You are here

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TUTUMLARINI ÖLÇMEYE YÖNELİK ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

A STUDY ON DEVELOPING A SCALE TO DETERMINE CLASSROOM TEACHER CANDIDATE’S ATTITUDES TOWARDS TEACHING MUSIC

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.5210
Abstract (2. Language): 
Entering primary school is an important period of time for children as it is the first milestone in their lives to formal schooling. Primary acquired during the positive and negative attitudes, tendencies, habits and abilities will live with them. However, the classroom teacher in the child's life is an individual representing the school and the teacher. Children communicate with arts and sciences in scholarly sense. Music is one of the most important branches of art. In addition to classroom teachers' basic knowledge and skills, theoretical and practical knowledge on modern methods and approaches to teaching music, their attitudes towards teaching music play a great role in realizing permanent, quality, and effective music education. The aim of the study is to develop a scale to determine classroom teacher candidates' attitudes towards teaching music. The research was conducted by the method. Processing steps carried out in this study, the item pool stage, content validity (learned opinion), and were used as a pilot to the application. The piloting study of the scale was conducted with 282 students enrolled at the Division of Classroom Teaching, Department of Primary Education, Faculty of Education, Adnan Menderes University. The results of this analysis, the data for factor analysis to determine the appropriateness of the draft and the draft evaluate the construct validity of the scale is presented in the form of examination of the reliability of the scale. Upon the data analysis, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) chi-square is determined as 0,92 and Barlett test result is 0.05. The Cronbach Alpha reliability coefficient of the Scale of Attitudes towards Teaching Music (SATT) composed of 19 items is found to be 0.90
Abstract (Original Language): 
İlköğretim dönemi çocuğun okulla tanıştığı ilk adım olması açısından önemli bir zaman dilimidir. İlköğretim döneminde kazanılan olumlu, olumsuz davranışlar, eğilimler, alışkanlıklar ve özellikler onlarla birlikte yaşayacaklardır. Bununla birlikte sınıf öğretmeni de çocuğun yaşamında okulu ve öğretmenliği temsil eden bir bireydir. Çocuk bu dönemde sanat ve bilimle akademik anlamda iletişime geçer. Sanatın önemli kollarından bir tanesi de müziktir. Kalıcı, nitelikli, etkili bir müzik eğitiminin gerçekleşebilmesi için sınıf öğretmenlerinin temel bilgi ve beceriler, müzik öğretimiyle ilgili çağdaş yöntem ve yaklaşımlarına ilişkin kuramsal ve uygulamalı bilgilerin yanı sıra derse yönelik tutumları da önemlidir. Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin müzik öğretimiyle ilgili tutumlarını ölçmek amacıyla bir tutum ölçeği oluşturmaktır. Araştırma tarama yöntemi ile yürütülmüştür. Yapılan çalışmada yürütülen işlem basamakları; madde havuzu aşaması, kapsam geçerliği (uzman görüşü) ve pilot uygulamanın yapılması olarak izlenmiştir. Ölçeğin pilot uygulaması Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda öğrenim gören olan Müzik ve Müzik Öğretimi dersi almakta olan 282 öğrenciye uygulanmıştır. Analizler sonucunda elde edilen bulgular; verilerin faktör analizi için uygunluğunun belirlenmesi, taslak ölçeğin yapı geçerliğinin incelenmesi ve taslak ölçeğin güvenirliliğinin incelenmesi şeklinde sunulmuştur. Toplanan verilerin KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) katsayısı 0,92 Barlett testi sonucu ise 0.05’dir. 19 maddeden oluşan Müzik Öğretimine İlişkin Tutum Ölçeği’nin (MÖTÖ) Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0.90’dır.
1237
1246

REFERENCES

References: 

