STRUCTURE IN MURTAZA by ORHAN KEMAL
Journal Name:
- Turkish Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Orhan Kemal, living between 1914 and 1970, is a novelist who expressed his love of human synthesizing it with the codes of understanding of the modern world. He tells the story of "a little man" sruggling with harsh living conditions and his problem of having a historical and social role as an individual, in a world created by words.
Murtaza by Orhan Kemal, who wrote 93 poems, 265 short stories, 24 novels and 5 plays, tells the tragi-comic story of a man who is strictly obeys the principles created by himself based upon objective criteria, of his iner conflicts, and of his mental breakdown. The protoganist of the novel, who has a one-dimensional understanding of life with a focus on his professional responsibilities, gains a universal personality.
This study, traying to make a textual analysis on the basis of the work and its writer, also deals with the analysis of such structural elements as name and content relationship, plot, narrative perspective and narrater, time, space and characters.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
1914-1970 yılları arasında yaşamış olan Orhan Kemal, özündeki insan sevgisini edebi dünyanın kavrayış sistemi ile sentezleyerek yansıtan bir sanatkardır. O, asgari şartlarda yaşama mücadelesi veren 'küçük adam'ın tarihi ve sosyal perspektif içerisinde 'yer edinme' sorunsalını, dil aracılığıyla varlık bulmuş gerçeğimsi bir dünya içinde ele alır. 93 şiir,265 öykü, 24 roman ve 5 tiyatro eseri olan Orhan Kemal'in Murtaza romanı, öznel değerler ile sınırlarını çizdiği doğrulara kayıtsız şartsız bağlılığın simgesi olan bir bireyin, yaşadığı çatışmaların ve ruhsal parçalanışın trajikomik öyküsüdür. Eserde, yaşama "görev anlayışı" doğrultusunda tek boyutlu bakan bir 'küçük adam' olan başkişi, evrensel bir kimlik kazanır.
Yazar ve eser bağlamında edebi metin çözümlemesinin hedeflendiği bu incelemede, isim-içerik ilişkisi, olay örgüsü, bakış açısı ve anlatıcı, zaman, mekan, kişiler gibi yapı unsurları bakımından tahliller yapıldı.
FULL TEXT (PDF):
- 4
904-921