You are here

BAZI BELÂGAT KİTAPLARINA GÖRE SECİNİN TANIM VE TASNİFİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

OPINIONS ON THE DEFINITION AND CLASSIFICATION OF RHYMED PROSE (SADJH) ACCORDING TO SOME RHETORIC BOOKS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.214

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
In addition to its peculiarity of being the euphony representing the prose rhymes at the end of sentences or phrases in prose texts as a literature term, rhymed prose (sadjh) is among the most important style elements of our prose, which is also called as Prose of the Classical School, Classical Turkish Prose or Esthetic Prose. The purpose of this study is to make an assessment by scanning and classifying the definitions and examples of rhymed prose (sadjh) in our rhetoric books. For this, we have scanned fourteen rhetoric books, mainly written in Ottoman Administrative Reforms period and thereafter, and made effort to make an assessment through the comparison of definitions, examples, and classifications regarding the rhymed prose (sadjh).
Abstract (Original Language): 
Seci, bir edebiyat terimi olarak mensur metinlerde cümle ya da cümleciklerin sonundaki nesir kafiyesini ifade eden ses uyumu olmasının yanında Divan nesri, Klâsik Türk nesri, ya da bediî nesir olarak da adlandırılan nesrimizin en önemli üslup elemanlarından biridir. Bu yazı, secinin belâgat kitaplarımızdaki tanım ve örneklerinin taranıp tasnif edilmesi sonucunda bir değerlendirme yapmayı amaçlanmaktadır. Bunun için çoğu Tanzimat ve sonrası dönemde kaleme alınan on dört belâgat kitabı taranmış, seci ile ilgili tanım, örnek ve tasniflerin mukayesesi ile bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
1055-1065

REFERENCES

References: 

Abdurrahman Süreyya: MîMizaânü 'l-belâga, İstanbul 1303. Ahmed Cevdet Paşa'nın Belâgat-ı Osmâaniyye; Ankara 2000. Ahmed Hamdîi: Belâgat-ı Lisân-ı Osmaânî, İstanbul 1293.
DEVELLİOĞLU, Ferit DEVELLİOĞLU:, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat, Aydın
Kitabevi, Ankara 1993.
FISCHER: "kâhin"İslâm Ans., C. 6, MEB yay. İstanbul 1955.
Hatib el-Kazvinî'nin Telhis Tercümesi; (haz. Nevzat H. Yanık- Mustafa Kılıçlı- Sadi Çöğenli) İstanbul tarihsiz.
KILIÇ Atabey: AhmedHamdî Belâgat-ı Lisân-ı Osmanî, Kayseri 2007 Mehmed Celâal: Osmanlı Edebiyatı Numuneleri, İstanbul 1312. Mehmed Nüzhet: Mugni'l-küttaâb, İstanbul 1286. Menemenlizade Tahir: Osmanlı Edebiyatı, İstanbul 1314. Muallim Nnaci: Lügat-ı Naci, Çağrı yay., İstanbul 1987.
PAKALIN, Mehmet Zeki, PAKALIN: Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, MEB yay., İstanbul 1993.
Recaizade Mahmud Ekrem: Talim-i Edebiyat, İstanbul 1299.
Reşid: Nazariyyat-ı Edebiyye, İstanbul 1328 (haz. Furkan Öztürk, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Lisans Tezi, İzmir 1998)
Said Halim Paşa: Miîzaânü'l-edeb, İstanbul 1305.
SARAÇ Yekta : Klâsik Edebiyat Bilgisi Belaâgat, İstanbul 2000.
Selim Sabit: Miyaârü'l-kelâm, İstanbul 1287.
Süleyman Fehmi: Edebiyat, Kanaat Matbaası İstanbul 1328.
Şehabeddin Süleyman: Sanat-ı Tahrir ve Edebiyat, İstanbul 1329.
YETİŞ Kazım: Talim-i Edebiyat'ın Edebiyat Nazariyesi ve Retorik Sahasına Getirdiği Yenilikler, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu AKM yay., Ankara 1996.
YILDIZ Ayşe: Eski Türk Edebiyatında Seci, Gazi Üniversitesi SBE YLT, Ankara 2002. YÖNTEM , Ali Canip, YÖNTEM: Edebiyat, İstanbul 1928

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com