You are here

SÜLEYMANİYE KÜTÜPHANESİ’NDEKİ 1211 NUMARALI NA’T VE Mİ’RÂCİYYE MECMÛASI

MECMUA OF NA’T AND MI’RACIYYE NUMBERED 1211 IN SULEYMANIYE LIBRARY

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4382

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Mecmuas, that are day by day increasingly realized to be treasure of Classic Turkish Literature, sustain lots of written material of different fields such as history, mythology, medical knowledges, popular culture, literature and science. From this aspect, apart from the necessity of studying by varied disciplines and perspectives, they are quite important for searching of Classic Turkish Literature field. Because of mentioned aim, in this study among the limited number mecmuas of na’t and mi’raciyye, the one which is in Hamidiye Department, Suleymaniye Library numbered 1211 has been dealed. Na’t and Mi’raciyye mecmuas are the Works in which na’ts including subjects such as personality of Muhammad, his miracles, his intercession, his family, his neighbourhood, his companions and developments occured by all his life and mi’raciyyes telling about the Mi’rac event that is one of the most important miracles of him had been complied. In this mecmua that we tried to study, there are 45 poems in type of na’t and mi’raciyye of 16 poets. In this study first of all, physical feature of mecmua has been evaluated and the poems in work has been classified according to sort of poetry, shape of poetry, its poet and number of couplet. And then it has been indicated the sort of poems, its shape, its unit, its rhythm, its title, its matla’ couplet and makta’ couplet in type of table. In note section in bottom of tables, if available, there are special informations about the poems. If the works like divan and mesnevi to what poems belong have been published in Latin alphabet, it is tried to reach to that works too and page numbers of establishable poems have been also indicated in note section.
Abstract (Original Language): 
Klâsik Türk edebiyatının kıymeti gün geçtikçe daha ziyade fark edilen hazineleri mahiyetindeki mecmûalar; ilim, edebiyat, halk kültürü, sağlık bilgileri, mitoloji ve tarih gibi farklı alanlara ait çok sayıda yazılı materyali taşımaktadır. Bu yönüyle farklı disiplinler ve bakış açılarıyla da incelenmeyi gerektirmekle birlikte klâsik Türk edebiyatı sahası araştırmaları için oldukça önem arz etmektedir. Söz konusu amaç çerçevesinde bu çalışmada, sınırlı sayıdaki na’t ve mi’râciyye mecmûalarından Süleymaniye Kütüphanesi, Hamîdiye Bölümü 1211 numarada yer alanı ele alınmıştır. Na’t ve Mi’râciyye mecmûaları; Hz. Muhammed’in kişiliği, mucizeleri, şefaati, ailesi, yakın çevresi, sahabeleri ve doğumundan ölümüne kadarki dönemde yaşanan gelişmeler gibi konuları içeren na’tların ve O’nun en büyük mucizelerinden biri olarak kabul edilen Mi’râc hadisesinin anlatıldığı mi’râciyyelerin derlendiği eserlerdir. İncelemeye çalıştığımız bu mecmûada 16 şairin na’t ve mi’râciyye türündeki 45 şiiri bulunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle mecmûanın fiziksel özellikleri değerlendirilmiş ve eserdeki şiirler nazım türü, nazım şekli, şairi ve bend/beyit sayısı açısından tasnif edilmiştir. Daha sonra tablolar hâlinde şiirlerin türü, şekli, birimi, vezni, başlığı, matla’ bend/beyitleri ve makta’ bend/beyitleri belirtilmiştir. Her tablonun alt kısmındaki not bölümünde şiirlerle ilgili varsa özel bilgilere yer verilmiştir. Şiirlerin ait olduğu dîvân ve mesnevî gibi eserler yeni yazı ile yayınlanmışsa o eserlere de ulaşılmaya çalışılmış ve tespit edilebilen şiirlerin sayfa numaraları yine not bölümünde belirtilmiştir.
525-547

REFERENCES

References: 

