You are here

OGRETIM ELEMANLARINI N TÜRKÇE EGITIMI ARAŞTIRMALARI ILE ILGILI ÇEŞlTLl GÖRÜŞLERİ

VARIOUS VIEWS OF TEACHING STAFF ABOUT TURKISH TEACHING RESEARCHES

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.3231
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
This study aims to identify teaching staff's various views about Turkish teaching researches. 25 teaching members at three universities were interviewed to obtain the study data. At the end of the study, it is discovered that mostly, teaching staff do not think that Turkish Teaching researches have been made as required because of various reasons and some of teaching staff think that the said studies could not solve the problems experienced in this field. During the study the academicians also expressed that mostly, Turkish teaching researches have not been taken into account in Turkish curriculum and that support should be asked from the faculty members in departments of education. The study also gives various suggestions from the teaching staff for conduct of researches in Turkish teaching field as required and for settlement of issues encountered in this area.
Abstract (Original Language): 
Çalışmanın amacı öğretim elemanlarının Türkçe eğitimi araştırmalarıyla ilgili çeşitli görüşlerini belirlemektir. Bu amaçla üç üniversitede 25 öğretim üyesi ile görüşülerek araştırmanın verileri elde edilmiştir. Çalışmanın sonunda öğretim üyelerinin ağırlıklı olarak Türkçe eğitimi araştırmalarının çeşitli sebeplerle gerektiği gibi yapılmadığı ve öğretim üyelerinin bir kısmının ise söz konusu çalışmaların bu alanda yaşanan sorunları çöz(e)mediği düşüncesinde oldukları tespit edilmiştir. Araştırma kapsamındaki akademisyenlerin, Türkçe dersi müfredatlarında Türkçe eğitimi çalışmalarının ağırlıklı olarak dikkate alınmadığını ve eğitim bilimleri bölümlerinde görev yapan öğretim üyelerinden destek alınması gerektiğini düşündükleri de belirlenmiştir. Çalışmada, ayrıca, araştırma kapsamındaki öğretim üyelerinin Türkçe eğitimi alanında yapılan çalışmaların gerektiği gibi yapılarak bu alanda yaşanan sorunlara çözümler üretebilmesine yönelik çeşitli önerilerine yer verilmiştir.
59-69

REFERENCES

References: 

ALYILMAZ, C.
(2010)
. "Türkçe Öğretiminin Sorunları", Turkish Studies International Priodical fort the Languages Literature and History of Turkish or Turkic, 5/3, 728-749.
ASLAN, C. (2000). "Türkçe Eğitimi Programlarında Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilerin Akademik Özyeterliklerine İlişkin Görüşleri", Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 87-115.
BALCI, A. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma-Yöntem, Teknik ve İlkeler, Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
BÜYÜKÖZTÜRK, Ş. vd. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
CEMİLOĞLU, M. (2009). İlköğretim Okullarında Türkçe Öğretimi, Bursa: Alfa Aktüel Yayınları.
KARASAR, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Ankara: Nobel Yayınları.
KIRKKILIÇ, A. ve MADEN, S. (2010). "İlköğretim ve Lisans Programlarındaki Değişiklikler Sonrasında Türkçe Öğretmenliği Mesleğinin ve Türkçe Eğitimi Bölümlerinin Durumu", Türklük Bilimi Araştırmaları, 15(27), 477-502.
YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayınları.
YÖK (1998). Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları, YÖK, Mart 1998, Ankara.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com