You are here

Böbrek Nakli Sonrası İdrar Sondasının Ucuna Girmiş Double-J Stentin Sonda ile Birlikte Çekilmesi: Olgu Sunumu

Pulling out of the Urinary Catheter together with Double-J Stent which is Penetrated to the Tip of the Foley after a Renal Transplantation: A Case Report

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
10.5262/tndt.2013.1002.20
Abstract (2. Language): 
Today kidney transplantation is the best treatment choice of end stage renal failure. Double-j catheters have been used in renal transplant patients to prevent urinary leakage and ureteric obstruction but these catheters have many complications like urinary tract infection, obstruction, catheter encrustation, perforation and migration. Although these complications, double-j catheters are now widely used in urological practice. Yet there is controversy among transplant surgeons in the routine use of these catheters. A case of renal transplant patient whose double-j catheter’s distal end was mistakenly penetrated to the tip of the bladder foley catheter is reported. Because of that, the double-j catheter was taken out with the foley catheter at the postoperative early period. The use of 26 cm length double-j catheter by cutting its bladder side for making it suitable to the operation area is thought to be an important factor which made this complication possible. This very rare case was examined in view of the literature. In conclusion, it is thought that the use of appropriate size and length of double-j catheters without cutting any part and without destroying the “j” formation will decrease these complications in renal transplant patients.
Abstract (Original Language): 
Son dönem böbrek yetmezliğinin günümüzde en iyi tedavi yöntemi böbrek naklidir. Böbrek nakli yapılan hastalarda double-j üreteral kateterler, üreteral kaçağı önlemek ve obstrüksiyon riskini azaltmak amacıyla pek çok merkezde kullanılmaktadır. Ancak double-j kateterlerin üriner enfeksiyon, obstrüksiyon, kateter enkrusitasyonu, perforasyon, migrasyon gibi bilinen pek çok komplikasyonu mevcuttur. Bu komplikasyonlara rağmen üroloji pratiğinde çok sık kullanılmaktadır. Nakil cerrahları arasında ise rutin kullanımları ile ilgili halen tartışmalar mevcuttur. Bu olgu ile böbrek nakli yapılan bir hastada double-j kateterin distal ucunun, mesanedeki sondanın ucuna istenmeden girdiği ve bu olay neticesinde double-j kateterin postoperatif erken dönemde sonda ile birlikte dışarı çekilmesi sunulmuştur. 26 cm’lik uzun double-j kateterin mesane tarafının kesilerek kullanılmasının bu komplikasyonun oluşmasında önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak böbrek nakli yapılan hastalarda hasta için uygun boyutta bir double-j kateterin seçilip, kesilmeden ve kateterin “j” formasyonunun bozulmadan kullanımının bu tür komplikasyonların oluşmasını azaltacağı kanaatindeyiz.
231
233