AÇIKGÖZ, Namık (1990). Riyazî Divanı’ndan Seçmeler, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
AKAR, Metin (1987). Türk Edebiyatında Manzum Mi’râc-nâmeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.
AKBAŞ, Sıddıka (2006). Süleymân Nahîfî’nin Mi’râciyyesi (Metin-Muhteva-Tahlil), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
ATİLA, Mustafa (2012). Nu’ût-ı Nebeviyye Mecmûası (İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin), Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
AYDEMİR, Yaşar (2001). "Şairlerin Edebî Kişiliğinin Tesbitinde Mecmuaların Rolü", Türk Kültürü Dergisi, S 464, s.731-744.
AYDEMİR, Yaşar (2007). "Metin Neşrinde Mecmuaların Rolü ve Karşılaşılan Problemler", Turkish Studies-Türkoloji Araştırmaları, Volume 2/3, s.122-137.
Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki 1211 Numaralı Na’t ve Mi’râciyye Mecmûası 545
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
AYPAY, Ali İrfan (1992). Nahîfî Süleymân Efendi Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği ve Divanının Tenkitli Metni, 2 Cilt, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
CEYHAN, Adem (2000). Süleyman Nahîfî’nin Mevlidu’n-Nebî Adlı Mesnevisi, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, S 14, s. 89-141.
ÇETİŞLİ, İsmail (2012). Türk Şiirinde Hz. Peygamber (1860-2011), Akçağ Yayınları, Ankara.
DEMİREL, Mustafa (2005). Mehmed Alî Çelebi (Rızâyî), Dîvân (Giriş, İnceleme, Metin, Sözlük, Tıpkıbasım), Çağrı Yayınları, İstanbul.
DEMİREL, Şener (1999). Şehrî Hayatı, Sanatı, Divanı’nın Tenkitli Metni ve Tahlili, Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü E-Kitap)
Dîvân-ı Alâeddîn Sâbit (Öziçevî), Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi (Bulunduğu Yer: Milli Kütüphane Başkanlığı, 06 Hk 1205-1206)
GIYNAŞ, Kâmil Ali (2011). “Şiir Mecmuaları Hakkında Yapılan Çalışmalar Bibliyografyası”, Selçuk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Dergisi, S 25, s. 245-260.
GÜLŞEN, Mehmed (1338). Külliyyât-ı Hazret-i Hüdâyî Kuddise Sırruhu, Matbaa-yı Bahriye.
GÜNGÖR, Zülfikar (2003). “Türk Edebiyatında Hilye-i Nebevî Türünün Doğuşu Gelişimi ve Sebepleri”, Tasavvuf: İlmî ve Akademik Araştırmalar Dergisi, Yıl 4, S 10, s. 185-199.
GÜRBÜZ, Mehmet (2012). “Şiir Mecmûaları Üzerine Bir Tasnif Denemesi”, Eski Türk Edebiyatı Çalışmaları VII, Mecmûa: Osmanlı Edebiyatının Kırkambarı, Turkuaz Yayınları, İstanbul, s. 99-113.
İPEKTEN, Haluk (1974). İsmetî Dîvânı, Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Yayınları, Ankara.
İSEN, Mustafa-Ali Fuat BİLKAN (1997). Sultan Şairler, Akçağ Yayınları, Ankara.
KAPLAN, Mahmut (1996). Neşâtî Dîvânı, Akademi Kitabevi, İzmir, [http://groups.yahoo.com/group/metinbankasi)]
KARACA, Yusuf (1997). Süleyman Nahîfî Efendi ve Mevlidi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
KARACAN, Turgut (1974). Nev’î-zâde Atâyî, Heft-H¥ân Mesnevîsi (İnceleme-Metin), Sevinç Matbaası, Ankara.
KARACAN, Turgut (1991). Bosnalı Alaeddin Sabit-Divan, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, Sivas.
KARAHAN, Abdülkadir (1991). İslâm-Türk Edebiyatında Kırk Hadîs Toplama, Tercüme ve Şerhleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara.
KARAKÖSE, Saadet (1994) Nev’î-zâde Atâyî Dîvânı, (Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü E-Kitap)
KAYA, Nevzat (2003). Karaçelebi-zâde Abdülaziz Efendi, Ravzatu’l-Ebrâr Zeyli (Tahlîl ve Metin), Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
