You are here

HEMŞEHRİLİK BİLİNCİ VE KENT KONSEYLERİ: KARAMAN İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

CITIZENRY AWARENESS AND CITY COUNCILS: A RESEARCH IN KARAMAN PROVINCE

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
This study aims to examine city councils which enable people to have a voice in city administration and participatory administration. Another aim of this study is to research attention of citizens living in the city about activities of city councils and its functions, to examine role of city councils and its committees to ensure awareness of citizentry and solve problems of the city. Main problematic of this study is to research awareness of city councils with Karaman example, level of implementation citizentry law and awareness and contribution to local participation of citizens in Karaman. Within the framework of this problematic, firstly, conceptual framework and laws and regulations of city councils are considered. Then, mai n problematic of this study is explicated with the results of field research that uses questionnaire as a quantitative research method to citizens. Descriptive method is used while writing theoretical framework. Secondary sources related with this study and primary sources including laws and regulations of city councils are used.
Abstract (Original Language): 
Kentte yaşayanların kent yönetiminde söz sahibi olmasını ve katılımcı yönetimin gelişmesini hedefleyen kent konseylerinin incelenmesi çalışmada amaçlanmaktadır. Bununla birlikte, kent konseyinin faaliyetlerinin ve konseyin işleyişinin kentte yaşayan vatandaşlar tarafından ne kadar ilgi çektiği ve önemsendiğinin araştırılması; kentteki sınırlılıkları birlikte aşmada ve hemşehrilik bilincinin sağlanmasında kent konseylerinin ve konsey bünyesinde oluşturulmuş meclislerin nasıl bir rol oynadığının irdelenmesi çalışmanın bir diğer amacıdır.Bu doğrultuda hazırlanan çalışmanın temel sorunsalı; Karaman örneği üzerinden hareketle kent konseyinin tanınırlığının tespit edilmesi, konseyin hemşehrilik hukuku ve bilincini yerleştirme ve geliştirme düzeyi ve Karaman ilinde yaşayan vatandaşların yerel karar alma sürecinde ne derecede katkıda bulunduğunun araştırılmasıdır. Bu sorunsal çerçevesinde hazırlanan çalışma kapsamında ilk olarak, kent konseyleri ile ilgili kavramsal çerçeveye yer verilmekte, daha sonra Türkiye'de kent konseyleri ile ilgili mevzuat ve uygulamalar irdelenmektedir. Son olarak, Karaman Kent Konseyi'nin hemşehrilik bilinci ve kent kültürünün yerleşmesi noktasındaki rolü, kent konseyinin bilinirliği ve tanınırlığı, Karaman il merkezinde yaşayan vatandaşlar üzerinde gerçekleştirilen alan araştırması sonucunda elde edilen bilgiler çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu kapsamda hazırlanan çalışmada, teorik kısmın yazımı aşamasında betimsel araştırma yönteminden, uygulama kısmında ise nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğinden yararlanılmıştır.
223
252

REFERENCES

References: 

ALTUNIŞIK Remzi, COŞKUN Recai, BAYRAKTAROĞLU Serkan, YILDIRIM Engin(2005), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri:SPSS Uygulamalı, Sakarya Kitabevi, Geliştirilmiş 4.Baskı, Sakarya.
BURSA KENT KONSEYİ (2011), "Kent Konseyleri Sempozyumu Bildiri Kitabı", (Ed. Enes Battal Keskin), Bursa.
BURSA KENT KONSEYİ (2015), "II. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu Bildiri Kitabı", (Ed. Enes Battal Keskin veElif Karakurt Tosun), Bursa.
BURSA KENT KONSEYİ (2016), "Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci
Sempozyumu Bildiri Kitabı", (Ed. Gül ATANUR ve Mürvet YAMAN), Bursa.
EMREALP, Sadun (2005), Türkiye'de Yerel Gündem 21 Programı-Yerel
Gündem 21 Uygulamalarına Yönelik Kolaylaştırıcı Bilgiler El Kitabı, İstanbul: IULA-EMME Yayını.
KOCAOĞLU, Mustafa (2011), Yerel Yönetimlerde Katılım Kültürü: Konya Büyükşehir Belediyesi Örneği, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayınlanmamışDoktora Tezi.
[250]
Hemşehrilik
Bilinc
i ve Kent Konseyleri: Karaman İlinde Bir Araştırma
KOCAOĞLU, Mustafa (2015), Yerel Yönetimlerde Katılım ve Kültür-
Katılımcı Yerel Yönetim Anlayışının Kültürel Temelleri, Çizgi Kitabevi, Konya.
KURT, Nihat (2002), Türkiye'de Yönetim Kültürü ve Mahalli İdarelerin
Gelişimine Etkisi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensitütüsü, YayınlanmamışDoktora Tezi.
KURTOĞLU, Ayça (2005), "Mekansal Bir Olgu Olarak Hemşehrilik ve Bir
Hemşehrilik Mekanı Olarak Dernekler",
Europea
n Journal of Turkish Studies, Thematic Issue No:2 - Hometown Organisations in Turkey, http://www.ejts.org/document375.html, Erişim Tarihi: 01.04.2017.
ÖZDAMAR, Kazım (1999), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
ÖZMEN, Alper (2012), Yeni Kamu Yönetimi Anlayışının Türkiye'de Yönetim Kültürüne Etkisini Ölçmeye Yönelik Bir Alan Araştırması, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi.
ÖZMEN, Alper (2013), Kamuda Yönetim Kültürü, The Journal of Academic Social Science Studies Sayı:6 Cilt:3, ss.925-946.
TERZİ Elvan, KOÇAK Yüksel (2014), Hemşehri Dernekleri, Hemşehrilik Bilinci ve Kentlileşme İlişkisi Üzerine Bir Araştırma: İstanbul/Sultangazi'deki Karslı Hemşehri Dernekleri Örneği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Blimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 32, 2014, ss. 137¬150.
TERZİ, Elvan (2012), "Türkiye'de Hemşehri Derneklerinin Kentlileşme ve Hemşehrilik Bilinci Üzerindeki Etkisi: İstanbul/Sultangazi'deki Karslı Hemşehri Dernekleri Örneği", Kafkas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
USTA Sefa, BİLGİÇ Erdal (2015), Katılım Kültürünün Gelişiminde Kent Konseylerinin Rolü: Karaman Kent Konseyi Örneği, (Ed.Enes Battal
KESKİN, Elif KARAKURT TOSUN), II. Ulusal Kent Konseyleri
Sempozyumu Bildiri Kitabı, Bursa, ss.256-274.
USTA Sefa, BİLGİÇ Erdal (2016a), "Katılım Kültürünün Gelişiminde Kent Konseylerinin Rolü: Karaman Kent Konseyi Örneği", Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, C:18, S:31, ss.36-45.
USTA Sefa, BİLGİÇ Erdal (2016b), Hemşehrilik Bilincinin Geliştirilmesinde Kent Konseylerinin Rolü: Karaman İlinde Üniversite Öğrencileri
Üzerine Bir Araştırma, (Ed.Gül ATANUR, Mürvet YAMAN), Kent
Kültürü ve Kentlilik Bilinci Sempozyumu Bildiri Kitabı, Bursa, ss.391-407.
USTA, Sefa (2011), "Katılımcı Demokrasi Perspektifinden Kent Konseyleri
[251]
Sefa USTA, Erdal BİLGİÇ
ve Sivil Toplum Kuruluşları İlişkisi: Sakarya Örneği", (Ed. Enes Battal Keskin), I. Ulusal Kent Konseyleri Sempozyumu Bildiriler
Kitabı, Bursa, ss.200-217.
[

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com