You are here

DÜŞÜK PROTEİNLİ DİYETİN MJTRİSYONEL DURUM, KEMİK ve RENAL HASARIN İLERLEME HIZINA ETKİSİ

THE EFFECTS OF LOW PROTEIN DIET ON NUTRITIONAL AND BONE STATES AND PROGRESSION RATE IN CHRONIC RENAL FAILURE

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
In this study we assesed the influence of low protein diet (LPD) and very low protein diet (VLPD) plus ketosteril tablets on the nutritional and the bone status in chronic renal failure and also on its progression. Ten patients (M/F= 5/5, mean age= 45.2±22.3years) with CRFwere enrolled into the study. The nutritional status assesed from anthropometric measurements such as body mass index (BMl) and triceps skin fold thickness (TSF), from biochemical measurements such as serum albumin, transferrin, total cholesterol and triglyceride levels. The serum levels of calcium, phosphorous and intact patrathyroid hormone (iPTH) were determined to evaluate the bone status. The progression of renal failure was assesed from creatinine clearence (CCR). All patients were started with LPD containing 0.6 gr/kg/day protein and an energy intake of 35 kcal/kg/day. They were followed for 6 months. At the end of this period the diet was changed to VLPD containing 0.4 gr/kg/day plus ketosteril tablets (1 tablet/5 kgs) and an energy intake of 35 kcal/day. Patients were followed for another 6 months (secondperiod). The initial measurements done were repeated at the end of each period. Paired-sample t-test, two-way Annova test and multiple regression analysis were used as statistical methods. There was no significant difference between the initial, end of first period and end of second period mean values of the parameters studied. The effects of different diets on nutritional parameters, parameters showing bone status and CCR did not differ significantly from each other. CCR was negatively correlated with serum albumin (r=0.12) and transferrin levels (r=0.23) but these correlations were statistically insignificant.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmada düşük proteinli diyet ve çok düşük proteinli diyetin ketosteril ile birlikteliğinin kronik renal yetmezlikti hastaların nutrisyonel ve kemik durumları ve kronik renal yetmezliğin progresyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmaya kronik renal yetmelikti 10 hasta alınmıştır (E/K=5/5, ortalama yaş 45.2^.22.3). Hastaların nutrisyonel durumları Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve Triseps Deri Kalınlığı (TDK) gibi antropometrik ölçütler ve albumin, transferrin, total kolesterol ve trigliserid düzeyleri gibi biyokimyasal ölçütler kullanılarak değerlendirilmiştir. Kemik ölçümü kalsiyum, fosfor, iPTH düzeylerine göre değerlendirilmiştir. Böbrek yetmezliğinin progresyonu kreatinin klirens düzeyindeki değişime göre değerlendirilmiştir. Tüm hastalara 0.6gr/dl/gün protein ve 35 kcal/gün enerji içeren Düşük Proteinli Diyet verilmiştir (DPD). Tüm hastalar 6 ay boyunca izlenmiştir (l.inci periyod). Bu periyodun sonunda hastaların diyeti 0.4gr/kg/gün protein ve 35 kcal/gün enerji içeren Çok Düşük Proteinli Diyete (ÇDPD) çevrilmiştir ve bu diyetin yanına ketosteril tablet eklenmiştir. Hastalar 6 ay süreyle tekrar izlenmiştir (2.inci periyod). Çalışmanın başında yapılan ölçümler her periodun sonunda tekrar edilmiştir. İki örneklem t-testi, Annova testi, çoklu regresyon analizi istatistiksel metodlar olarak kullanılmıştır. Çalışma öncesi, 1. periyod sonu ve 2. periyod sonu ortalama değerler arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Farklı diyetlerin nutrisyonel parametreler, kemik statüsünü gösteren parametreler ve kreatinin klirens üzerindeki etkileri arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Her iki period için hesaplanan kreatinin klirenslerindeki düşüş hızları arasında anlamlı fark bulunamamıştır Kreatinin klirens, serum albumin ve serum transferrin düzeyleri ile negatif korelasyon göstermiştir ancak bu korelasyon istatistiksel olarak anlamsızdır.
FULL TEXT (PDF): 
215-217

REFERENCES

References: 

1. Bergström J, Discovery and rediscovery of the protein
diet. Clin Nephrol 21:29-34, 1994.
2. Acchiardo SR, Moore WL, Lateur AP, Malnutrition as the main factor in morbidity and
mortality of hemodialysis patients, Kid Int., vol. 24 suppl. 16 (1983) pp. 199-203
3. William EM, Dietary therapy in uremia: The impact on
nutrition and progressive renal
failure. Kid Int. vol. 57 suppl. 75 (2000), pp. 38-43.
4. Modification of Diet on Renal Disease Study Group,
prepared by Joel D Kopple et al.
Effect of dietary protein restriction on nutritional status in the Modification of Diet in Renal Kid Int vol. 52 (1997), pp. 778-791.
5. Barsotti G, Morelli E, Guidicci A, Ciardella A, Gianonni A, Reversal of hyperthyroidism
in severe uremics following a very low protein and low phosphorous diet. Nephron 30:
310-313, 1982
6. Fröhling PT, Kokot F, Schmicker R, Kaschube I:
Influence of ketoacids on serum parathyroid hormone levels in patients with chronic
renal failure. Clin Nephrol 20:212¬215,1983
7. Rosman JB, Langer K, Brandl M, Pieres-Becht TPM.
Protein restricted diets in chronic
renal failure. Lancet 2:1291-1295, 1984.
8. Hostetter TH, Olson JL, Rennke HG. Hyperfiltration in remnant nephrons: a potentially
adverse response to renal ablation. Am J Physiol 241:
F85-F93, 1981.
9. Walser M, William E.M., Bradley J.M and Joel D.K. Should protein intake be restricted in
pre-dialysis patients ? Kid. Int. vol.55 1999, pp. 771¬777

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com