SOCIAL CRITICISM AND INTERTEXTUALITY IN THE TRIANGLE OF LULLABY-FAIRY TALE-RAP
Journal Name:
- Turkish Studies
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author |
---|---|
Abstract (2. Language):
Communication is a tool that human beings cannot do without. So the mankind created systems which are useful to transfer information about their experiences, culture and tradition, as a transition from the individual life to social life. These communication systems went through changes and transformations in time as an adaptation to the era. Our communal system was located from the vocal environment to written environment. Then with the technological developments now it is in the electronic environment.
If one of the most essential elements of social communication system is verbal culture products rooting from a tradition of hundreds of years, another element is music. In electronic communication environment of our day, especially popular music and its consumption culture is in a position of a communication channel that attracts its fanbase it created by offering a lifestyle and sometimes directs that fanbase towards specific directions. This communication channel carries the aims to transmit politic emotions and thoughts to the society and therefore to create an audience that express the same political stance. It is also observed that these examples, included in "politic pop" concept, are presented to listeners after mixing them with verbal culture products.
In this work; the use of lullaby and fairytales, our verbal culture products for thousands of years, in Candan Erçetin's song named "Ninni" ("Lullaby") as a communication way within the scope of Walter Ong's comcept of "secondary verbal culture" and also the World of symbols that the artist build on qualities of these types and political and social messages that the artist is trying to transmit will be enlightened within the context of intertextuality relationship.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
nedenle insan, bireysel yaşamdan toplumsal yaşama geçerken tecrübesini, bilgisini, görgüsünü ve sahip olduğu değerler bütününü diğer insanlara ve yeni kuşaklara aktarabileceği iletişim sistemleri oluşturmuştur. Bu iletişim sistemleri ise zaman içerisinde değişim ve dönüşümler yaşayıp farklılaşmalara uğrayarak çağa ayak uydurmaktadır. Toplumsal iletişim sistemimiz sözlü ortamdan yazılı ortama akabinde elektronik araçların devreye girmesiyle de elektronik ortama taşınmıştır.
Toplumsal iletişim sisteminin önemli elemanlarından biri yüzlerce yıllık gelenekten gelen sözlü kültür ürünleri ise bir diğeri de müziktir. Günümüzün elektronik iletişim ortamında özellikle popüler müzik ve onun tüketim kültürü, bir yaşam tarzı sunarak oluşturduğu hayran kitlesini peşinden koşturan, kimi zaman bu hayran kitlesini belli doğrultularda yönlendiren bir iletişim kanalı konumundadır. Bu iletişim kanalı, politik duygu ve düşünceleri topluma iletme, böylece aynı politik duruşu sergileyen bir dinleyici kitlesi oluşturma amaçlarıyla da kullanılmaktadır. "Politik pop" kavramı içerisine dâhil olan bu örneklerin kimi zaman sözlü kültür ürünleriyle harmanlanarak dinleyicilere sunulduğu da görülmektedir.
İşte bu çalışmada Walter Ong'un "ikincil sözlü kültür" şeklinde adlandırdığı kavramın çerçevesi içerisinde binlerce yıllık sözlü kültür ürünlerimizden olan ninni ve masal türlerinin popüler müzik sanatçılarından Candan Erçetin'in "Ninni" isimli şarkısında bir iletişim malzemesi olarak kullanılışı ele alınacak, aynı zamanda sanatçının vermek istediği politik ve toplumsal mesajlarla bu türlerin özellikleri üzerinden kurduğu semboller dünyası metinlerarasılık ilişkisi bağlamında aydınlatılmaya çalışılacaktır.
- 3
157-171