You are here

TÜRKİYE TÜRKÇESİ AĞIZLARI ÜZERİNE ÇALIŞMA YAPILMAYAN İL VE İLÇELER

TOWNS AND CITIES IN WHICH RESEARCHES ON TURKEY TURKISH DIALECTS HAVE NOT BEEN CARRIED OUT

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4358
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
Researches on the dialects of Turkey Turkish go back to Maksimov’s studies in 1867. This period continued until 1940’s and was named as period of foreign researchers’’. Although these studies lack of many things, they are important because of being pioneer researches. Native researchers focused on the subject after 1940. Listing of the researches and presenting them to scientists are as much important as the researches temselves. Therefore, there is a need for bibliographies. Bibliography studies are very important sources for scientific researches. Therefore, our research assistants have tried to find the place (region) of dialect researches. Saadettin Buluç, Kayahan Erimer and “Türkiye Türkçesi Ağızları Bibliyografyası” (by Tuncer Gülensoy and Ercan Alkaya) gave information about the regions. However, we will show (in our study) towns and cities about which any master’s thesis, PHd thesis or a book (focusing on it) have not been published; this is different from their studies. Consequently, we will present a prepared list for researchers of Turkey Turkish dialects. Showing the place of researches is as important as showing them. We will include places on which undergraduate thesis have been carried out into our list (of towns and cities in which researches on Turkey Turkish have not been carried out ). We will also include places that just their city-center dialects have been researched or were studied as wide field work into our list.
Abstract (Original Language): 
Türkiye Türkçesi Ağızları üzerine yapılan çalışmaların kökeni 1867’deki Maksimov’un çalışmalarına dayanır. Literatürde yabancı araştırmacılar dönemi diye geçen bu dönem, 1940’lı yıllara kadar sürmüştür. Bu dönemde yapılan çalışmalar birçok yönden eksik olsalar da, Türkiye Türkçesi ağızları üzerine yapılan ilk çalışmalar olmaları sebebiyle büyük önem arz etmektedirler. 1940 yılından sonra yerli araştırmacılar tarafından ağız çalışmalarına öncelik verilmiştir. İlk derli toplu çalışmalar da bu dönemle birlikte verilmeye başlamıştır. Çalışmaların yapılması kadar, yapılan çalışmaların bir liste halinde bilim âlemine sunulmaları da önemlidir. Bu sebeple bibliyografya çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bibliyografya çalışmaları bilimsel araştırmalar açısından son derece önemli nimetlerdir. Bu sebeple araştırmacılarımız bu güne kadar hep ağız çalışması yapılan yerlerin tespitini yaptılar. Başta Saadettin Buluç olmak üzere, Kayahan Erimer ve en sonunda Tuncer Gülensoy ile Ercan Alkaya’nın “ Türkiye Türkçesi Ağızları Bibliyografyası” bize hep çalışma yapılan yerler hakkında bilgi verdiler. Fakat biz bu çalışmamızda onlardan farklı olarak Türkiye Türkçesi ağızları üzerine henüz yüksek lisans, doktora tezi ile yayınlanmış dar alan kitap çalışması bulunmayan il ve ilçeleri tespit edeceğiz. Bu sayede Türkiye Türkçesi ağızları üzerine çalışma yapacaklara hazır bir liste sunacağız. Çünkü yapılan çalışmaların tespit edilmesi kadar, çalışma yapılacak yerlerin de tespit edilmesi önemlidir. Lisans mezuniyet tezi yapılan yerleri, sadece merkez ağzını ele alan yerleri ve geniş alan çalışması şeklinde yapılan yerleri de çalışma yapılmayan yerler listesinde vereceğiz.
1129-1149

REFERENCES

References: 

AKAR Ali, “Ağız Araştırmalarında Yöntem Sorunları”, Turkish Studies, Sayı:2, 2006.
AKSAN Doğan, Türkiye Türkçesinin Dünü, Bugünü, Yarını, Bilgi Yayınevi, Ankara 2005.
BİRAY Nergis, “Cumhuriyet Döneminde Ağız ve Lehçeler Üzerinde Yapılan Çalışmalar”, Karaman Dil-Kültür ve Sanat Dergisi, Karaman Valiliği Yayınları, Karaman 2005, s. 213-223.
BULUÇ Saadettin, “Anadolu Ağızları Bibliyografyası”, Türkiyat Mecmuası, C. VII-VIII / 1, 1942, s. 327-333.
DAŞDEMİR Özkan, “Türkiye’de Lisansüstü Düzeyde Hazırlanan Ağız Tezleri ve Akademik Ağız Araştırmalarındaki Halk Anlatıları Bibliyografyası”, Turkish Studies, Volume 7/1 Winter 2012, s. 797-836.
ERCİLASUN Ahmet Bican, “Ağız Çalışmalarına Toplu Bir Bakış”, Türk Dili ve Edebiyat Dergisi, Ağustos 2000, C: 2000/II, S.584, s. 115-118.
ERGİN Muharrem, Türk Dil Bilgisi, Bayrak Yayınları, İstanbul 2005.
ERİMER Kayahan, “Anadolu ve Rumeli Ağızları Üzerinde Bir Bibliyografya Denemesi”, TDAY Belleten 1970, Ankara 1989, s. 211-236.
1150 Serdar BULUT
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/1 Winter 2013
GÜLENSOY Tuncer ve ALKAYA Ercan, Türkiye Türkçesi Ağızları Bibliyografyası, Akçağ Yayınları, 3. Baskı, Ankara 2011 (Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi).
KORKMAZ Zeynep, “Anadolu Ağızları Üzerindeki Araştırmaların Bugünkü Durumu ve Karşılaştığı Sorunlar”, Türk Dili Üzerine Araştırmalar, Ankara 1995, c.2, s. 199-221.
www.tez2.yok.gov.tr

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com