TONGUÇ [TONGHIDJE] NEWSPAPER AND ITS IMPORTANCE FOR ROMANIAN TURKS DURING THE SECOND CONSTITUTIONAL MONARCHY OTTOMAN PRESS
Journal Name:
- Türkiyat Mecmuası
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Soon after the Declaration of the Second Constitutional Monarchy on July 24th 1908, in the Ottoman Empire, there appeared numerous newly printed magazines and newspapers in a great freedom atmosphere that they performed an important function for illuminating the Ottoman public and raising the level of knowledge and culture of its people. One of the newspapers published in this period was Tonguç [Tonghidje]. Only 36 issues were published from 24 February 1909 to 1 April 1909 by Mirza Sait Bey and also followed very closely, and with a great interest, in territories like places where Crimean Turks living in Romania, where the Muslim Turks were largely settled. Literary genres, such as a series of articles, poetry, letters, as well as summary reports related to Europe, Balkans and Islamic World were also published in the newspaper. In addition, in order to increase the level of knowledge and culture of people, news and topics,health, agriculture, gardening and farming were published in the newspaper. Magazines and newspapers were very important in order to understand the era from the Declaration of the Second Constitutional Monarchy to the New Republic. The newspaper Tonguç had important functions to unify and shed light to the press history of Ottoman Era. In other words, Tonguç could be seen as a mirror reflecting the problems of the public facing inside and outside of the Ottoman Empire. With this article the Tonguç as one of the the newspapers introduced after the Declaration of the Second Constitutional Monarchy, was studied very first time and evaluated what it had meant for Müslim Turks in Romanian territories at that time.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Osmanlı matbuatında II. Meşrutiyet‟in ilanından (24 Temmuz 1908) hemen sonra oluşan özgürlük havası içerisinde çok sayıda yeni dergi ve gazete yayın hayatına başlamış; bu dergi ve gazeteler halkın aydınlatılması, bilgi ve kültür seviyesinin yükselmesinde önemli bir fonksiyon icra etmişlerdir. II. Meşrutiyet‟in ilanından sonra yayın hayatına giren gazetelerden birisi de Tonguç [Tonghidje]‟tur. Mirza Sait Bey tarafından 11 Şubat 1324 [24 Şubat 1909] - 19 Mart 1325 [1 Nisan 1909] tarihleri arasında 36 (otuz altı) sayı yayımlanan gazete, sadece geniş Osmanlı coğrafyasında değil, Müslüman Türklerin yaşadığı Kırım, Romanya gibi yerlerde de yakından ve ilgiyle takip edilmiştir. Tonguç gazetesi sayfalarında makale, şiir, mektup gibi edebî türlere yer vermiş olup, bunun yanında Avrupa‟dan, Balkan coğrafyasından ve İslam dünyasından aktardığı haberlerle de önemli bir işlev görmüştür. Ayrıca, başta sağlık olmak üzere, çiftçilik, bahçıvanlık gibi tarım alanlarında da halkı bilgilendirme ve onların kültürel seviyelerini artırma noktasında yazılar yayımlanmıştır. II. Meşrutiyet‟ten Cumhuriyet‟e uzanan süreçte dönemi anlamak açısından gazete ve dergilerin büyük önemi vardır. Bu yönüyle Tonguç gazetesi birleştirici ve aydınlatıcı vasfıyla matbuat tarihimizde önemli bir fonksiyonu olmuştur. Bir başka ifadeyle, Osmanlı içinde ve dışında yaşayan Türklerin karşılaştıkları sorunlara Tonguç gazetesinin bir ayna vazifesi gördüğü söylenebilir. Bu çalışmada II. Meşrutiyet sonrası yayın hayatına dâhil olan Tonguç gazetesi ilk defa incelenmiş ve bu gazetenin Romanya coğrafyasında yaşayan Müslüman Türkler açısından ifade ettiği anlam değerlendirilmiştir.
FULL TEXT (PDF):
- 2