You are here

Kutadgu Bilig’in Üç Boyutu Ve Toplum Sınıflandırması

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
One of the first literary books given knowledges about the structures of culture, ethic and thought is Kutadgu Bilig in Turkish Islamic literature. Most important features of the book is being constructed around a hero called Gündoğdu and being a systematic work both for internal and external features. It shows also culturel level that Turcs reached contextually and formally.Yusuf Has Hacib is one of the important men of the era in sociology, political sciences, ethics and religion as it had been understood in his work. He had seen himself responsible about society, state government and had given advise how a good administrator and administration must be. He prepared his work to lead the society as many men of letters and thinker had done. Taking place global values in the work and opinions and judgements overlap with the indications of modern sciences increase the importance of work in addition. Works, experimentals, observations, evidences being made beforehand has a contribution in the healthy progress in every field today. Especially on culture which never will be mentioned as old this contribution grows more. Kutadgu Bilig the headstone of Turkish Islamic culture stand in front of us a concrete example that culture never will be named as old and in every culture there are portions to be benefitted.
Abstract (Original Language): 
Türklerin inanç, ahlâk, kültür ve düşünce yapılarıyla ilgili bilgiler veren ilk edebî eserlerden biri de Kutadgu Biligdir. Gündoğdu adında bir kahraman etrafında oluşturulması, diyaloglar şeklinde kurgulanması, gerek şekil gerekse iç özellikler bakımından çok düzenli bir eser olması en önemli özelliklerindendir. Eser, hem şekil hem de muhteva özellikleri bakımından Türklerin ulaştığı kültür seviyesini de gösterir. Eserden anlaşıldığı kadarıyla Yusuf Has Hacib, toplumbilim, siyasetbilim, ahlâk ve din konularında devrin önemli insanları arasındadır. Kendisini toplum ve devlet yönetimi hakkında sorumlu görmüş, iyi bir insan ve yönetimin nasıl olması gerektiği hakkında hem kişilere hem de kurumların başında bulunan yöneticilere tavsiyelerde bulunmuştur. Pek çok filozof ve edebiyatçının yaptığı gibi o da bu edebî eserini topluma yön vermek amacıyla düzenlemiştir. Asırlarca değişmeyen evrensel değerlere yer verdiği eserdeki görüşlerin ve yargıların modern bilimlerin bulgularıyla da örtüşen yanlarının bulunması eserin önemini daha da artırmaktadır. Bilindiği üzere her alanda sağlıklı gelişmenin olmasında daha önce yapılan çalışma, gözlem, deney ve bulguların da katkısı bulunmaktadır. Özellikle "eski"liğinden söz edilemeyecek "kültür" söz konusu olduğunda bu katkı daha da artmaktadır. Türk İslam kültürünün köşe taşlarından biri olan Kutadgu Bilig, kültürün asla "eski" olarak nitelendirlemeyeceğini, her asırda her kültürden yararlanılabilecek yanlar olduğunu gösteren somut bir örnek olarak önümüzde durmaktadır.
FULL TEXT (PDF): 

REFERENCES

References: 

Ahmet Uğur, Osmanlı Siyaset-nâmeleri, Kültür ve Sanat Yayınları.
Arat, Reşid Rahmeti; Kutadgu Bilig-Yusuf Has Nacib, Türk Tarih Kurumu
Basımevi, Ankara 1994.
Genç, Reşat; Karahanlı Devlet Teşkilatı, Kültür Bakanlığı Yayınları, İstanbul 1981.
Kafesoğlu, İbrahim; Kutadgu Bilig ve Kültür Tarihimizdeki Yeri, Kültür Bakanlığı
Yayınları İstanbul 1980.
Korucuoğlu, Nevin; Veled Çelebi İzbudak, Kültür Bakanlığı Yay., Ankara 1994. Köprülü, Fuad; Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, Diyanet Yayınları, 1981.
Köymen, Mehmet Altan; Nizamül Mülk-Siyaset-nâme, Kültür ve Turizm Bakanlığı,
Ankara 1982.
Tanyu, Hikmet; İslamlıktan Önce Türklerde Tek Tanrı İnancı, Ankara Ü., İlahiyat
Fak., Yay., Ankara 1980.
Yavuz, Kemal; Âşık Paşa-Garib-name, , TDK Yay. İstanbul 2000.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com