CORRELATION BETWEEN HEMODIALYSIS DURATION AND CARPAL TUNNEL AND PALMAR RADIOCARPAL LIGAMENT THICKNESS IN HEMODIALYSIS PATIENTS (ULTRASONOGRAPHIC EVALUATION)
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Keywords (Original Language):
Abstract (2. Language):
The carpal tunnel syndrome (CTS) is the most frequent clinical symptom of dialysis-related amyloidosis. It is aimed to establish a correlation between hemodialysis duration (HD) and carpal tunnel (CT) and palmar radiocarpal ligament (PRL) thickness in hemodialysis patients.
One hundred two wrists of 51 hemodialysis patients and 50 wrists of 100 healthy subjects were examined with ultrasonography (US). On the basis of the HD, the patients were divided into four groups. The width of inner diameter ofCT and the thickness of the PRL are measured with US in hemodialysis patients and the data are compared with the control group.
There was no significant difference between the control group and groups I and II (p>0.05). The difference between the control group and groups III andIVwas significant (p<0.05).
As a result of this study, in patient groups, the thickness of the PRL and the width of inner diameter of CT were correlated with HD. We suggested that US is an easy and noninvasive method to evaluate CTS due to dialysis-related amyloidosis.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Karpal tünel sendromu (KTS), dialize bağlı amiloidozisin en sık görülen bulgusudur. Hemodializ hastalarında el bilek ultrasonografisi (US) ile karpal tünel ve palmar radiokarpal ligament kalınlığı değerlendirilerek elde edilen sonuçların hemodializ süresi ile korelasyon gösterip göstermediğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Elli bir hemodializ hastasında 102 el bileği ve 50 kişiden oluşan kontrol grubunda 100 el bileği ultrasonogra.fi ile değerlendirildi. Hemodializ süresine göre hastalar dört gruba ayrıldı. Kontrol ve hasta gruplarında karpal tünel genişliği ve palmar radiokarpal ligament kalınlığı ölçüldü ve veriler istatistiksel olarak değerlendirildi.
Grup I ve grup II ile kontrol grubu kıyaslandığında, anlamlı fark saptanmazken (p>0,05), grup III ve grup IV ile kontrol grubu arasındaki fark anlamlı bulundu (p<0,05).
Sonuç olarak,hemodializ süresinin uzaması ile KTS prevalansının arttığı ve US'nin klinik tanıya yardımcı olan öncelikle başvurulacak bir görüntüleme yöntemi olduğu kanısına varıldı.
FULL TEXT (PDF):
- 3-4
159-163