You are here

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ VE PEYZAJ MİMARLIĞINDA KULLANIMI

GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEM AND ITS USAGE IN LANDSCAPE ARCHITECTURE

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Computer facilities have been used in landscape architecture for three main purposes: Landscape Planning studies, landscape design studies, human resources development and education studies. Landscape planner studies in two dimensions using natural, cultural, social and economical data and analyses. GIS (Geographic Information System) has an active role in attaining rapid and appropriate data in planning, benefiting from the geographical database serving across the global scale, making correct and rationalist decisions by avoiding unnecessery repetition of data and for conrol and management during and after the designing process.
Abstract (Original Language): 
Peyzaj Mimarlığında bilgisayar üç farklı amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Bunlar: Peyzaj Tasarımı çalışmaları, Peyzaj Planlama çalışmaları, İnsan kaynağı ve eğitim çalışmalarıdır. Peyzaj plancısı doğal, kültürel, sosyal, ekonomik veriler ve analizleri kullanarak iki boyutlu olarak çalışır. Bu amaçla uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri teknolojilerini kullanır. Planlama sürecinde hızlı ve daha doğru bilgi edinme, global ölçekte hizmet veren coğrafi veri tabanlarından yararlanma, gereksiz veri tekrarından kaçınarak doğru ve akılcı karar verme, tasarım süreci ve sonrasında ise kontrol ve yönetimi sağlamada Coğrafi Bilgi Sistemlerinin etkin rolü vardır.
61-68

REFERENCES

References: 

Allan, J, The Next Generation of Remote Sensing Satellites1” Bildirisi 3 üncü ARC / INFO ve ERDAS Kullanıcıları Grubu Toplantısı, Ankara,1996.
Antenucci, J. C., K. Brown, P. L. Croswell, M. J. Kevany, H. Archer, Geographic Information Systems, A Guide to Technology. New York: Van Nostrand Reinhold, 1991.
Balmumcu, 1996
Batuk, G, İmar Faaliyetlerine Yönelik Kent Bilgi Sistemi Tasarımı ve Uygulaması Doktora Tezi, Sayfa 10-15, İstanbul, 1995.
Batuk, G, Veriden Bilgiye: Coğrafi Bilgi Sistemleri, Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu 96, İstanbul, 1996.
Çabuk, A, Coğrafi Bilgi Sistemleri. Peyzaj Mimarlığı Dergisi, Özel Sayı, Sf. 47-48, Ankara, 1998.
ESRI, Map Projections. Georeferencing Spatial Data, Environmental Systems Research Institue, Inc, 1994.
Gediklioğlu, İ, I.Mekansal Analizler, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Teknikleri, ISBN 975-97035-0-5, Ankara, 2000.
Hanigan, Francis L, GIS Marketing in the 1990s, Gıs Forum, 1990.
Kurum, E, Coğrafi bilgi sistemleri (Ders Notları), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Ankara, 1997.
Kurum, E., Peyzaj Planlama ve Tasarımında Coğrafi Bilgi Sistemleri, Peyzaj Mimarlığı Kongresi, Sf: 225-230, Ankara, 2000.
Önder, F.F., Hava Fotoğrafları ve Özellikleri. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü –Tübitak – Tufuab Uzaktan Algılama Lisansüstü Yaz Okulu, 130- 137, Adana, 1986.
Örüklü, E., Uzaktan Algılama Kitabı, Yıldız Teknik Üniversitesi Yayınları, Sayı 198, sayfa 20-57, İstanbul, 1988.
Raymond, D, Why GIS? ESRI – Arc News, Vol.11, No:3, 1989.
Sabins, F.F., Remote Sensing Principles and Interpretation, W.H. Freeman and Company, 17-50, USA, 1978
Taştan, H, Coğrafi Bilgi Sistemleri – Bir Coğrafi Bilgi Sisteminin Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ, 1991.
Wiley, J, Remote Sensing Methods and Applications” Kitabı, Seri II, Sayfa 1-11, USA, 1986.
Yılmaz, Z., Uzaktan Algılama Vasıtaları, Sensörler ve Askeri Hedeflerin Çözümleme Kriterleri Bildirisi, 3 ncü ARC / Info ve ERDAS Kullanıcıları Grubu Toplantısı, Sayfa 1-11, Ankara, 1996.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com