You are here

VERGİLERİN SEÇMEN DAVRANIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SAKARYA ILI ÖRNEĞİ

THE IMPACT OF TAX OVER THE POLITICAL PREFERENCES OF VOTERS: THE CASE OF SAKARYA PROVINCE

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In a political system dominated by democracy, voter has an important role in determining the government. Voter preferences are influenced by many factors while voter is at the point of determining the political power. Economic factors, as well as sociological and psychological factors that influence voter preference, have incontrovertible role. In shaping political preferences and voting behavior taxes are important alongside the other economic factors. One of the instruments used by political actors to influence voter preferences, tax policy has an important role especially during the election period. This study was conducted to find out the level of the taxes on the preferences of voters. According to the findings obtained from the survey which was applied 445 voters in Sakarya province, taxes have influence on voter preferences. It was also found that voters are sensitive to tax policy. On the other hand, it was found that the economic success of political parties, the political agenda in the country, and the voters' political ideologies are effective on the voter preferences as well as tax policy.
Abstract (Original Language): 
Demokrasinin hâkim olduğu bir siyasal sistem içerisinde, siyasi iktidarın belirlenmesinde seçmen önemli bir yer tutmaktadır. Seçmen siyasi iktidarın belirlenmesi noktasında tercihte bulunurken birçok faktörden etkilenir. Seçmen tercihini etkileyen sosyolojik ve psikolojik faktörlerin yanında ekonomik faktörlerde önemli bir yer tutmaktadır. Siyasi tercihlerin ve seçmen davranışlarının şekillenmesinde ekonomik faktörler içerisinde yer alan vergiler etkilidir. Siyasi aktörlerin seçmen tercihlerini etkilemek için kullandığı araçlardan biri olan vergi politikaları özellikle seçim dönemlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma seçmenlerin tercihleri üzerinde vergilerin ne düzeyde etkili olduğunu öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Sakarya ilinde 445 katılımcı seçmen ile yapılan anket çalışmasından elde edilen bulgulara göre, seçmenlerin siyasi tercihlerinin belirlenmesinde vergilerin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca seçmenlerin vergi politikalarına duyarlı olduğu görülmüştür. Öte yandan seçmen tercihinde vergi politikalarının yanı sıra siyasi partilerin ekonomik başarısı, ülkedeki siyasi gündem ve seçmenlerin sahip olduğu ideolojik faktörlerin de etkili olduğu görülmüştür.
20
37

REFERENCES

References: 

Akgün, B. (2000). "Türkiye'de Seçmen Davranışı: Partizan Tutumlar, İdeoloji ve Ekonomik Faktörlerin Oy Vermeye Etkisi", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Dergisi, 1(4), 75-92.
Antunes, R.
(2010)
. "Theoretical Models of Voting Behaviour", Exedra, Sayı 4, 145-170.
Arıman, Y.(2013). "Seçmenlerin Siyasi Tercihleri Üzerinde Vergilerin Etkisi: Trabzon Örneği", Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
Beren, F. (2013). "Seçmen Tercihine Etki Eden Faktörler ve Seçim Güvenliği: Şanlıurfa İli Örneği", Akademik İncelemeler Dergisi, 8(1), 191-214.
Cemal, B. ve Erdal, E. (2012). "Siyasal Propaganda Araçlarının Seçmen Davranışı Üzerindeki Etkisine Yönelik Seçmen Algısı: İsparta Örnek Olayı", Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4(1), 115-126.
Çakır, H. ve Biçer, A. (2015). "Türkiye Yerel Seçimlerinde Seçmen Tercihlerini Etkileyen Kriterler (30 Mart 2014 Yerel Seçimleri Kayseri Örneği)", Erciyes İletişim Dergisi "Akademia", 4(1), 98-112.
Çinko, L. (2006). "Seçmen Davranışları ile Ekonomik Performans Arasındaki İlişkilerin Teorik Temelleri ve Türkiye Üzerine Genel Bir Değerlendirme" Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 61(1), 103-116.
Demir, İ. C. (2013). "Seçmen Tercihlerinin Oluşumunda Vergi Propagandası: Ampirik Bir Çalışma", Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 26 (26), 37-56.
Downs, A. (1957). An Economic Theory of Democracy, Harper Collins Pub., New York.
Ercins, G. (2007).
"Türkiye'd
e Sosyo-Ekonomik Faktörlere Bağlı Olarak Değişen Seçmen Davranışı", C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 8(2), 25-40.
Gökçe, O., Akgün, B. ve Karaçor, S. (2002). "3 Kasım Seçimlerinin Anatomisi: Türk Siyasetinde Süreklilik ve Değişim", Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2(4), 1-44.
Güllüpunar, H., Diker, E. ve ve Aslan, Ş. E. (2013). "Oy Verme Yaklaşımları Bağlamında Aday Merkezli Seçmen Tercihi Üzerine Deneysel Bir Araştırma", Akademik Bakış Dergisi, Sayı 35, 1-21.
Gümüş, H. (2009). "Türk Seçmen Davranışı ve AKP, CHP, MHP'nin Seçmen Tabanları", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
Kalender, A. (2000). Siyasal İletişim, Çizgi Kitabevi, Konya.
Kapusızoğlu, M. (2011). "Ekonomik Kriz, 2002 Seçimleri ve Seçmen Tercihi", Sosyal ve Beşeri Bilimler
Dergisi, 3(2), 121-131.
Lazarsfeld, P. F, Berelson, B. ve Gaudet, H. (1944). The People's Choice: How the Voter Makes Up His Mind in a Presidential Campaign, New York: Columbia University Press.
Öz, E. ve Güler, A. (2015). Siyasi Parti Programlarında Vergi Anlayışları, Prof. Dr. Metin TAŞ'a Armağan, 2015.
Özkan, A. (2007). Siyasal İletişim Stratejileri, Tasam Yayınları, İstanbul.
Sağbaş, İ. ve Saruç, N.T. (2003). "Vergi Politikalarının Seçmenlerin Parti Tercihi Üzerindeki Etkisi: Ankete Dayalı Bir Çalışma", Vergi Sorunları Dergisi, Sayı 130, 130-146.
Uslu, K. Z. (2009). "Siyasal İletişim Yöntemlerinin Seçmen Davranışına Etkisi ve 22 Temmuz 2007 Seçimleri," Bilinç Endüstrisinin Siyaset ve İktidar Pratikleri, Ed. Zeynep Karahan Uslu ve Can Bilgili, Beta Yayınları, İstanbul.
36
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, Yıl: 2016, Cilt: 7, Sayı: 15, ss.20-37.
Suleyman Demirel University The Journal of Visionary, Year: 2016, Volume: 7, Number: 15, pp.20-37.
Visser, M. (1998). "Five Theories of Voting Action: Strategy and Structure of Psychological Explenation", Doctoral Dissertation, University Of Twente Department Of Philosophy And Social Sciences.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com