You are here

Hipertansiyon Tedavisinde Anjiyotensin II Reseptör Blokerleri

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Anjiyotensin II Reseptör Blokerleri (ARB); anjiyotensin Il'nin renal lıemodinamikle oluşturacağı protein filt-rasyonunda artış, sitokin ve diğer büyüme faktörlerinin salınımı hiperplazi ve hipertrolınin engellenmesi sonucunda sistemik ve glomerular basıncı düşürürler. ARB'ler özellikle arteriyoler vazokonstriksiyon ve ventriküler hi-perirolinin engellenmesi yokıvla da yüksek kan basıncı ve komplikasyonlarını azaltabilirler. ARB'ler diğer bir yoldan aklosteron salınımını ve dolayısıyla da onun oluşturacağı fibrozis artışı ve aldosteron vaskülopatisi gelişimini de engellerler. ARB'lerin kan basıncı ve organ protek-siyonuna etkileri temelde AT 1 reseptörlerinin stimülas-yontmun azaltılması, AT 2 reseptör slimülasyonunun ise artırılması yoluyla oluşmaktadır. AT 1 reseptör stimülas-yonu TGK-p gibi fibrozis gelişiminde önemli rol oynayan stokinleri şümule eder. Bir klinik çalışmada; ACE inlıibi-törii tedavisine ARB ilave edildiğinde kan basıncı düşmesinden ve üriner protein atılımından bağımsız olarak üri-nerTGK-p atılım miktarının azaldığı saptanmıştır. Bizim kliniğimizde yapılan üç ayrı çalışmada da; primer glomerülopatili olgularda losartan kullanımının enalaprile eşdeğer anli-proteinürik etkisinin olduğu, hi-penansif renal transplant hastalarında ARB tedavisinin mikroalbüminüriyi azalttığı, hatta normotansif renal amiloidozisli olgularda bile aynı şekilde losartan kullanımının anti-proteinürik ve renoprotektif etkisinin olduğunu gözlemledik. Yine benzer olarak, M AR V Ak, IRMA-2, IDNT, RE-NAAI. gibi çok sayıda olguyu içeren çalışmalarda da ARB'lerin Tip 2 diyabetik nefropatinin engellenmesin-de mutlak basanları kanıtlanmıştır. LIFE çalışması ola rak bilinen, atenolol ve losartan temelli tedavilerin karşılaştırıldığı hipertansif ve sol ventrikül hipertrofili olgularda yapılan çalışmada da, birçok sonlamın noktasında atenolole göre losartanın anlamlı risk azalması oluşturduğu saptanmıştır. Val-Heft, CHARM gib i çalışmalarda da, ARB tedavisinin kalp yetersizliğinde de başarı ile kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Tüm bu gelişmeler, son yıllarda yayımlanan tedavi kılavuzlarında ARB'lerin hipertansiyon tedavisindeki yerlerini daha da önemli hale getirmiştir. 2003 yılında yayımlanan JNC-7'de; ARB'lerin Evre-1 hipertansiyonda tek başına, Evre-2 hipertansiyonda ise tiyazid grubu di-üretikler ile kombine olarak birinci basamakta ilk tercih olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Aynı kılavuzda hipertansiyonda ARB kullanımının zorunlu endikas-yonları olarak; kalp yetmezliği, diyabet ve kronik böbrek yetmezliği kabul edilmiştir. Yine 2003 yılında yayımlanan bir başka kılavuz olan Avrupa Hipertansiyon Derneği ve Avrupa Kardiyoloji Derneği Kılavuzu'ntia da ARB'lerin hipertansiyon tedavisinde ilk başlangıç ilacı olarak kullanılabileceği vurgulanmıştır.
FULL TEXT (PDF): 
22-23

REFERENCES

References: 

1- Dilek K, Yavuz M, Usta M, el al. The comparison of angiotensin converting enzyme inhibitor enalapril and angiotensin II receptor antagonist losartan in nephrotic .syndrome cases. Nephrology Dialysis Transplantation 1999; 14:88.
2- Ersoy A, Dilek K, Usta M, et al. Angiotensin-II receptor antagonist losartan reduces microalbuminuria in hypertensive renal transplant recipients. Clin Transplant 2002:16:202-205.
3. Dilek K, Usla M, Ersoy A, et al. Long-term effects of losartan on proteinuria and renal function in patients with renal amyloidosis. Scand J Urol Nephrol 2002:36:443-446.
A. Parving HH, Lehnert H, Brochner-Mortensen J, Gomis K, Andersen S, Arner P; Irixjsarran in Patients with Type 2 Diabetes and Microalbuminuria Study Group. The effect of iihesartan on the development of diabetic nephropathy in patients with type 2 diabetes. N Engl J Med 2001;345:870-878.
22
Türk
Nefroloji
, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi / Official Journal of the Turkish Society of Nephrology
Hipertansiyon Tedavisinde Anjiyotensin II Reseptör Blokerleri 0
5. Lewis EJ, Hunsicker LG, Clarke WN, el al; Collaborative Study Group. Kenoproieclive effect of the angioiensin-receptor antagonist irhesarian in patients wilh nephropathy due to lype 2 diabetes. N Engl J Med 2001;3 n:8M-860.
<>. Brenner KM, Cooper ME, de Zeeuw 1), el al; RENAAL Study Investigators. Effects ot" losartan on renal and cardiovascular outcomes in patients with type 2 diabetes and nephropalhy. New Engl J Med 2001;345( 12);Hf>l-S(i'J.
7, Dahlol H, Devereux Hit. Kjeldsen SE. el al; LIFE Study Group. Cardiovascular morbidity and mortality in the losartan inter-veniion for endpoint reduction in hypertension study (LIFE): a randomised trial against atenolol Lancet 2002;359:995-1003.
H. Colin |N, Tognoni G, Glazer REt, Spormann D, Hester A. Rationale and design of the Valsartan Heart Failure Trial: a large multinational trial to assess the effects of valsartan, an angiotensin reci'p t or blocker, on morbidity and mortality in chronic congestive heart failure. J Card Fail 1999 Jun;5(2):l 55¬60.
9. McMurray I), Ostergren J. Swedberg K. et al; CHARM Investigators
and Committees. Effects of candesarlan in patients with chronic heart failure and reduced left-ventricular syslolic function taking angiotensin-converting-enzyme inhibitors: the CHARM-Added trial. Lancet 2003;362:767-771. İÜ. Parving HH, Lehnert II. Brochner-Mortensen J, Gomis R, Andersen S, Arner P. Irbesartan in patients witii type 2 diabeles and microalbuminuria study group: the effect of irbesarian on llie development of diabetic nephropalhy in patients wilh lype 2 diabetes. N Engl J Med 2001 Sep 20;345(12>:870-8.
11. Lewis EJ, Hunsicker LG, Clarke WR, el al; Collaborative Study Group. Renoproiective effect of the angiotensin-reeeptor antagonist irbesartan in patients with nephropathy due to lype 2 diabetes. N Engl J Med 2001 Sep 20;345U2):851-60.
12. Kottke TE, Stroebel RJ, Hoffman RS. JNC 7- It s more llian high blood pressure. JAMA. 2003;289:2573-2575.
13. Cifkova R, Erdİne S, Fagard R, et al; ESH/ESC Hypertension Guidelines Committee. Practice guidelines for primary care physicians: 2003 ESH/ESC hypertension guidelines. | Hyper-tens. 2003 Oct;21(10):1779-86.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com