Problems and Solution Suggestions in Renal Transplantation in Turkey
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
"Transplantasyon son dönem böbrek yetersizliğinin en iyi ve ekonomik tedavisidir" gerçeği hekim olan/olmayan herkes tarafından iyi bilinmekte, ancak bu tedavi yeterli sıklıkta uygulanmamaktadır. Transplantasyonun tıbbi/teknik yönleri (endikasyon ve kontrendikasyonları, donörlerin hazırlanması, transplantasyon operasyonu, immünosüpressif teda¬vi, posttransplant dönemde hasta takibi, posttrans-plant komplikasyonların tanı ve tedavisi) artık standart hale gelmiştir; ülkemizdeki uzmanlar tarafından da oldukça iyi bir şekilde uygulanmaktadır. Söz ko¬nusu faktörlerin yetersiz transplantasyon sayıların¬daki rolü ya çok azdır veya hiç yoktur; o nedenle, bu yazıda konunun teknik yönlerine değinmeyece¬ğim.
Kanaatime göre transplantasyon uygulamasının değişik aşamalarındaki demografik, etik, sosyal, ya¬sal, idari ve organizasyonla alakalı problemler yeter¬siz uygulamada anahtar rol oynar; bu yazıda söz ko¬nusu faktörler irdelenecektir.
Transplantasyonun temel ögeleri şöylece sıralanır:
1.
Transplantasyo
n adayı hastalar,
2.
Transplant
e edilecek organlar,
3.
Transplantasyonu
n gerçekleşeceği sağlık tesisle¬ri,
4.
Transplantasyon
u gerçekleştirecek hekim ve yar¬dımcı sağlık elemanı.
Bu ögelerden her birinde ortaya çıkan olumsuz faktörler transplantasyon uygulamasında problemle¬re yol açar. Sayılan faktörleri daha yakından incele¬yelim:
Resmi istatistiklere göre, ülkemizde yaklaşık 32,000 diyaliz hastası vardır (1). Söz konusu grubun içinde transplantasyon için istekli ve tıbbi bir kon-trendikasyonu bulunmayan hastaların sayısı kesin olarak bilinmez. Yeterli bilgi olmamasının temel ne¬deni, ülkemizde istatistiki verilerin genel olarak çok net olmamasıdır. Ayrıca, hasta kaybetmemek için di¬yaliz ünitelerinin hastalar ile ilgili istatistikleri sağlık¬lı olarak vermeme ihtimali de vardır; ancak böyle bir varsayımı doğrulayacak yeterli kanıt yoktur.
Transplantasyon adayı diyaliz hastaları için tıbbi kontrendikasyonların belirlenmesi önemli bir konu¬dur. Söz konusu kontrendikasyonlar hakkında trans¬plantasyon merkezlerinin yaklaşımları farklı olabilir; bu konuda olabildiğince standardizasyona gidilmesi hastaları ikilemde bırakmamak için önem taşır. İnce¬lemeler sonunda tedavi edilemeyecek sorunu olan¬ların kalıcı şekilde listeden çıkarılması gereklidir. Çözümlenebilecek problemi olanların ise uygun tedavilerinin ardından aktif bekleme listesine yerleşti¬rilmesi transplantasyon adaylarının sayısını artırabi¬lir. Transplantasyon adaylığından çıkarılma kriterleri çok geniş tutulsa bile halen ülkemizde en azından 15,000 diyaliz hastasının transplantasyon adayı oldu¬ğu kesindir; özetle, çok sayıda hasta bu operasyon için gün saymaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 1
3-8