You are here

KARADENİZ JEOPOLİTİĞİNE DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERİN ETKİSİ

IMPACT OF DEMOGRAPHIC VARIABLES ON BLACKSEA GEOPOLITICS

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4775

Keywords (Original Language):

Author Name
Abstract (2. Language): 
The geography of Blacksea has a special role in Turkey and the rest of the world. The Muslim population has increased after Blacksea was changed into a Turkish lake. Shortly, a commonly shared life was born between Muslims and believers of other religions and continued without an issue for a long period of time. The ethnical differences, with the result of a weakening Ottoman Empire during the 19th century, were used by the European countries and Russia to be able to invade the demographic structure. This was a demographic game that ended with Turkey’s victory in 1923. As Turkey transformed into a modern national country in 1923, Blacksea region developed into a dynamic structure. Blacksea has provided a safe exit on terrain and marine paths for the energy resources that were discovered around Hazar region at the end of 1990. Today, with Romania and Bulgaria being neighbors with the European Union, energy transportation plans play a critical role. However, based on data from 2010, the ratio of amount of transported energy to the Turkish population is significantly low. Since the region carries a critical importance in energy strategy of global scale, development of energy focused opportunities need to be initiated. During the execution phase; the demographic structure, as well as the historical Blacksea culture, must be protected and the population of the local community should be increased.
Abstract (Original Language): 
Karadeniz coğrafyası Türkiye ve dünya için çok özel bir öneme sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu’nun Karadeniz’i bir Türk gölü haline getirmesinden sonra Müslüman nüfusu artmış ve kısa sürede bu bölgede Müslüman ve gayrimüslimler arasında ortak bir yaşam başlamış ve uzun bir dönem problemsiz şekilde yürümüştür. Fakat demografisinde yer alan bu etnik farklılıklar özellikle 19’ncu yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun zayıflamasına bağlı olarak Avrupalı güçler ve Ruslar bu bölgeye hâkim olabilmek için demografik yapıyı kendi amaçlarına fayda sağlayacak şekilde kullanmaya başlamıştır. Bu bir Karadeniz demografik oyunudur ve 1923 yılında Türkiye’nin galibiyeti ile sonuçlanmıştır. 1923 yılından sonra modern bir ulus devlete dönüşen Türkiye, içinde Karadeniz bölgesi dinamik bir yapıda önemli bir gelişim göstermiştir. 1990 yılı sonrasında Hazar Enerji Havzasında çıkarılan enerji kaynaklarının dünya piyasalarına ulaştırılmasında hem karasal hem de suyolu üzerinden güvenilir bir çıkış sağlayan Karadeniz, Avrupa Birliği’nin Romanya ve Bulgaristan üzerinden komşu olduğu günümüzde, enerji aktarımı planlamalarında önemli bir rol oynamaktadır. Fakat 2010 yılı verilerine göre genel Türkiye nüfusu içindeki oranı oldukça düşüktür. Bu nedenle enerji stratejisinde dünya ölçeğinde kritik öneme sahip bu bölgeye gereken değerin verilmesi ve enerji odaklı iş alanlarının oluşturularak bölgenin demografik yapısı bozulmadan ama tarihi Karadeniz kültürünün canlanmasına hizmet edecek şekilde bölge nüfusunun arttırılmasına ihtiyaç olduğu değerlendirilmektedir.
141-150

REFERENCES

References: 

ATATÜRK, Mustafa Kemal, Nutuk, IQ Yayınlan, 2005, İstanbul.
AYGÜN, Necmettin, "Dini Hizmetlerin Gerçekleşmesinde Devletin Rolü Üzerine Bazı Tespitler; Osmanlı Dönemi Doğu Karadeniz Örneği", Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Sayı. 22, 2008, s. 61-82.
BALCIOĞLU, Mustafa, "Birinci Dünya Savaşı Sırasında Karadeniz'de Rum Faaliyetleri ve Sivil Tepki", Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Sayı. 4, 1999, s. 91-99.
DEMİRÖZÜ, Damla, "Megali İdea'dan Ankara Antlaşmasına (1930) Eleftherios Venizzelos" Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, Mayıs-Kasım 2005, s. 30-42.
ÇELİK, Kemal, "Milli Mücadele'de İç İsyanlar, Vatana ihanet Kanunu ve İstiklal Mahkemeleri", Ankara Üniversitesi, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Atatürk Yolu Dergisi, sayı. 40, 2007, s. 65- 78.
ERDAL, İbrahim, "Türk Yunan Nüfus Değişiminde Türk Mübadillere Yapılan Yardım Faaliyetleri", Ankara Üniversitesi Tarih Araştırmaları Dergisi, Cilt. 25, Sayı. 40, 2006, Ankara, s. 198-210.
FENTON, Stewe, Etnisite, Irkçılk, Sınıf ve Kültür, Çev. Nihat Şad, Phoenix Yayınları, 2001, Ankara.
GELLNER, Ernest,
"Bi
r Kültürel Homojenizasyon Mantığı", Ed. Antoıne Roger, Milliyetçilik Kuramı, Çev. A. Ufuk Kılıç, Versus Yayınları, 2008, İstanbul.
GÜLER, Ali, Rakamlarla Türkiye 'de Azınlıklar, Berikan Yayınları, 2004, Ankara.
İNALCIK, Halil, "Devlet-i Aliye", İş Bankası Yayınları, 2009, İstanbul.
KARPAT, Kemal, H. Osmanlı Nüfusu (1830-1914), Demografik ve Sosyal Özellikleri, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1999, Ankara.
KAYA, Önder, Tanzimat'tan Lozan 'a Azınlıklar, Yeditepe Yayınları, Ekim 2005, İstanbul.
KELEŞ, Erdoğan, "Kırım Savaşı'nda Karadeniz ve Boğazlar Meselesi", Ankara Üniversitesi Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Sayı. 23, 2008, s. 149-194.
Erdoğan
, "Kırım Savaşı 'nda Karadeniz ve Boğazlar Meselesi", Ankara Üniversitesi
Osmanlı Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Sayı. 28, 2009, s. 89-142.
KİNROSS, Lord, "Osmanlı, İmparatorluğun Yükselişi ve Çöküşü", Altın Yayınları, 2008, İstanbul.
KÜÇÜK, Cevdet, "Osmanlı Devletinde Millet Sistemi", Yeni Türkiye Dergisi, Sayı: 38, 2001, Ankara.
LEWİS, Bernard, "Modern Türkiye 'nin Doğuşu", Arkadaş Yayınları, 2009, Ankara. ORTAYLI, İlber, Üç Kıtada Osmanlılar, Timas Yayınları, İstanbul, 2007. SMİTH, Anthony, D., Milli Kimlik, İletişim Yayınları, 2010, İstanbul.
YİNGER,
Simpson
, Racial And Cultural Minorities, Harper &Brothers Publishers, New York,
1953.
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/5 Spring 2013
tro**§S

c
150
Haktan BİRSEL
http://www.atam.gov.tr/index.php?Page=DergiIcerik&IcerikNo=116, E. D. 15 Ocak 2012.
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=8428, E. D. 15 Ocak 2012.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com