DIALYSIS AMILOIDOSIS AND CARPAL TUNNEL SYNDROME
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
ESRD patients' expected survival increased with the amelioration of the quality of care in both long term HD and CAPD. Beta -2 microglobulin type dialysis amiloidosis and its clinical manifestations like osteo articular, norologic symptoms and signs and CTS are frequently seen in these patients especially those with longer dialysis durations.
In these study CTS which is the most important finding of DA, frequency and the associated parameters are evaluated.
The presence of CTS was evaluated by EMG in 48 patients (29 male, 19 female) undergoing chronic dialysis (30 HD, 18 CAPD) . The CTS was ascertained in 18patients (37,5 %). The associations between CTS and patients age , sex , dialysis durations, arthritis, arthralgias, symptoms and signs of CTS, levels of serum ferritine CRP and intact PTH were evaluated in all patients.
As a cosequence about all of these parameters only serum ferritine levels had a strong statistically meaningfull association with CTS. (p=0,02)
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Hemodiyaliz (HD) ve Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi (SAPD) tedavilerindeki iyileşmeler sonucunda diyaliz sürvileri uzayan Son Dönem Böbrek Yetersizliği (SDBY) hastalarında Diyaliz Amiloidozu (DA) ve neden olduğu başta Bilek Kanalı Sendromu (BKS) olmak üzere çeşitli nörolojik ve osteoartiküleryakınma ve bulgular sıklıkla karşımıza gelmektedir.
Bu çalışmada DA 'unun en sık ve en önemli bulgusu olan BKS unun sıklığının ve DA oluşumuna etki edebilecek çeşitli parametrelerin BKS'na etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Bu amaçla toplam 48 kronik diyaliz hastası (30 HD ve 18 SAPD) (19 kadın ve 29 erkek) çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların tamamına EMG yapılarak toplam 18hastada (% 37,5) BKSsaptandı. Bu 48 hastanın tamamında BKS ile yaş, cinsiyet, BKS muayene bulgusu, artralji, artrit serum PTH, CRP ve ferritin seviyeleri arasındaki ilişki araştırıldı.
Sonuç olarak BKS ile araştırılan parametreler arasından sadece ferritin ile arasında güçlü bir istatistiksel bağlantı olduğu ortaya çıktı, (p=0,02)
FULL TEXT (PDF):
- 1
45-48