Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Author Name | University of Author |
---|---|
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Pediyatrik romatolojide tedavinin en önemli basamağı, hastanın doğru tanı alması ile başlamaktadır. Pediyatrik romatoloji hastasının tedavisi multidtsipliner yaklaşımla, bir takım çalışması şeklinde yapılır. Bu çalışmanın ana basamakları, aile ve çocuğun eğitimi, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, fiziksel ve psiko-sosyal gelişmenin takip edilmesidir. Tedavinin başarısı bu basamakların optimal biçimde ve uyum içinde geçilmesine bağlıdır (1).
Pediyatrik romatolojide ilaç tedavisi gerek kullanılan ilaç gruplarının çeşitliliği, gerek bu ilaçların kullanımının neden olabileceği istenmeyen etkiler nedeniyle önemlilik göstermektedir. Genel olarak romatolojik hastalıklarda değişik ilaç grupları kullanılmaktadır, bu ilaçlar İçerisinde başlama ve devamı konusunda tamamen fikir birliği sağlanmış grup halen yoktur. Genellikle ilaçların yan etkileri az olandan başlanıp cevap alınmadığında potansiyel yan etkileri daha fazla olan gruba doğru seçim yapılmaktadır. Çocuklarda tedavinin toksisitesi de erişkin hastalardakinden farklıdır. Çocuklar, bir yandan erişkinlerde olduğu gibi eşlik eden ve morbiditeyi artırabilecek hastalıkların olmaması ve rejeneratif kapasitelerinin daha fazla olması nedeni ile İlaç toksisitesine direnç gösterirken diğer yandan önlerindeki uzun yaşam beklentisi ile daha fazla süre ile toksik etkiye martız kalmakladırlar (1).
Pediyatrik romatolojide kullanılan başlıca ilaçlar; steroid yapıda olmayan anlienflamatuar ilaçlar (NSA-Il)ı, metotreksat, kortikosteroidler, hidroksiklorokin,
sulfasalazin, siklofosfamid, altın tuzlan ve intravenöz immünglobülinlerdir. Aynca son yıllarda etanercept, leflunomicl, mikofenolat mofetil (MMF) gibi yeni im-mün baskılayıcı ilaçların pediyatrik romatolojide kullanımı artış göstermektedir (1,2).
Böbrekler, ilaçların metabolizması ve atılımında en önemli organlardan birisidir. Bu yazıda, yukarda adı geçen, pediyatrik romatolojide uzun süre kullanılabilecek, ilaçların böbreklere olan etkisinin gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.
FULL TEXT (PDF):
- 2
57-63