanın bir aracı olarak bu ilke, 1990' dan bu yana Avrupa bütünleşmesine de önemli katkısı olmaktadır. Ancak farklı politik çıkarlar, ilkeyi farklı şekillerde tanımlayarak ilkenin aşırı merkezileşme yolunda bir araç olarak da kullanılması yolunu açmaktadırlar. Makalede subsidiarite ilkesinin bu farklı tanımlarından yola çıkarak, Avrupa bütünleşmesine olan katkısı ele incelenmiş ve bu süreçte ilkenin önemi anlatılmıştır. Bütünleşme sürecinde eğer bu ilke yerine iki vitesli Avrupa tartışmalarında olduğu gibi, farklı enstrümanlar kullanılacak olursa AB bütünleşme süreci değişik bir boyut kazanacak ve arzu edilen bütünleşme tamamlanamayacaktır.
FULL TEXT (PDF):
- 1
1-21