You are here

GELENEKSEL ŞERH VE MODERN METİN İNCELEMELERİNE ELEŞTİREL BİR BAKIŞ: METOTLAR, ÇALIŞMALAR, BEKLENTİLER

A CRITICAL VIEW ON TRADITIONAL COMMENTARY AND MODERN COMMENTARY: METHODS, STUDIES, EXPECTATIONS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.884
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Just as known commentary books take a spread place in Classical Turkish Literature. For a long time this area didn’t attract attention, but nearly by searchers studies this area became popular. However in this studies there is no definition what is commentary and no classification of commentary texts. These deficiencies should be removed and also methods of commentary should be fixed because as everyone except just writing critical texts of commentary books is not enough studies for this area. In this study we are going to point out traditional commentary and modern commentary and also deficiencies and expectations on commentary studies.
Abstract (Original Language): 
Bilindiği gibi şerhe dair eserler Klâsik Türk Edebiyatında geniş bir yer tutmaktadır ve uzun süre çok da dikkat çekmeyen bu alan son dönemlerde yapılan çalışmalarla tekrar bilim adamlarının ilgisini çekmiştir. Ancak yapılan çalışmalara bakıldığında, şerhin ne olduğuna dair bir tarifin, yapılmış olan tam bir şerh tasnifinin de olmadığı görülür. Bu eksiklerin giderilmesinin yanında bu alanda yapılan çalışmalarda yalnızca şerh eserlerini ortaya koymak yeterli olmayıp şerh yapılırken kullanılan metotlara da dikkat çekmek gerekir. Biz bu çalışmamızda geleneksel şerh ve modern metin incelemeleri şeklinde adlandıracağımız son dönemlerde yapılan metin açıklamaları üzerinde durduktan sonra, şerh sahasına dâir eksiklere ve beklentilere temas etmeye çalışacağız.
326-334

REFERENCES

References: 

ANDREWS, Walter G., ġiirin Sesi Toplumun ġarkısı, ĠletiĢim Yayınları, Ġstanbul 2000. AVġAR, Ziya, “DüĢünce Alanı Merkezli Metin Çözümleme Yöntemi ve Revânî‟nin Bir Gazelinin Bu Yönteme Göre ġerhi”, III. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu (Prof. Dr. Cem Dilçin Adına), 13 ġubat 2009 Kayseri. DAĞLAR, Abdülkadir, “Vassâf Tarihi ġerhinden Hareketle ġerh Kaynakları Meselesi”, Turkish Studies, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 2/4 (Tunca Kortantamer Özel Sayısı II), Fall 2007, pp. 293-307. DĠLÇĠN, Cem, “Fuzulî‟nin Bir Gazelinin ġerhi ve Yapısal Yönden Ġncelenmesi”, Türkoloji Dergisi C.9. Ankara 1991, s. 43-98; Cem Dilçin, “Divan ġiirindeki Paralel ve Ortak Söz Yapılarından Metin EleĢtirisinde Yararlanma”, Türkoloji Dergisi, C.13, S.1, 1999, s.34-66. KILIÇ, Atabey, “DağılmıĢ Ġncileri Toplamak : ġerh Tasnifi Denemesi”, I. Uluslararası Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu (12-13 Nisan 2007 Ġstanbul).
10 Ziya AvĢar, “DüĢünce Alanı Merkezli Metin Çözümleme Yöntemi ve Revânî‟nin Bir Gazelinin Bu Yönteme Göre ġerhi”, III. Klâsik Türk Edebiyatı Sempozyumu (Prof. Dr. Cem Dilçin Adına), 13 ġubat 2009 Kayseri.
334 Atabey KILIÇ
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature
and History of Turkish or Turkic
Volume 4/6 Fall 2009
KORTANTAMER, Tunca, “Teori Zemininde Metin ġerhi Meselesi”, I. Eski Türk Edebiyatı Kollogyumu, Ankara 17-18 Ocak 1992.; Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı AraĢtırmaları Dergisi, Ġzmir 1994, S. VIII., s. 1-10.
MENGĠ, Mine, “Metin ġerhi, Tahlili ve Tenkidi Üzerine” Divan ġiiri Yazıları, Akçağ, Ankara 2000, s. 72-81.
ONAY, Ahmet Talât, Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar ve Ġzahı, Akçay Yay. Ankara 2000.
TARLAN, Ali Nihad, Edebiyat Meseleleri, Ġstanbul 1981.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com