You are here

BALIKESİR VE BATI ANADOLU YÖRESİ TAHTACI TÜRKMENLERİ

TURK ALPHABET REFOR M AND PUBLIC SCHOOLS AND THE APPLICATIONS IN IZMIR

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.1983
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Balıkesir regio n is the area that Tahtacı's lives in a wide geography through Kaz mountains to Taurus mountains. Western Anatolian mountains and plates used as a shelter by Tahtacı Turkmens for a long period of time. These people occupied forestry for living. As a profession "Tahtacılık" (wood work) becomes as a cult or religion at the end. In this paper, we aimed to study the history of "Tahtacı" and their community today.
Abstract (Original Language): 
Balıkesir ve yöresi Tahtacıları günümüzde Kaz Dağları eteklerinden Toroslara uzanan bir yay içerisinde yaşamaktadırlar. Bu yay içerisinde kalan Batı Anadolu dağları ve yaylaları Tahtacı Türkmenlerine uzun asırlar barınak olmuştur. Tahtacılar yaşamak için uğraş edindikleri meslekleri gereği genellikle orman içlerini tercih etmişlerdir. Bu tercihin sonunda meslek olarak başladıkları tahtacılık sonradan mezhep adına dönüşmüştür. Bu çalışmada eldeki verilerden hareketle Tahtacıların tarihi ve günümüzdeki ocakları ile bu ocaklara bağlı olan Tahtacı oymakları tanıtılmaya çalışılacaktır.
1557-1566

REFERENCES

References: 

AYHAN, Aydın (1999), Balıkesir ve Çevresinde Yörükler, Çepniler ve Muhacırlar, Zağnos Vakfı Yayınları, Balıkesir.
BİRDOĞAN, Nejat (1995), Tahtacıların Dünü, I. Akdeniz Yöresi Türk Toplulukları Sosyo¬Kültürel Yapısı (Tahtacılar) Sempozyumu Bildirileri, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
ERDEN, Attila (1995), Tahtacıların Günümüz Kültürel Yapılarından İzlenimler, I. Akdeniz Yöresi Türk Toplulukları Sosyo-Kültürel Yapısı (Tahtacılar) Sempozyumu Bildirileri, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
ERÖZ, Mehmet (1990), Türkiye'de Alevilik ve Bektaşilik, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
MUTLU, Hüseyin Kahraman (2008), Balıkesir İli Ağızları (İnceleme-Metinler-Sözlük), Doktora Tezi, I, II Cilt, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tez Danışmanı: Prof Dr. Leyla Karahan, Ankara.
KIRZIOĞLU, Neriman G. (1995), Edremit Doyran Köyü Tahtacı Türkmenlerinde Geleneksel Evlenme Adetleri, I. Akdeniz Yöresi Türk Toplulukları Sosyo-Kültürel Yapısı (Tahtacılar) Sempozyumu Bildirileri, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
SÜMER, Faruk (1962), Ağaç-Eriler, Türk Tarih Kurumu Belleten, Türk Tarih Kurumu Basımevi, C.26, Sayı: 101-104, Ankara.
Turkish Studies
International
Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 6/1 Winter 2011
1566
Hüseyin Kahraman MUTLU
TOGAN, A. Zeki Velidî (1981), Umumî Türk Tarihine Giriş, Enderun Kitabevi, İstanbul.
YALGIN, Ali Rıza (2000), Cenupta Türkmen Oymakları, Haz. Sabahat Emir, Kültür Bakanlığı Yay., C.5, s. 64, Ankara.
YÖRÜKAN, Yusuf Z. (2002), Anadolu'da Aleviler ve Tahtacılar, Eklerle Yay. Haz. Turhan Yörükan, Kültür Bakanlığı yayınları, Ankara.
Turkish

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com