You are here

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ KAYGI DÜZEYLERİNİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ

ANALYZING VARIABLES AFFECTING THE PROSPECTIVE PRESCHOOL TEACHERS’ ANXIETY LEVELS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.9163
Abstract (2. Language): 
The teachers are expected to be better equipped in 21st century. This equipment involves both professional and personal multiple processes. For example, teachers are expected to be equipped with sufficient knowledge and skills, on the other hand, teachers are expected to be equipped with having high human relationships and communication skills too. The success of teachers who will educate future generations in their profession depends on being free from their professional concerns that they felt towards the profession. Unlike the other branches, pre-school teachers have some differences about industry-specific duties and responsibilities. For children who meet the school first and for some children, especially in younger age groups these tasks may be different. In this study, anxiety levels of prospective pre-school teachers were examined in terms of several variables (class, gender, high school graduation, grade point average, whether their choice of teaching profession was willingly or not, etc.). The study group includes the teachers who continue education of Pre-School Education (1, 2, 3 and 4th grade) in the 2012-2013 academic year at Kastamonu University, Faculty of Education Department. Research data were obtained from interviews with teachers. Research is both a qualitative and a quantitative research; Firstly 269 teachers’ answers to the questions were revealed with descriptive analysis, later this descriptive analysis of teacher candidates with demographic data were transferred and analyzed using SPSS software. Findings revealed that professional concerns of teacher candidates are differed significantly according to level of class, gender, the school they graduated, grade point average and whether their choice of the teaching profession was willingly or not.
Abstract (Original Language): 
21. yüzyılda öğretmenlerden daha donanımlı olmaları beklenmektedir. Bu donanım hem mesleki hem kişisel olmak üzere çok yönlü süreçleri içermektedir. Örneğin öğretmenlerden bir yandan yeterli bilgi ve beceri donanımına sahip olmaları beklenirken bir yandan da insan ilişkileri ve iletişim becerisi yüksek bireyler olmaları beklenmektedir. Gelecek kuşakları yetiştirecek olan öğretmenlerin meslekteki başarıları mesleklerine karşı hissettikleri mesleki kaygılarından arınmış olmalarına bağlıdır. Okul öncesi öğretmenlerinin ise diğer branşlardan farklı olarak branşa özgü farklı bazı görev ve sorumlulukları vardır. Okulla ilk tanışan çocuk için ve özellikle küçük yaş gruplarındaki bazı çocuklar için bu görevler farklılaşabilmektedir. Bu araştırmada okul öncesi öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeyleri çeşitli değişkenler (sınıf düzeyi, cinsiyet, mezun oldukları lise türü, not ortalamaları ile öğretmenlik mesleğini ve okulöncesi öğretmenliği bölümünü isteyerek seçip seçmeme durumu) açısından incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 eğitim öğretim yılında Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Ana bilim dalında eğitimine devam eden (1,2,3 ve 4. sınıf) öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmanın verileri öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmelerle elde edilmiştir. Araştırma hem nitel hem de nicel bir araştırma olup; 269 öğretmen adayının sorulara verdikleri cevaplar önce betimsel analiz yöntemiyle ortaya çıkarılmış, daha sonra öğretmen adaylarının demografik bilgileri ile bu betimsel analizler SPSS programına aktarılıp analiz edilmiştir. Bulgular öğretmen adaylarının mesleki kaygılarının sınıf düzeyi, cinsiyet, mezun oldukları lise türü, not ortalamaları ile öğretmenlik mesleğini ve okul öncesi öğretmenliği bölümünü isteyerek seçip seçmeme durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaştığını ortaya koymaktadır.
333
356

REFERENCES

References: 