AYDIN, B. “Gelişimin Doğası”, B. Yeşilyaprak (Ed.) Eğitim psikolojisi gelişim-öğrenme-öğretim (s. 29-49), Ankara: Pegem Yayıncılık.
BALCI, E. (1991). Öğretmenin rolleri. Ankara: Eğitim Sosoyolojisi. Akt: Çelikten, M., Şanal, M., Yeni, Y. (2005), Öğretmenlik mesleği ve özellikleri, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2005(19), 207-237.
BRYMAN, A. & Cramer, D. (1999). Quantitative data analysis with SPSS release 8 for windows, London and Newyork: Taylor& Francis e-Library, Routledge. akt: Kurnaz, M. A, ve Yiğit, N., (2010). Fizik tutum ölçeği: geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenirliği Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 4 (1), 29-49.
BÜYÜKÖZTÜRK, Ş, (2007). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. (7. Baskı) Ankara: Pegem A Yayıncılık.
CANAKAY, E. U., (2006) Müzik teorisi dersine ilişkin tutum ölçeği geliştirme, Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.
Sınıf Öğretmeni Adaylarının Müzik Öğretimine İlişkin Tutumlarını Ölçmeye… 1245
Turkish Studies
International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic
Volume 8/7 Summer 2013
COHEN, L., Manion, L., & Morrison, K. (2007). Research methods in education, (6th ed.). New York: Routledge. akt: KURNAZ, M. A, ve Yiğit, N., (2010). Fizik tutum ölçeği: geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenirliği Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 4 (1), 29-49.
DÖNMEZER, İ. (1997). Eğitim Psikolojsi gelişim ve öğrenme (2. Baskı) İzmir: Ege Üniversitesi Basımevi.
KAĞITÇIBAŞI, Ç. (1999). Yeni insan ve insanlar. İstanbul: Evrim Yayınevi.
KARACA, E (2006). Öğretimde planlama ve değerlendirme dersine yönelik bir tutum ölçeği geliştirme, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2006 (16). Akt: Kurnaz, M. A, ve Yiğit, N., (2010). Fizik tutum ölçeği: geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenirliği Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 4 (1), 29-49.
KARAGÖZ, Y. , Kösterelioğlu, İ. (2008). İletişim becerileri değerlendirme ölçeğinin faktör analizi metodu ile geliştirilmesi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 81-98
KARASAR, N., (2002). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti.
KIRCIOĞLU, Ç, S. (2009). Sınıf Öğretmenlerinin Müzik Öğretimine İlişkin Bilgi Düzeyleri, Özyeterlilik Algıları ile Tutumlarının Belirlenmesi, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
ROGER, F. (2008). Power of a positive attitude: discovering the key to success. New York: Amacom Books, Retrieved from.
SMİTH, M., B. (1968). Attitude change. International encyclopedia of the social sciences (s. 458-467). Crowell Collier and Mac Millan. Akt: Kağıtçıbaşı, Ç. (1999). Yeni insan ve insanlar. İstanbul: Evrim Yayınevi.
ŞEKER, H., Deniz, S. &Gürgen, İ. (2004). Öğretmen yeterlikleri ölçeği, Milli Eğitim Dergisi, 164, 105-118.akt: Kurnaz, M. A, ve Yiğit, N., (2010). Fizik tutum ölçeği: geliştirilmesi, geçerliliği ve güvenirliği Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 4 (1), 29-49.
ÖZMENTEŞ, G., BİLEN, S. (2005). Dalcroze Eurhythmics öğretiminin müziksel beceriler, müzik dersine ilişkin tutumlar ve müzik yeteneğine ilişkin özgüven üzerindeki etkileri. Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (10).
SCHERER, R.F., WİEBE, F.A., LUTHER, D.C., ADAMS,J.S (1988) “Dimensionalty of Coping: Factor Stability Using the Ways ofCoping Questionnaire.” Psychology Reports. 62, 763 -770 akt: TAVŞANCIL, E., (2002). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
TEZBAŞARAN, A., (1997). Likert tipi ölçek geliştirme kılavuzu. (2. Baskı) Ankara: Türk Psikologlar derneği yayınları.
TÜRKER, N. K. ve Turanlı, N., (2008). Matematik eğitimi derslerine yönelik tutum ölçeği geliştirilmesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28 (3), 17-29.
UEBERSAX, J. S. "Likert scales: dispelling the confusion." statistical methodsfor rater agreement. 31 Aug. 2006. 20Oct. 2007
.
ÜSTÜNER, M. (2006). Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 2006 (45), 109-127.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com