You are here

NEF’Î HAKKINDA BİR BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ

AN ESSAY OF BIBLIOGRAPHY ABOUT NEF’Î

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4490

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Nef’î who lived in the first half of 17th century was born in Hasankale one of districts of Erzurum. The poet whose real name was Ömer had a life full of struggles but he managed to produce some important works through his life. Nef’î, one of the leading poets of divan poetry was celebrated much at his age and after his death. Such a reputation is originated from the sharpness of his pen, his talent as well as his wit. Nef’î whose usage of praise and satire is extreme is known for his mastership in using rhythm and rhyme in his poems. While attaching importance to meaning and utterance he tried to use a new language and accomplished that to a great degree. His knowledge of Persian Language and Literature played a considerable role. A lot has been written so far about Nef’î and a great many research exists about his works too. However it is obvious that there will be many works about Nef’î, a productive poet. In this study a classification of Nef’î’s works and scientific studies about him and his works will be presented. Our research focuses to illustrate which part of his works is the center of modern researches and which parts are not. In addition, it is expected that our research will provided useful information to researchers studying Nef’î as a guide for sources regarding him.
Abstract (Original Language): 
On yedinci yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Nef’î, Erzurum’un Hasankale ilçesinde doğmuştur. Asıl adı Ömer olan şair, oldukça mücadele dolu bir hayat geçirmiş ve bu hayata aynı zamanda önemli denilebilecek eserler de sığdırabilmeyi başarmıştır. Divan şiirinin önde gelen şairlerden biri olan Nef’î, adından hem yaşadığı dönemde hem de sonrasında çokça söz ettirmiştir. Nef’î’nin böyle bir şöhrete kavuşması onun edebi yeteneği ve kıvrak zekası yanında kaleminin keskin olmasından kaynaklanmaktadır. Övdüğünü çok iyi öven, yerdiğini de çok kötü bir şekilde yeren Nef’î, edebiyatımızda ayrıca vezin ve kafiyede gösterdiği ustalıkla da tanınmaktadır. Mananın yanında lafza da önem veren şair, divan şiirinde yeni bir dil kullanmaya çalışmış, bunda da büyük ölçüde başarılı olmuştur. Onun şiirde böyle bir dil kullanmasında, Fars dili ve edebiyatına olan hakimiyetinin büyük rol oynadığı bilinmektedir. Nef’î ve ortaya koyduğu eserler hakkında bugüne kadar çok fazla şey araştırılmış ve yazılmıştır. Bununla birlikte Nef’î gibi velûd bir şair hakkında daha birçok çalışmanın yapılacağı ortadadır. Bu çalışmamızda, Nef’î ve eserleri hakkında yapılan ilmi çalışmalar ile şaire ait bütün eserlerin yazma nüshaları bir sınıflandırmaya tabi tutularak bilim alemine sunulacaktır. Bu araştırmamız Nef’î ile ilgili çalışmaların daha çok hangi konularda yoğunlaştığını göstermesinin yanında nelerin hâlâ eksik olduğunu da ortaya çıkaracaktır. Ayrıca söz konusu çalışmamız ileride Nef’î hakkında araştırma yapacaklara kaynak bulma hususunda büyük yardım sağlayacaktır.
1977-1993

REFERENCES

References: 

AKKUŞ, Metin, (1991), Nef’î Sanatı ve Türkçe Dîvânı (İnceleme-Karşılaştırmalı Metin), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Erzurum.
AKKUŞ, Metin,Hicvin Ankaları Siham-ı Kaza (İnceleme-Karşılaştırmalı Seçme Metinler), Akçağ Yay., Ankara 1998
CUNBUR, Müjgan, Fuzuli Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi, Maarif Basımevi, İstanbul 1956.
Nef’î Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi 1993
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
ÇAKIR, Müjgan, “Kıyafetnameler Hakkında Bir Bibliyografya Denemesi”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, C:5/S:9 (2007), 333-350.
ÇALIŞKAN, Adem, “Halit Fahri Ozansoy Bibliyografyası”, ODÜ Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, C:3/S:6 (2012), s. 22-24
GIYNAŞ, Kamil Ali, “Şiir Mecmuaları Hakkında Yapılan Çalışmalar Bibliyografyası”, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi S:25 (2011), s. 245-260.
KONCU, Hanife, “Yusuf u Züleyha Bibliyografyası”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, C:5/S:10 (2007) s. 617-630.
KONCU, Hanife, “Leyla ve Mecnun Bibliyografyası”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, C:5/S:10 (2007), s. 597-615.
OCAK, Fatma Tulga, “Nef’î ve Eski Türk Edebiyatımızdaki Yeri”, (Ed. Mehmet Çavuşoğlu), Ölümünün Üçyüzellinci Yılında Nef’î, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Ankara 1991, s. 17.
SİNAN, Betül, “Necati Bey ve Şeyh Galip Literatürü”, Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, C:5/S:10 (2007), s. 565-586.
TEKİN, Mustafa,”Mevlana Bibliyografyası”,İSTEM, S:10 (2007), s. 345-398.
TIĞLI, Fatih, “Klasik Türk Edebiyatında Şehrengiz Çalışmaları Hakkında Bibliyografya Denemesi”, Turkish Studies, V: 2/4 (2007), s. 763-770.
TÜLÜCÜ, Süleyman, “Şeyh Galip Hakkında Bazı Bibliyografik Notlar”, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S:36 (2011), s. 253-263.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com