KILIÇ, Atabey (2007). Manzum Sözlük Mecmuası (Konya Mevlânâ Müzesi Kütüphanesi 4026) Tuhfe-i Vehbî-Tuhfe-i Şâhidî-Sübha-i Sıbyân, Laçin Yayınları, Kayseri.
546 Ahmet TANYILDIZ
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
KILIÇ, Atabey (2012). “Mecmûa Tasnifine Dair”, Eski Türk Edebiyatı Çalışmaları VII, Mecmûa: Osmanlı Edebiyatının Kırkambarı, Turkuaz Yayınları, İstanbul, s. 75-96.
KÖKSAL, M. Fatih (2011). Mevlidnâme, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara. KÖKSAL, M. Fatih (2012). “Şiir Mecmûalarının Önemi ve Mecmûaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)”, Eski Türk Edebiyatı Çalışmaları VII, Mecmûa: Osmanlı Edebiyatının Kırkambarı, Turkuaz Yayınları, İstanbul, s. 411-431.
Kur’ân-ı Kerîm ve Açıklamalı Meâli (1997) (Haz.: Hayrettin Karaman-Ali Özek-İbrahim Kâfi Dönmez- Mustafa Çağrıcı-Sadrettin Gümüş-Ali Turgut), Ankara, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
KUZUBAŞ, Muhammet (2005). Nev’î-zâde Atâyî’nin Nefhatü’l-Ezhâr Mesnevisi, Samsun, Deniz Kültür Yayınları.
KUZUBAŞ, Muhammet (2007). Atâî’nin Âlemnümâ (Sâkinâme) Mesnevisinin Karşılaştırmalı Metni ve Konu Bakımından İncelenmesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
KÜLEKÇİ, Numan (1989). Ganî-zâde Nâdirî ve Dîvânından Seçmeler, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Yazmaları Başkanlığı,
(https://www.yazmalar.gov.tr/elyazmaciligimiz_tr.php#baslik6)
MERMER, Ahmet (1991). Mezâkî Hayatı, Edebi Kişiliği ve Divanı’nın Tenkidli Metni, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara.
Osmanlı Şiirinin Hazîneleri: Mecmûalar ve Cönkler Çalıştayı, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 30 Haziran 2012, Ankara.) (http://mecmualar.tr.gg/Ana-Sayfa.htm).
ÖZKAFA, Fatih (2012). “Hilye-i Şerifenin Dinî, Edebî ve Estetik Boyutları”, Turkish Studies Türkoloji Araştırmaları Dergisi, Volume 7/3, s. 2041-2053.
ŞENER, Halil İbrahim (1986). “Türk Divan Edebiyatında Na’t ve Bazı Na’t Mecmuaları”, Dokuz Eylül Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Dergisi, S III, s. 147-160.
TANYILDIZ, Ahmet (2012). "Şiir Mecmûalarının Neşri Hakkında", Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi-The Journal of International Social Research, C 5, S 21, Bahar 2012, s. 224-239.
UZUN, Mustafa (2005). “Mi’râciye”, Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, C 30, s. 135-140.
ÜZGÖR, Tahir (1991). Fehîm-i Kadîm Hayatı, Sanatı, Dîvân’ı ve Metnin Bugünkü Türkçesi, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara.
YEKBAŞ, Hakan (2005). Hüdâyî-i Kadîm Dîvânı (Edisyon-Kritik-Metin-İnceleme), Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sivas.
YELTEN, Muhammet (1999). Nev’izâde Atâyî-Sohbetü’l-Ebkâr, İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul.
YENİTERZİ, Emine (1992). Türk Edebiyatında Na’t, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara.
YENİTERZİ, Emine (1993). Divan Şiirinde Na’t, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara.
YENİTERZİ, Emine (2002). “Türk Edebiyatında Na’tlara Dâir”, Türkler Ansiklopedisi, Yeni Türkiye Yayınları, C 11, s. 1464-1476.
Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki 1211 Numaralı Na’t ve Mi’râciyye Mecmûası 547
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
YILDIRIM, Nermin (2005). Karaçelebi-zâde Azîz Efendi’nin Zafer-nâme Adlı Eseri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com