You are here

İskeletsel sınıf ııı malokluzyonun ortognatik cerrahi tedavisi: Olgu raporu

Orthognatıc surgıcal treatment of skeletal class ııı maloclusıon: case report

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this case report was presented a patient with skeletal class III malocclusion that were treated with orthognatic surgery and orthodontic treatment. Our patient was a girl with 16 years, 3 months of chronologic and Ru period of skeletal age. A concave soft tissue profile and Class III molar relation was detected in extraoral and intraoral examination. Cephalometric evaluation revealed a significant Class III skeletal discrepancy (ANBº= –6). Presurgical orthodontics was conducted which involves decompensation of incisor inclinations. Surgical operation was performed under general anesthesia with Lefort I downfracture technique. Maxilla were advanced 8 mm and fixed with rigid internal fixation. Post–surgical orthodontic treatment involved final positioning of the teeth and settling the occlusion. At the end of the treatment, class I dental and skeletal occlusion and a straight soft tissue profile were achieved.
Abstract (Original Language): 
Bu olgu raporunda, kronolojik olarak 16 yıl 3 ay ve iskeletsel gelişim olarak Ru döneminde olan, iskeletsel sınıf III maloklüzyonlu kız hastaya uygulanan ortognatik cerrahi ve ortodontik tedavinin sonuçları gösterilmiştir. Hastamızın, extraoral muayenede konkav bir profile sahip olduğu, intraoral muayenede ise sağ ve sol kanin ve molar ilişkilerinin sınıf III olduğu görülmüştür. Sefalometrik incelemede şiddetli iskeletsel sınıf III uyumsuzluk tespit edilmiştir (ANBº= –6). Cerrahi tedavi öncesi ortodontik tedavi ile keser inklinasyonları dekompanze edilmiştir. Genel anestezi altında Lefort 1 downfracture tekniği ile yapılan cerrahi operasyon ile maksilla 8 mm ileri alınmış ve rijit fiksasyonla sabitlenmiştir. Cerrahi sonrası yapılan ortodontik tedavi ile dişler uygun konumlarına getirilerek okluzyon düzeltilmiş ve tedavi sonunda iskeletsel ve dişsel sınıf I ilişki ile düz bir yumuşak doku ilişkisi elde edilmiştir.
85-88

REFERENCES

References: 

1. Bishara SE, Burbey PS, Kharouf JG. Dental
and facial asymmetries: a review. Angle Orthod
1994;64:89–98.
2. Bergamo AZN, Andrucioli MCD, Romano FL,
Ferreira JTL, Matsumoto MAN. Orthodontic–
surgical treatment of class III malocclusion with
mandibular asymmetry. Braz. Dent. J. 2011; 22:
151–156.
3. Decker, JD. Asymmetric mandibular prognathism:
a 30–year retrospective case report. Am J Orthod
Dentofacial Orthop 2006; 129:436–443.
4. Fish LC, Ebker BN. Prevention of relaps in surgical orthodontic treatment. Part 1 mandibular procedures. J Clin Orthod 1986; 20:826–841.
5. Olmez H, Sağdıç D, Bengi O, Şengün O. İskeletsel
sınıf III olgularda ortognatik cerrahi (iki olgu nedeniyle). Türk Ortodonti Dergisi 1994; 7:213–216.
6. Haydar B, Enacar A. İskeletsel sınıf III maloklüzyonlu iki olguda ortognatik cerrahi öncesi çekimli
tedavi uygulaması. Türk Ortodonti Dergisi 1993;
6:178–183.
7. Delaire J. Maxillary development revisited: relevance to the orthopedic treatment of Class III malocclusions. Eur J Orthod 1997; 19:289–311.
8. Guven O. Sınıf III vakalarında ortognatik cerrahi (vaka raporu). Türk Ortodonti Dergisi 1998;
1:245–248.
9. Enacar A, Aksoy AÜ.Ortognatik cerrahi uygulanmış vakalarda profil değişiklikleri. Türk Ortodonti
Dergisi 1988; 1:80–89.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com