You are here

TÜRK EDEBİYATINDA MİHR Ü MÜŞTERÎ MESNEVİLERİ VE MÎRÎ’NİN MİHR Ü MÜŞTERÎ’Sİ

MESNEVIES OF MIHR U MUSTERÎ IN TURKISH LITERATURE AND MÎRÎ’S MIHR U MUSTERÎ

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.900
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This article provides information about the source of Mihr ü Müşterî mesnevîs and were written in Turkish literature Mihr ü Müşterîs have been mentioned briefly. Important part of the research constitutes Mîrî (Kiçi Mîr-zade Seyyid Yahya Hüseyin, died. 1008/1599)’s Mihr ü Müşterî. That have not been done before any work on the full text mesnevî was read by us and published before the first stage in this article is presented to the attention of researchers. Mesnevî is Iranian poet Assâr (Sheikh Mohammed Assâr-i Tabrizi, died. 784/1382)’s translation of the same name. The difference of classic hero mesnevî’s other couples heros classical love mesnevî, both heroes is the man. The work, in terms of interaction’s concrete example between Turkish literature and Iran literature is importance. Working with the same subject classical Eastern literature in Turkish literature in the context in which mesnevîs (copyright, translation, etc nazire) should be evaluated in the matter may be a model. We stand on this mesnevi, language is important in terms of belonging to the Old Anatolian Turkish period, contains many archaic words. This aspect of the remarkable work with the scanned and obtained by Kilisli Muallim Rıfatand language materials is used Tarama Sözlüğü prepared by the Türk Dil Kurumu.
Abstract (Original Language): 
Bu yazıda Mihr ü Müşterî mesnevîlerinin kaynağı ile ilgili bilgi verilmiş ve Türk edebiyatında yazılan Mihr ü Müşterî’lerden kısaca söz edilmiştir. Araştırmanın önemli bölümünü Mîrî (Kiçi Mîr-zade Seyyid Yahya Hüseyin, öl. 1008/1599)’nin Mihr ü Müşterî’si oluşturmaktadır. Daha önce üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamış olan mesnevînin tam metni tarafımızdan okunmuştur ve yayın aşamasından önce ilk defa bu yazıda araştırmacıların dikkatine sunulmaktadır. Mesnevî İranlı şair Assâr (Şeyh Muhammed Assâr-ı Tebrizî, öl. 784/1382)’nin aynı addaki eserinin tercümesidir. Bu mesnevînin diğer çift kahramanlı klasik aşk mesnevîlerinden ayrılan yönü her iki kahramanın da erkek olmasıdır. Eser, Türk edebiyatı ile İran edebiyatı arasındaki etkileşimin somut bir örneği olması bakımından önem taşımaktadır. Klâsik Doğu edebiyatları ile aynı konuyu işleyen Türk edebiyatındaki mesnevîlerin hangi bağlamda (telif, tercüme, nazire vb.) değerlendirilmesi gerektiği hususuna örneklik edebilir. Üzerinde durduğumuz bu mesnevi, dili açısından da önemli olup Eski Anadolu Türkçesi dönemine ait bir çok arkaik kelime içermektedir. Eser bu yönü ile dikkate değer bulunarak Kilisli Muallim Rıfat tarafından taranmış ve elde edilen dil malzemesi Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Tarama Sözlüğü’nde kullanılmıştır.
113-132

REFERENCES

References: 

Ahmed Rıfat, Devhatü’n-Nukabâ, İstanbul 1283.
AKMANDOR, Ayten, Münîrî ve Mihr ü Müşterî Mesnevisi, Basılmamış Doktora Tezi,Ankara Üniversitesi, Ankara 1983.
AKÜN, Ömer Faruk, “Divan Edebiyatı”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, C.IX, İstanbul1994, s.389-427.
ANBARCIOĞLU, Meliha, “Türk ve İran Edebiyatlarında Mihr ü Mah ve Mihr ü Müşterî Mesnevileri”, Türk Tarih Kurumu Belleten, Ankara 1984, C.XLVII, S.185-188, s.1151-1189.
BİLGİN, A. Azmi, “Mihr ü Müşterî”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, İstanbul 2005, C.30, s.28-29.
Bursalı Mehmed Tahir, Osmanlı Müellifleri, III C. İstanbul 1333.
Katip Çelebi, Keşfü’z-Zünûn an-Esâmi’l-Kütübi ve’l-Fünûn, II C. İstanbul 1942.
KURU, Selim Sırrı, “Gazelde Sevgilinin Cinsiyetlendirilmesi Açısından Erkek Redifli Gazeller” (İngilizceden çeviren: Veysel Öztürk), Kitap-lık, S.107, Temmuz-Ağustos 2007, s.83-89.
KUT, Günay, “Mihr ü Müşterî”, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi, Dergah Yayınları, İstanbul 1986, C.VI, s.333-335.
LEVEND, Âgâh Sırrı, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1973.
Mehmed Süreyyâ, Sicill-i Osmânî, IV C.İstanbul 1315, C.IV.
Mîrî, Terceme-i Mihr ü Müşterî, Yazma, İstanbul Üniversite Kütüphanesi, Halis Efendi no:3520.
Mîrî, Terceme-i Mihr ü Müşterî, Yazma, Medine Şeyhü’l-İslâm Arif Hikmet Kütüphanesi, Fennü’l-Edebi’t-Türkî no 3501.
Şemseddin Sâmî, Kâmûsu’l-Alâm, VI C., İstanbul 1306.
Tarama Sözlüğü, VIII C. Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 1995.
ULUDAĞ, Süleyman, Sufî Gözüyle Kadın, İnsan Yayınları, İstanbul 1995.
YILMAZ, Bülent, Assâr-ı Tebrîzî ve Mihr ü Müşterî Mesnevisi, Basılamamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum 1996.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com