You are here

HAYAT BİLGİSİ DERSİ KAZANIM LARININ DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

INVESTIGATION OF LIFE SCIENCE OBJECTIVES IN TERMS OF VALUES EDUCATION

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.4838
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
By education, it is possible to eliminate or decrease the social problems which are growing at present. Educational programs may play an active role for this purpose. It is very important for the prepared education programs not to leave on chance the gains for the solution of such social problems. While considering the fact that attitudes are developed at an early age, the requirement of the values education emerges in both gains and content of primary school courses. Examination of the gains in terms of values education programs not only offers introductory information to the teachers but also generates a data source for curriculum development centers. It should be taken in into account to provide adequate and balanced distribution of cognitive, affective and psychomotor areas in the prepared training programs. In this context, it must be known to what extent of the affective characteristics takes place in the training programs. In this study, the gains in Life Science Education Program analyzed in the term of values education. The study is limited with the second grade's Life Science curriculum and the exemined values are limited with 27 different humanistic values. Life Science in 2nd grades consists of three themes which are including a total of 94 gains. At the end of the study, it has come to a conclusion that in the theme of 'My School Excitement' 15 values of the 33 values, in the theme of "My Unique home" 9 values of 37 and in the theme of "Yesterday, Today and Tomorrow" 7 of 24 values have associated with values. Additionally, it is determined that "responsibility" is the most and "peace", "non-violent life" and "morality" are the least values that have been pointed. There is no reference to the expression of 10 values. Several recommendations based on the results of the study are presented.
Abstract (Original Language): 
Günümüzde giderek artan toplumsal sorunların ortadan kaldırılması ya da azaltılması eğitim ile olabilir. Eğitim programları bu amaçla etkin bir şekilde rol oynayabilir. Öğrenmelerin tesadüfe bırakılmaması için hazırlanan öğretim programlarında bu tür toplumsal sorunların çözümüne yönelik kazanımlar konulmalıdır. Erken yaşlarda gelişen tutumların kalıcı hale geldiği gerçeği dikkate alındığında, ilkokul derslerinin kazanımlarında ve içeriğinde değerler eğitimine yer verilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Mevcut programların kazanımlarının değerler eğitimi açısından incelenmesi, öğretmenlere tanıtıcı bilgiler sunabildiği gibi program geliştirme merkezlerine de veri kaynağı oluşturmaktadır. Bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanların hazırlanan eğitim programlarında yeterli ve dengeli bir şekilde dağılım sağlamasına dikkat edilmelidir. Bu bağlamda eğitim programlarında duyuşsal özelliklerin ne ölçüde yer aldığının bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Hayat Bilgisi Öğretim Programında yer alan kazanımlar, değerler eğitimi açısından incelenmiştir. Çalışma 2. Sınıf Hayat Bilgisi Öğretim Programı ile incelenen değerler ise 27 farklı insani değer ile sınırlandırılmıştır. Hayat Bilgisi 2. sınıflarda üç tema, temalarda toplam olarak 94 kazanım yer almaktadır. Çalışmanın sonucunda 33 kazanımı bulunan "Okul Heyecanım" temasında 15 kazanımın; 37 kazanımı olan "Benim Eşsiz Yuvam" temasında 9 ve "Dün, Bugün, Yarın" temasında ise 24 kazanımdan 7 kazanımın değerler ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca bütün kazanımlarda en fazla "sorumluluk' değerine en az ise "barış", "şiddetsiz hayat" ve "ahlak" değerlerine yer verildiği belirlenmiştir. 10 değer ifadesine ise kazanımlarda hiç yer verilmemiştir. Çalışmanın sonuçlarına dayanılarak çeşitli öneriler sunulmuştur.
849
858

REFERENCES

References: 

AYDIN, M. Z. (2012). Okulda çalışan herkesin görevi olarak değerler eğitimi. Web: http://www.degeregitimi.com/ makaleler/makaleler.html Adresinden 17 Aralık 2012'de alınmıştır.
BACANLI, H. (1999). Duyuşsal davranış eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
BAHÇE, A. (2010). Hayatbilgisi öğretiminde değerlerin kazandırılma düzeylerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
DEMİREL, Ö. (2004). Kuramdan uygulamaya program geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
DİLMAÇ, B. (2002). İnsanca değerler eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
ERDEN, M., Akman, Y. (1997). Eğitim psikolojisi. Ankara: Arkadaş Yayınevi.
KESKİN, S. C., Keskin, Y. (2009). Cumhuriyet dönemi ilkokul (ilköğretim birinci kademe) sosyal bilgiler ve onun kapsamına giren ders programlarında bir değer olarak barış. Değerler Eğitimi Dergisi, 7 (17), 69 - 92.
LOVAT, T.
&
Toomey, R. (Editors) (2009). Values education and quality teaching: the double helix effect.
MEB. (2005).
Sosyal
bilgiler 4 - 5. sınıf programı. Ankara: Devlet Kitapları Basımevi.
MEB. (2009). İlköğretim 1, 2 ve 3. sınıflar hayat bilgisi dersi öğretim programı ve kılavuzu. Ankara: Devlet Kitapları Basımevi.
NARİN, D. (2007). İlköğretim hayat bilgisi dersi öğretim programının vatandaşlık bilgi, beceri ve değerlerini kazandırmasına ilişkin öğretmen görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
ÖZKALP, E. (2003). Kültür, Özkalp, E.(Editör). Davranış bilimlerine giriş. 2. Baskı. Eskişehir. Anadolu Üniversitesi Yayınları, ss, 57-73.
SENEMOĞLU, N. (2004). Gelişim, öğrenme ve öğretim, kuramdan uygulamaya. Ankara: Gazi Kitabevi.
SÖNMEZ, V. (1999). Hayat bilgisi öğretimi ve öğretmen kılavuz kitabı. İstanbul: MEB.
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/7 Summer 2013
tro>*§!

c
858
Cihat
YAŞAROGLU
SÖNMEZ, V. (2001). Program geliştirmede öğretmen el kitabı. Ankara: Anı Yayıncılık.
ŞAHİN, M. (2009). Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze türkiye'de hayat bilgisi dersi programlarının gelişimi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2 (8), 402 - 410.
ŞİŞMAN, M. (2010). Öğrenmede yapılandırmacılık üzerine bir çeşitleme. Eğitimde Bakış, 6(17),
4-9.
TİLLMAN, D. (2000). Living values activities for children ages 8-14. Florida: Health Communications.
TOZLU, N. (2003). Eğitim problemlerimiz üzerine düşünceler. Ankara: Mikro Yayınları.
ÖZEN, Y., Güleryüz, K. ve Özen, H. B. (2012). İlköğretim 1-3. Sınıf hayat bilgisi, 4-5 sosyal bilgiler dersindeki değerler ve değerler eğitiminin incelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1 (4), 277-286.
UNESCO-UNEP. (1977). The international workshop on environmental education belgrade, yoguslavia "final report". Paris.
UYGUN, S., Genç, S. Z., Ülger, A. ve Damğa, S. (2006, Eylül). İlköğretim hayat bilgisi dersi yeni öğretim programının yapılandırmacılık yaklaşımına göre değerlendirilmesi. XV. Eğitim Bilimleri Kongresi'nde sunulmuştur. Muğla.
ÜLTANIR, G. (2003). Eğitimde planlama ve değerlendirmede kuram ve teknikler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
YILDIRIM, A., Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com