You are here

MİSTİK ve METAFİZİK BAĞLAMDA BİR YOLCULUK ÜÇLEMESİ: “HÜSN Ü AŞK - HACININ YOLU - SİMYACI”

A JOURNEY TRILOGY IN THE CONTEXT OF MYSTIC AND METAPHYSIC “HÜSN Ü AŞK - THE PILGRIM’S PROGRESS - THE ALCHEMIST”

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4268

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Journey is a mystical action in which a person goes through a metaphysical experience regardless of his physical existence even though it has just a meaning of a usual moving in time and place. The journey that brings the individual to maturity and tranforms/changes him is quite dangerous and challenging one. In this study, a comparative analysis has been carried out on the factors that make the characters who constitute the central idea in the works called ‘Hüsn ü Aşk’ by Şeyh Galip, ‘The Pilgrim’s Progress’ by John Bunyan and ‘The Alchemist’ by Paulo Coelho set out an esoteric journey and mutual/different symbols that are used in these three works during that journey, characters in the role of helper, obstacles encountered during the journey and the goals that the characters eventually achieve at the end of their journeys and meanings of these goals. During the journey conveyed by the dream metaphor in the three works, individual’s transformation and growing into maturity after witnessing and commenting on the symbolic messages faced in order to find meaning in life is narrated. Awareness of the transformation isn’t gained by another person; rather it is gained by the individual himself. The enduring journey, as can be seen as learning process, is conveyed by numerous events and situations experienced by the characters in the works, and each book’s distinctive symbols and images with their own meanings. It is important that the heroes make out the omens faced and get over the obstacles and be aware of their own realities. In the three works of three different cultures, The Pilgrim’s Progress, The Alchemist, Hüsn-ü Aşk, the heroes similarly undergo a transformation and achieve the endless happiness by overcoming symbolic obstacles.
Abstract (Original Language): 
Yolculuk, zaman ve mekân içinde her ne kadar sıradan bir yer değiştirme anlamı taşısa da, mistik anlamda, insanın mevcut varlığını bir tarafa bırakıp metafizik bir tecrübe yaşamasıdır. İnsanı yani yolcuyu olgunlaştıracak, onu değiştirip/dönüştürecek olan seyahat oldukça zorlu, tehlikeli ve sıkıntı vericidir. Bu çalışmada Şeyh Galib’in ‘Hüsn ü Aşk’, John Bunyan’ın ‘Hacının Yolu’ ve Paulo Coelho’nun ‘Simyacı’ adlı eserlerin temelini teşkil eden kahramanları ezoterik yolculuğa çıkaran etmenler ve bu yolculuk esnasında üç eserde de kullanılan ortak/farklı semboller, eserdeki yardımcı kahramanlar, yolculuk esnasında kişiye engel olanlar ve nihayet kahramanların yolculukları sonunda vardıkları hedefler ve bunların anlamları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma yapılmıştır. Üç eserdeki rüya metaforu üzerinden verilen yolculuk sürecinde, hayatın anlamını çözmek için insanın önüne çıkan sembolik mesajları görüp yorumladıktan sonra olgunlaşması ve dönüşüm süreci anlatılmaktadır. Dönüşüm farkındalığı, insana başka birisi tarafından kazandırılmaz, kişi tarafından elde edilir. Eğitim süreci olarak görülebilecek çileli yolculuk, eserlerde kahramanların yaşadığı çok sayıda olay ve durum, her eserin kendine özgü değişik anlamlardaki sembol ve simgeleriyle aktarılmıştır. Kahramanların önlerine çıkan simgeleri okuması, engelleri aşması, kendi gerçekliklerinin farkına varması önemlidir. Üç kültürün üç farklı eserlerinde, Hacının Yolu, Simyacı, Hüsn ü Aşk, kahramanlar, benzer sembolik engelleri aşarak dönüşümü yaşar ve sonsuz mutluluğu yakalarlar.
1355-1374

REFERENCES

References: 

ALGAN, Refik, “Ezoterizme Genel Bir Giriş”, Cogito, Sayı 46, 2006.
BAYRAKTAR, Osman, “Yol, Yolculuk ve Yol Gösterici”, Mart 2009. www.isteinsan.com.tr/.../osman_bayraktar_
CHRISTINA, Marıa Yulıanı, Santiago's Process of Becoming an Optimistic Person in Paulo Coelho's The Alchemist, Universitas Kristen Petra, Skripsi/Undergraduate Thesis (Program Studi Sastra Inggris S-1), 2009.
DOĞAN, Ahmet, “Hüsn ü Aşk’ta Sembolik Anlatım”, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 9/1, 2004.
DOĞAN, Ahmet, “Hüsn ü Aşk’ta Kuyu Sembolü”, Millî Folklor, Yıl 17, Sayı 68, 2005.
DOĞAN, Ahmet, Dönüşüm Sürecindeki İnsanın Sembolik Seyahati ve Hüsn ü Aşk Örneği, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı (Doktora Tezi) Elazığ 2008.
GREENE, Herbert Eveleth, “The Allegory as Employed by Spenser, Bunyan, and Swift”, PMLA, Volume.4, No.2, 1889.
28 Şerife Yalçınkaya, “Yol Metaforu ve Klasik Türk Edebiyatında Arayış Yolculukları”, Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, Sayı 13, Ocak 2007
1374 Nazire ERBAY – Eren ÖZBEK
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
İÇLİ, Ahmet, “Hüsn ü Aşk Mesnevisinde Dramatik Aksiyonu Oluşturan Değerler Üzerine Bir İnceleme”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c.20, Sayı 2, Elazığ 2010.
Kutsal Kitap, Eski Ahit, Yaratılış 1: 26-27, İstanbul, 2003.
LATHMAN, George W., “The Pilgrim's Progress: A Review”. Wholesome Words.org 2005.
LİMLEY, Charles, Quicklet on Paulo Coelho's The Alchemist Kindle Edition, 2011.
OMAY, Gülüm, “Ezoterik", www.derki.com, Erişim Tarihi: 12.12.2012
ÖZELSEL, Mıchaela Mihriban, Halvette 40 Gün, Kaknüs günlük, İstanbul, Ekim 2002.
ŞAH, İdris, “Fakirler ve Öğretileri”, Cogito, Sayı 46, 2006.
YALÇINKAYA, Şerife, “Yol Metaforu ve Klasik Türk Edebiyatında Arayış Yolculukları”, Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, Sayı 13, Ocak 2007.
YAZGAN, Nesibe Mürid “Nefs” in Büyüsüne Tutulunca: Hüsn ü Aşk’ta Cadı Motifi”, http://www.tmkvatolye.org/, Erişim Tarihi: 16.12.2012
saklisite.wordpress.com, zaman-yolcusu-kral-melkisedek, 2009.03.08, Erişim tarihi: 08.12.2012

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com