NUTRITIONAL PARAMETERS AND QUALIFICATION OF DIALYSIS RELATIONSHIP BETWEEN AND FREQUENCY OF PERITONITIS IN PATIENTS on CONTINUOUS AMBULATORY PERITONEAL DIALYSIS
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Peritonitis is an important complication of continuous ambulatory peritoneal dialysis therapy. Qualification of dialysis and nutritional status have been related with morbidity and mortality in patients on continuous ambulatory peritoneal dialysis. In this study, we evaluated the qualification of dialysis and nutritional parameters related to frequency of peritonitis in 30 patients on continuous ambulatory peritoneal dialysis. Patients were distinguished into two groups; group I consisted of high peritonitis index group with a frequency of peritonitis >2 in a year and group 2 consisted of low peritonitis index group with a frequency of peritonitis <2 in a year. There was no statistically significant difference in the qualification of dialysis. In group 1, serum albumin level was significantly lower than group 2 (p=0.04). In conclusion, peritonitis was not found to be related with qualification of dialysis. However, there was a correlation between peritonitis and serum albumin levels in patients with continuous ambulatory peritoneal dialysis.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Sürekli ayaktan periton diyaliz tedavisinin en önemli komplikasyonlanndan birisi peritonittir. Sürekli ayaktan periton diyalizi hastalarında diyaliz yeterliliği ve nutrisyonel durumun da hasta mortalite ve morbiditesi ile yakın ilişkisi vardır. Çalışmamızda sürekli ayaktan periton diyalizi uygulanan 30 hastada pe/itonit sıklığı ile diyaliz yeterliliği ve nutrisyonel parametrelerin ilişkisi değerlendirildi. Hastalar yıllık peritonit sıklığı iki veya daha fazla olanlar yüksek peritonit indeksi, yıllık peritonit sıklığı ikiden az olanlar düşük peritonit indeksi olarak iki gruba ayrıldı. Hasta grupları karşılaştırıldığında diyaliz yeterliliği açısından anlamlı fark bulunamazken, nutrisyonel parametrelerden serum albümininin yüksek peritonit indeksi grubunda daha düşük olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görülmüştür (p=0.04). Çalışmamızın sonuçları sürekli ayaktan periton diyalizi peritoniti ile diyaliz yeterliliği parametrelerinin ilişkisi olmadığını, nutrisyonel parametrelerden ise sadece serum albümin düzeyi ile ilişkisi olduğunu düşündürmektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 4
216-218