MARRIAGES, PREGNANCIES AND PARENTHOODS DURING POSTTRANSPLANTATION PERIOD
Journal Name:
- Türk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Psychiatric and social rehabilitation is also very important as well as the medical rehabilitation after a successful transplantation. Encouragement of both marriage of single or widowed patients and becoming a parent of willing patients are important issues of this rehabilitation. In this study, the renal transplant recipients being followed-up at our transplantation outpatient's clinic were investigated retrospectively with regard to their marriages, pregnancies and parenthoods. Five hundred sixty eight patients (400 M, 168 F) beingfollowed-up our outpatient's clinic between October 1984 and December 1997were included in the study. Five female, 14 male patients got married, respectively, a mean of 63±52 and 33±21 months after the transplantation. Only two female patients gave birth to healthy male children after 12 and 13.5 months of marriage. Eight out of 14 male patients became a father after a mean of 56±_13 months. All of the children are healthy. We found that males got married significantly earlier (p<0.001) than females during the posttransplant period. Seven male patients who were married before the transplantation got pregnant 16 times during a mean of 26.6+19.8 months period posttransplantation. Fourteen pregnancies ended with therapeutic curetage whereas the remaining two ended with healthy female children. One baby was delivered under emergency conditions due to premature rupture of membranes and the other was delivered by elective ceaserian section. In all cases infectious endocarditis prophylaxis was given according to the American Heart Association recommendations. There wasn 't a significant difference in arterial blood pressure, serum creatinine levels and proteinuria before, during and after the pregnancies.
In conclusion, it is advised for renal transplant recipients with stable clinical and biochemical markers, to get married; to get pregnant and to become a parent for their psychosocial rehabilitation. Renal functions of pregnant renal transplant recipients do not detoriate during their pregnancies.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Başarılı transplantasyonlardan sonra tıbbi rehabilitasyon yanında psişik ve sosyal rehabilitasyon da önem kazanır. Bu rehabilitasyonun önemli elemanlarından biri bekar veya dul hastaların evlenmesi ve arzu edenlerin çocuk sahibi olmasıdır. Bu çalışmada transplantasyon polikliniğimizde izlenen hastalar evlilik, hamilelik ve çocuk sahibi olma yönlerinden retrospektif olarak incelenmiştir.
Çalışmanın kapsamına Ekim 1984 - Aralık 1997 tarihleri arasında polikliniğimizden takip edilen 568 hasta (400 E, 168 K) alınmıştır. Evlenme açısından, 5 kadın ve 14 erkek hasta transplantasyondan sonra, sırası ile, ortalama 63±52 ve 33±21 ay sonra evlenmiştir. Beş kadın hastadan biri evlendikten 12 ay, diğeri ise 13.5 ay sonra sağlıklı bir erkek çocuk doğurmuştur. Ondört erkek hastanın 8 'i ortalama 56±13 ay sonra baba olmuştur. Çocukların hepsi sağlıklıdır. Posttransplant dönemde erkeklerin kadınlara göre anlamlı olarak daha erken evlendiği saptanmıştır (p<0.001). Transplantasyondan önce evli olan 7 erkek hasta posttransplant ortalama 57±41 ay sonra 11 çocuk sahibi olmuştur. Fallot pentalojisi ile doğan 1 çocuk ölmüştür; diğerleri sağlıklıdır. Öte yandan, önceden evli olup sonradan transplantasyon olan 14 kadın hasta transplantasyondan ortalama 26.6±_19.8 ay sonra toplam 16kez hamile kalmıştır. Bu hamileliklerden 14 'üne terapötik küretaj yapılmış, 2 'si ise sağlıklı 2 kız çocuğu doğurmuştur. Doğumlardan biri membran rüptürü nedeniyle acil şartlarda, diğeri elektif olarak seksiyo ile gerçekleştirilmiştir. Küretaj ve doğum öncesinde Amerikan Kalp Cemiyeti 'nin subakut bakteriye! endokardit profılaksisi için önerdiği protokol uygulanmıştır. Hamilelik öncesinde, süresince ve sonrasında, arteriyel kan basıncı düzeylerinde, proteinüri miktarlarında ve serum kreatinin düzeylerinde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır.
Sonuç olarak klinik ve laboratuar verileri uygun olan hastaların transplantasyondan sonra evlenmeleri, hamile kalmaları ve baba olmaları psikososyal rehabilitasyonlarına olumlu yönde katkıda bulunmakta ve kadın hastalarda böbrek fonksiyonları hamileliklerden olumsuz yönde etkilenmemektedir.
FULL TEXT (PDF):
- 2
67-70