You are here

BBRBKBTZÂDB İSMAİL HAKKI'NIN İMLÂ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLBRİ

BBRBKBTZÂDB ISMAIL HAKKI'S OPINIONS ABOUT ORTHOGRAPHY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.465
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Before the Tanzimat period, the researches in language were commonly done by translating Arabic and Persian sources into Turkish. The research in Turkish language's eloquence, clarity and orthography was become widespread during the Tanzimat period. It is worth noting that such research was usually prepared by educators to be used in schools. Bereketzade Ismail Hakki, whose real profession was in law, was wrote books about genre, eloquence, clarity, wording and orthography during this period. Ismail Hakki, who was in close colloabation with Namik Kemal at some periods, was influenced by the Tanzimat period's reformist ideas and Western tendencies. In this study, Bereketzade Ismail Hakki's opinion about Turkish language and orthography is presented based on his works named Esrâr-ı Belâgat and Meşveret.
Abstract (Original Language): 
Tanzimat döneminden önce, dil üzerine yapılan çalışmalar çoğunlukla Arapça, Farsça kaynakların Türkçeye tercüme edilmesiyle meydana getirilmiştir. Ancak Tanzimat döneminde Türk dilinin belâgati, fesahati ve imlâsı üzerine çalışmalar yaygınlaşabilmiştir. Bu tür çalışmaların genellikle eğitimciler tarafından, okullarda okutulmak üzere hazırlanmış olması dikkati çekmektedir. Aslen bir hukukçu olan Bereketzâde İsmail Hakkı da bu dönemde üslûp, belâgat, fesâhat, sarf ve imlâ gibi konularda eserler yazmıştır. İsmail Hakkı, bir dönem Namık Kemal'in yakınında bulunmuş bir kişi olarak, ortaya koyduğu görüşler bakımından Tanzimat döneminin yenilikçi ve Batılı eğilimlerini benimsemiş ve dil, belâgat gibi konulara yeni bakış açıları getirmiştir. Çalışmamızda Esrâr-ı Belâgat ve Meşveret adlı eserlerinden hareketle Bereketzâde İsmail Hakkı'nın Türk dili ve imlâ konusundaki görüşlerine yer verilmiştir.
320-336

REFERENCES

References: 

AKÜN Ömer Faruk, "Namık Kemal", ÎA, C. 9, İstanbul
1964, s. 55-72. Ömer Faruk, Namık Kemal'in Mektupları, İstanbul
Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yay., İstanbul 1972.
AYDOĞAN Bedri, "Namık Kemal'in Magosa Sürgünlüğü", Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü e-Dergisi, C. 12, S. 12 (2003), s. 15-28.
Bereketzâde İsmail Hakkı, Esrâr-ı Belâgat, Cüz-i Evvel, A. Asadoryan Şirket-i Mürettibiyye Matbaası,İstanbul 1318.
Bereketzâde İsmail Hakkı, Meşveret, Tasvir-i Efkâr Matbaası, İstanbul 1318.
Bereketzâde İsmail Hakkı, Yâd-ı Mâzî, (Haz. Mümtaz Habip GÜVEN), Nehir Yay., İstanbul 1997.
KUTLU Mustafa, "Namık Kemal", Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi (Devirler/İsimler/Eserler/ Terimler), C. 6, Dergâh Yay., İstanbul 1986, s. 510-520.
OKUYAN Mehmet, "Bereketzâde İsmail Hakkı", TDVÎA, C.5, İstanbul 1994, s. 490-491.
ÖZEL Mustafa, "Son Dönem Osmanlı Tefsir Tarihinden Bazı Portreler II", D.E.Ü.Î.F.D., S. XVI (2002), s.
109-148.
YETİŞ Kazım, "Belâgat (Türk Edebiyatı)", TDVÎA, C. 5, s. 384-387.
Kazım ,Talîm-i Edebiyatın Retorik ve Edebiyat
Nazariyâtı Sahasında Getirdiği Yenilikler, AKM Yay., Ankara 1996.
YİĞİTOĞLU Osman, Bereketzâde İsmail Hakkı (1851¬1918) ve Anılarına Göre Son Dönem Osmanlı Toplumu, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi,
Kayseri 2005.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com