You are here

JEAN PAUL SARTRE’IN BULANTI ADLI ESERİNDE YABANCILAŞMA DUYGUSUNUN YAZINSAL İŞLENİŞİNİN KAVRAMSAL VE ALGISAL AÇIDAN İNCELEMESİ

ANALYSIS OF CONCEPTUAL AND PERCEPTUAL PROCESSING OF LITERARY OF ALIENATION IN NAUSEA BY JEAN-PAUL SARTRE

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4408
Author NameUniversity of Author
Abstract (2. Language): 
In this work where a phlosophical thought is told and explained, Jean Paul Sartre states his phlosophic views by means of protagonist Roquentin. Roquentin lives in a world that is not understood by him and he, bevilderedly, observes how the urban bourgeoisie cant perceive the reflections of the reality. Taking care of his thoughts to be clear, Jean Paul Sartre used a plain tongue and paid attention to his style to be cognisable. This is thegeneral characteristic of that period.Authors made a point of being apparent intellectually in literary language The basic idea of the novel is that the hero of the work Roquentin is in a constant anxiety and demoralization. This is such a state of distress that led our hero to analyze the situation and try to understand the process. He decides to define this anxiety,he felt, as nausea and realizes that he does not recognize the status of this nausea.According to him nausea is being revolted at everything and and a state of alienation.Increasing state of nausea,in time, is an alienation from the objects, the society,self-precense,women and finally the world. In this study we examined the sense of alienation in Jean Paul Sartre’s Nausea under four sub-headings. Examining the personality of the Protagonist Rocquentin we probed that how he alienated from the objects, the society, himself and the women and we came to a conclusion. In this context,we stated that alienation is one of the most important social problems of our time and these problems cause psychic deterioration that arise through the confliction of the old culturel values and the new habitudes.
Abstract (Original Language): 
Felsefi bir düşüncenin anlatımı ve açıklaması yapılan bu eserde, Jean Paul Sartre, eserde baş kahraman olan Roquentin aracılığıyla felsefi görüşlerini ifade etmektedir. Roquentin anlamlandıramadığı bir dünyada yaşamaktadır ve şehir burjuvazisinin gerçeğin yansımalarını nasıl algılayamadıklarını şaşkınlıkla izlemektedir. Jean Paul Sartre fikirsel açıdan düşüncelerinin anlaşılır olmasına özen göstererek, fikirlerini ifade ederken yalın bir dil kullanmış, uslubunun anlaşılır olmasına dikkat etmiştir. Bu, o dönemin genel özelliğidir. Yazarlar, yirminci yüzyılda yazın dilinde fikirsel açıdan anlaşılır olamaya özen göstermişlerdir., Romanın temel düşüncesi eserin kahramanı olan Roquentin ‘in sürekli bir kaygı halinde ve moral bozukluğu içinde olmasıdır. Bu durum öyle bir sıkıntı halidir ki kahramanımızı bu durumu tahlil etme ve anlamaya çalışma sürecine itmiştir. Hissettiği bu kaygı halini bulantı olarak tanımlamaya karar verir ve bu bunlantı durumunu tanımlayamadığının farkına varır. Ona göre bulantı herşeyden iğrenme ve bir yabancılaşma durumudur. Zamanla ilerleyen bulantı hali kendisini nesneler karşısında, toplum karşısında, kendi varlığına, kadına, nihayetinde dünyaya yabancılaşma halidir.Bu çalışmada, Jean Paul Sartre’ın Bulantı adlı eserinde dört alt başlıkta yabancılaşma duygusunu inçeledik. Başkahramanımız olan Roquentin’in kişliğini inceledikten sonra nesnelere, topluma, kendisine ve kadına nasıl yabancılaştığını irdeledik ve sonuca vardık. Bu doğrultuda yabancılaşmanın çağımızın en önemli sosyal sorunlarından biri olduğunu ve bu sorunların da eski kültürel değerlerin ve yeni alışkanlıkların çatışmasıyla ortaya cıkan toplumsal bir psişik bozulmaya neden olduğunu saptadık.
307-317

REFERENCES

References: 

IDT, G. (2009), La Nausée – Sartre. Paris: Hatier
İNAL, T. (1979) “J.-P.Sartre’in “Kirli Elleri” Üzerine Bir İnceleme”, Hacettepe Üniversitesi FDE,
Yazın ve Dilbilim Araştırmaları Dergisi, Sayı 3
SARTRE, J.-P. (1947), Situations, Paris : Gallimard
SARTRE, J.-P. (1938), La Nausée, Paris : Gallimard
SARTRE, J.-P. (1948), Qu'est-ce que la littérature, Paris : Gallimard
SARTRE, J.-P. (1948), Situations II, Paris : Gallimard
SARTRE, J.-P. (1949), Situations III, Paris : Gallimard
SARTRE, J.-P. (1964), Les Mots, Paris : Gallimard
SARTRE, J.-P .(1996), L’existentialisme est un humanisme, Paris: Gallimard

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com