Alisinanoğlu, F., Kesicioğlu, O. S. ve Ünal, E. (2010). Okul öncesi öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin incelenmesi. Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu II, Hacettepe Üniversitesi, 585-600.
Akgün, F. ve Özgür, H. (2014). Bilişim teknolojileri öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları ile mesleki kaygılarının incelenmesi. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 10(5), 1206-1223.
Atmaca, H. (2013). Almanca, Fransızca ve İngilizce öğretmenliği bölümlerinde okuyan öğretmen adaylarının mesleki kaygıları. Turkish Studies, 8(10), 67-76.
Bozdam, A. (2008). Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.
Bozdam, A. ve Taşğın, Ö. (2011). Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Selçuk Ün. Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 13(1), 44–53
Cabı, E. ve Yalçınalp S., (2009). Öğretmen adaylarının mesleki ve eğitim teknolojilerini kullanma kaygı düzeylerine yönelik görüşleri, IV. International Educational Technology Conference, Hacettepe Üniversitesi.
Cevher-Kalburan, N. (2014). Early childhood prospective teachers’ concerns and solutions to overcome them (the case of Pamukkale University). South African Journal of Education, 34(1).
Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Mesleki Kaygı Düzeylerini Etkileyen… 355
Turkish Studies
International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 12/14
Çakmak, Ö. ve Hedevanlı, M. (2004). Biyoloji öğretmen adaylarının kaygılarını etkileyen etmenler. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya.
Çelen, A. ve Bulut, D. (2015). Beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleğe yönelik kaygılarının belirlenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(18), 247-261.
Çubukçu, Z. ve Dönmez, A. (2011). Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin incelenmesi. Eğitimde Kuram ve Uygulama Dergisi, 7(1), 3-25
Diken, İ H. (2004). Öğretmen yeterlik ölçeği Türkçe uyarlaması, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 16, 102-112.
Dilmaç, O. (2010). Görsel sanatlar öğretmeni adaylarının kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 24, 49-65.
Doğan, T. ve Çoban, A. (2009). Eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Eğitim ve Bilim Dergisi. 34(153), 157-168.
Doğan, A. ve Üstün, K. (2015). Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1. ve 4. sınıf öğrencilerinin meslek edinme kaygısı üzerine nitel bir çalışma. Turkish Studies, 10(4), 421-442.
Dursun, S. ve Karagün, E. (2012). Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin incelenmesi: Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu son sınıf öğrencileri üzerine bir araştırma. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 24, 93 – 112.
Fuller, F.F. (1969). Concerns of teachers: a development conceptualization. American Educational Research Journal. 6(2), 207–226.
Geçtan, E. (1997). Psikodinamik psikiyatri ve normal dışı davranışlar. İstanbul: Remzi Kitabevi Yayınları.
Işık, E. (1996). Nevrozlar. Ankara: Kent Matbaası.
Işık, S., Yaman, M. ve Soran, H. (2005). Biyolojiye ve biyoloji öğretmenliğine karşı tutumlarına göre biyoloji öğretmen adaylarının tiplerinin belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 110- 116.
Kafkas, M. E., Açak, M., Çoban, B. ve Karademir, T. (2010). Beden eğitimi öğretmen adaylarının öz-yeterlik algıları ile mesleki kaygıları arasındaki ilişki. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 93-111.
Kaya, A. ve Büyükkasap, E. (2005). Fizik öğretmenliği programı öğrencilerinin profilleri, öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ve endişeleri: Erzurum örneği. Kastamonu Eğitim Dergisi, 13(2), 367-380.
Kaya, E. ve Çetin, P. S. (2012). Investigation of prospective chemistry teachers’ chemistry laboratory anxiety levels. International Journal On New Trends in Education and Their Implications, 3(3), 90-98.
Kozacıoğlu, G. ve Ekberzade, G. (1995). Bireyden topluma ruh sağlığı. İstanbul: Alfa Yayınları.
Köse, H. S. (2006). Müzik öğretmeni adaylarının mesleki kaygıları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(12), 80-89.
Kurtuldu, M. K. ve Ayaydın, A. (2010). Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin mesleki kaygı
356 Eda ERDAS - Ezgi ASIKUZUN - Ergün RECEPOĞLU
Turkish Studies
International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 12/14
düzeylerinin incelenmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 28, 111-118.
Kutucu, E. S. ve Ekiz, B. (2011). Kimya öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları ve kaygıları. E-Journal of New World Sciences Academy Education Sciences, 6(1), 736-743.
Mergen, H., Arslan, H., Mergen, B. E., ve Arslan, E. (2014). Öğretmen adaylarının mesleklerine yönelik tutum ve kaygıları. NWSA: Education Sciences, 9(2), 162-177.
Öner, N. (1977). Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri’nin Türk toplumundaki geçerliliği. Yayınlanmış Doktora Tezi, Ankara.
Özen, R., Yıldız, S. ve Yıldız, K. (2013). Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeyleri. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Çalışmaları Dergisi, 3(6), 21-30.
Özgüven, İ. E. (1999). Psikolojik testler. Ankara: Pegem Yayınları.
Saban, A., Korkmaz, İ., ve Akbaşlı, S. (2004). Öğretmen adaylarının mesleki kaygıları. Eurasian Journal of Educational Research, 17, 198-209.
Saracaloğlu, A. S., Kumral, O. ve Kanmaz, A. (2009). Ortaöğretim sosyal alanlar öğretmenliği tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik yeterlikleri, kaygilari ve akademik güdülenme düzeyleri. YYÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 38-54.
Singh, S. (2011). Level of anxiety among prospective teachers. SPIJE (Shaikshik Parisamuad International Journal of Education), 1(1), 17-21.
Taşğın, Ö. (2006). Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda okuyan öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 14(2), 679-686.
TDK. (2009). Büyük Türkçe Sözlük. Türk Dil Kurumu. [Çevrim-içi: http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=veritbn&kelimesec=187789], Erişim tarihi:13.01.2014
Temiz, E. (2011). Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin cinsiyet ve alan değişkenleri açısından incelenmesi. E-Journal Of New World Sciences Academy, 6(2), 303-310.
Ünaldı, Ü. E. ve Alaz, A. (2008). Coğrafya öğretmenliğinde okuyan öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 1-13.
Varol, S. (1990). Lise son sınıf öğrencilerinin kaygılarını etkileyen etmenler. Yüksek lisans tezi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Samsun.
Varol, Y. K., Erbaş, M. K. ve Ünlü, H. (2014). Beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutularını yordama gücü. Ankara Üniversitesi Spor Bil. Fak. Derg., 12(2), 113-123.
Taşdemir, C. (2015). Examining occupational anxiety level of mathematics teachers for some variables. Educational Research and Reviews, 10(12), 1578-1585. doi: 10.5897/ERR2015.2325 http://www.academicjournals.org/ERR.
Yalçın, P. (2014). İngilizce, Fransızca ve Almanca Öğretmenliği bölümlerinde kayıtlı öğretmen adaylarının mesleki kaygıları. Hacettepe Ün. Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(4), 256-266.
Yaylı, D. ve Hasırcı, S. (2009). Hizmet öncesi Türkçe öğretmenlerinin öğretmeye yönelik endişeleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(9), 520-525

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com