HYPERHOMOSISTEINEMIA AND CHRONIC RENAL FAILURE
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Homosistein, vücuttaki tüm hücrelerde, diyetle alman metioninden demetilasyon sonucunda oluşan, sülfür yapıda ve esansiyel olmayan bir aminoasittir. Remetilasyon yoluyla tekrar metionine dönüşerek ya da transsüliürasyon yoluyla sistein, metilmalonik asid ve 2-metilsitrik aside dönüşerek metabolize edilir (Şekil 1) (1,2,3,4). Homosistein(Hcy) plazmada dört formda bulunur: 1- %1-2'si serbest form, 2-%70-80'i plazma proteinlerine özellikle de albumine bağlı form, 3-%20-30'u homosistein dimerleri oluşturmak üzere kendi kendisiyle bağlı form ya da 4- sistein gibi diğer tiol yapılarıyla birleşmiş homosistein-sistein mix disülfid formu(l,5). Normal sağlıklı populasyonda açlıkta bakılan Hey için normal sınırlar 5-15 micromol/L'dir (high performance liquid ehromotography yöntemi ile). Eğer değerler 16-30 micromol/L arasında ise hafif yükseklikten, 31-100 micromol/L arasında ise orta derecede yükseklikten, >100 micromol/L ise ciddi Hey yüksekliğinden bahsedilir (1,4). Hey düzeyleri aynı yaş grubu erkeklerde kadınlardakinden %10 kadar daha yüksektir. Her iki cinsiyette Hey düzeyleri yaşla birlikte artış gösterir (3).
Normal sağlıklı bireylerde günlük homosistein üretimi 20 000 nmol kadardır. Total homosisteinin 1200 nmol/gün kadarlık kısmı plazmada sürekli döngü halindedir. Yaklaşık 3-10 nmol/24 saat kadarı idrarla atılır. Bu miktar total homosisteinin yaklaşık %0,l kadarıdır(2,5,6). Böbreklerde homosistein metabolizmasında rol alan enzimler vardır. Ancak homosisteinin renal metabolizmasının önemli düzeyde olmadığı gösterilmiştir (6,7).
Diyetle alınan metionin organizmada metionin adenozil transferaz enziminin etkisiyle önce S-adenozil metiyonine(SAM) daha sonra da S-adenozil homosisteine (SAH) dönüşür. SAH homosisteini oluşturmak üzere hidrolize olur. SAM, nükleik asidler, nörotransmitterler, fosfolipidler ve bazı hormonlar için metil donörüdür. Aynı zamanda SAM, homosisteinin hangi metabolik yola
gireceğinin belirlenmesinde önemli bir regülatördür. Eğer SAM miktarı artarsa remetilasyon yolunun en önemli enzimi olan metilen tetrahidrofolat redüktaz enzimi inhibe olur ve fazla miktarda homosistein transsülfürasyon yoluna yöneltilir. (3,4,5).
Homosistein Metabolizması
Metiyoninin demetilasyonu ile oluşan Hey iki farklı metabolik yola girer: l)Remetilasyon; Bu yolda Hey, kofaktör olarak vitamin B12(kobalamin)'nin substrat olarak da 5-metiltetrahidrofolatın (MTHF) kullanıldığı ve metionin sentaz enziminin görev yaptığı bir reaksiyonla metillenir ve metionine tekrar dönüşür. Bu metabolik yolun substratı olan 5-MTHF. termolabil metilentetrahidrofolat redüktaz enziminin katalizledi bir reaksiyonla metilentetrahidrofolattan (dietle alınan folattan derive edilen) sentezlenir ve dolayısıyla folik asit eksikliklerinde remetilasyon yolu için gerekli substat miktarı da azalır (1,4,5). MTHF redüktaz enzimine ait C6777T homozigot polimorfizminin (TT) enzim aktivitesini, dolayısıyla remetilasyon siklusunun aktivitesini yavaşlattığı ve Hey düzeylerinin belirgin yüksekliği ile birlikte olduğu gösterilmiştir (1,8,9). MTHF redüktaz enzimine ait 1298 A—C polimorfizminin de total homosistein konsantrasyonlarını etkilediği ve nöral tüp defektleri için de bir risk faktörü olduğu yakın zamanda gösterilmiştir (10).
Metionin sentaz enzimine ait nokta mutasyonlannın da hiperhomosisteinemi ile seyredebileceğine inanılmakta ve bu enzim üzerinde de çalışmalar devam etmektedir. Kofaktör B12 eksikliği de aynı şekilde hiperhomosisteinemi ile sonuçlanmaktadır (1,3,4,5). Karaciğer ve böbreklerde remetilasyon için metil verici olarak betain de kullanılabilir. Betain/Hcy metiltransferaz enziminin katalizlediği reaksiyonla Hey remetillenerek de metionine dönüştürülebilir (3,4,5).
FULL TEXT (PDF):
- 3
129-134