You are here

ALİ CIN; TURK EDEBİYATININ ILK YUSUF VE ZULEYHA HİKÂYESİ: ALİ'NİN KISSA-YI YÛSUF'U, TÜRK DİL KURUMU YA-YINLARI;1040, ANKARA 2011, 884 S., ISBN: 978-975-16¬2427-7

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.5098
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (Original Language): 
Kıssa-yı Yusuf, Hz. Yusuf peygamberin ibret dolu hayat hikâyesinin aşk, sevgi, umut, iha¬net, kıskançlık, nefret gibi insanî duygularla zenginleştirilmesiyle birlikte yüzyıllar boyu çeşitli kişilerce çeşitli biçimlerde kaleme alınmış ve zevkle okunmuş dinî boyutlu bir hikâyedir. Edebî sahada, Kıssa-yıYûsuf, Yûsuf Mesnevisi, Yûsuf u Züleyha, Yûsuf u Zelîha gibi çeşitli adlarla anılan hikâyenin geçmişten günümüze bu kadar sevilmesi ve rağbet görmesinde, hikâyenin kaynağının kutsal kitaplara dayanmasının payı büyüktür. Yûsuf kıssasının esasına dair belirtiler, tarihin ilk çağlarına kadar uzanmaktadır. Hikâye, ilk olarak bazı unsurlarıyla MÖ 14. yüzyılda eski bir Mısır hikâyesinde yer almıştır.1 Bununla birlikte Tevrat'ta da konu edinilen bu hikâye, İncil'de kısa bir şekilde yer alırken Kur'ân-ı Kerim'de YûsufSûresinde ayrıntılı bir biçimde bulunmaktadır. Kutsal kitaplarda yer almasıyla birlikte, içeriğinde evrensel tema ve duyguları barındırması nedeniyle de hem Batı hem de Doğuda ünlenmiş bu hikâyenin kaynağını -kesin çizgilerle ayrılma¬makla beraber- Batıda Tevrat, Doğuda ise (Arap, İran ve Türk edebiyatları) Kur'an-ı Kerim oluş¬turmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de YûsufSûresinde 111 ayette anlatılmış, baştan sona tam bir hikâye hüvi-yetindeki tek hikâye olma özelliğine sahip bu hikâye yine Kur'an-ı Kerim'de "ahsenü'l-kasas" yani "kıssaların en güzeli" olarak vasıflandırılmaya layık görülmüş bir hikâyedir.
2671
2675

REFERENCES

References: 

AYAN, Gönül (1997), "Ahmet Yesevi Etkisiyle Yazılan İki Yusuf u Züleyha," Türkiyat Araştırmaları Dergisi, sayı:3, Konya, s. 31.
CİN, Ali, "Türk Edebiyatının İlk Yûsuf ve Züleyhâ Hikâyesi: Ali'nin Kıssa-yıYûsufu", Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2011.
CİN, Ali, "Ali'nin Kıssa-i Yûsuf Eserinin Türkiye Nüshası" V. Uluslararası Türk Dili Kurultayı Bildirileri I, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara 2004, s.611 -656.
ERTAYLAN, İsmail Hakkı, "Türk Dilinde Yazılan İlk Yûsuf veZüleyhâ", İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, İstanbul 1948

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com