Renal Transplantation in Children
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Son dönem böbrek yetmezliğine ulaşan çocuklarda tercih edilen tedavi böbrek transplantasyonudur. Diyaliz tedavileri transplantasyon bekleme döneminde tercih edilmekte ve zorunlu olarak uygulanmaktadır. Her ne kadar bu prensip nefrologlar ta¬rafından kabul edilmekte ise de transplantasyon her zaman olanaklı olmamaktadır. Transplantasyon için bekleme süreleri ülkeden ülkeye de değişmektedir. Canlıdan yapılan transplantasyonlarda bekleme sü¬resi daha az olmakta ve çocuklar için daha çok an¬ne ve babalar donör (verici) olarak kullanılmaktadır.
Çocuklarda Transplantasyona Hazırlık
Hazırlık protokolü merkezden merkeze değiş¬mekle birlikte, son derece ciddi yapılmalıdır. Aile öyküsü ve primer böbrek hastalığının tipi, aile içi uygun donör seçimi açısından son derece önemlidir. Operasyon öncesi dönemde ABO, HLA, Cross-Match ve PRA uyumluluklarını içeren immünolojik çalışmalar yapılmalı ve gerekli görülürse birden çok kez yinelenmelidir (1,2).
Transplantasyon öncesi kan transfüzyonu önce¬leri yararlı bir işlem olarak kabul edilmekte ise de son yıllarda aksi görüşler çoğunluktadır. Eritropoe-tin uygulamaları ile transfüzyon gereksinimi azalmış¬tır. Böylece transfüzyonla geçebilecek viral enfeksi¬yonlar ve demir yükü azalmaktadır. HLA uygunluğu iyi olmayanlarda donör spesifik kan transfüzyonu-nun rejeksiyon riskini azalttığı belirtilmektedir. Her ne kadar kan transfüzyonu azalmış ise de HLA antijenlerinin sensitizasyonu sonucu gelişebilecek sito-toksik antikorlara mutlaka bakılmalıdır (1,2).
Avrupa'da ve ülkemizde böbrek yetmezliğine gi¬den çocukluk çağı olguların üçte biri obstrüktif üro-
pati, renal hipoplazi ve piyelonefrit sonucudur. Bu nedenle bu hastalarda alt üriner sistem mutlaka çok iyi incelenmeli ve gerekli cerrahi ve medikal tedavi¬ler transplantasyon öncesi yapılmalıdır. Voiding sis-toüretrografi bu işlem için en gerekli tetkiktir. Grad 4 ve 5 reflülerde transplantasyon öncesi nefrektomi endikasyonu vardır. Çocuk hastaların bağışıklık durumu mutlak gözden geçirilmeli, aşıları transplantasyondan en az iki ay önce tamamlanmalıdır (3).
Son yıllarda uygulanan eritropoetin ve büyüme hormonu tedavileri ile adolesan dönemine kadar hastalar güvenli bir şekilde izlenebilmektedirler. Pretransplant dönemde çocuk hastalarda yapılması gerekenler Tablo 1'de özetlenmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 1
47-53