You are here

Aile Değerlendirme Ölçeğinin (ADÖ) Çocuk Psikiyatrisi'ndeki Uygulaması ve Değerlendirilmesi

APPLICATION AND ASSESSMENT OF FAD (FAMLY ASSESSMENT DEVICE) IN CHILD PSYCHIATRY

Journal Name:

Publication Year:

Abstract (2. Language): 
Objective: Family members, especially children are affected by family functioning. Detecting and solving the family functioning problems have positive effects on family members. This study, assesses the use and practice of the Family Assessment Device (FAD) in the child psychiatry for the early detection of family func¬tioning problems. Materials and Methods: Results of FAD performed on 54 children's parents in the child psychiatry clinic, Istanbul Medical Faculty were assessed. Socio-demographic data, chief complaints and psychiatric diagnosis were obtained from the patient's files. Results: FAD was performed on 54 children's parents (27 boys and 27 girls). According to FAD results, the mean general score index of fathers was 1.81 and the mean general score index of mothers was 2.03. The most frequent diagnosis in children was depressive adjustment disorder (n=11, 20.4%). Conclusion: This study showed that, the family assessment device is an important tool for the assessment of family functioning. Fathers are less successful in recognizing and expressing family functioning problems than mothers.
Abstract (Original Language): 
Amaç: Ailenin fonksiyonelliği aile bireylerini, özellikle de çocukları etkiler. Aile fonksiyonlarını etkileyen problemleri tespit etmek ve çözüme kavuşturmak aile üyelerini olumlu yönde etkiler. Bu çalışmada, aile fonksiyonlarını etkileyen problemlerin tespitinde kullanılan aile değerlendirme ölçeği (ADÖ) ve çocuk psikiyatrisindeki uygulamaları incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Psikiyatrisi Klini-ği'nde 54 aileye uygulanan ADÖ sonuçları değerlendirildi. Sosyo-demografik veriler, başvuru nedenleri ve psikiyatrik tanılar dosya bilgilerine göre tespit edildi. Bulgular: 54 çocuğun (27 kız ve 27 erkek) anne babasına ADÖ uygulandı. ADÖ sonuçlarına göre babaların ortalama genel puan indeksi 1.81, annelerin ortalama genel puan indeksi 2.03 idi. Çocuklarda tespit edilen en sık psikiyatrik tanı, 11 puan ile depresif uyum güçlüğü (%20.4) idi. Sonuç: Aile değerlendirme ölçeği, ailenin psikiyatrik değerlendiril¬mesinde önemli bir yardımcı ölçektir. Babalar, aile içi problemleri tanımada ve ifade etmede, annelere göre daha çok zorlanmakta¬dır.
108-110

REFERENCES

References: 

1. Pincus A, Minnahan A. Social Work Practice:Model and Method. Illionis, Peacock Co, 1973;142.
2. Payne MS. Modern Social Work Theory. London, The Macmilian Press Ltd, 1991; 83-136.
3. Roberts RW. Theories of Social Casework. Chicago,University of Chicago
Press, 1972; 174-221.
4. Crawford CO. Health and Family. A Medical Sociological Analysis. New York, The MacMillian Company, 1971; 116.
5. Epstein NB, Bolwin LM, Bishop DS. The MacMaster Family Assessment Device. Journal of Marital and Family Therapy 1983; 9(2):171-180.
6.
Tanel
i S. Aile Tedavisinde Sorunlar. Grup Psikoterapileri Kongre ve Sempozyum Bildirileri El Kitabı Ankara, Aşama Matbaası, 1988; 42.
7.
Abal
ı O, Durukan M, Mukaddes NM ve ark. Bir Çocuk Psikiyatrisi Polikliniğine Başvuran Hastaların Sosyodemografik Verileri ve Mevcut Psikopatoloji Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi. 10. Ulusal Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi Özet Kitabı. 10-13 Mayıs 2000, Iber Otel, Sarıgerme, Antalya.
8.
Bulu
t I. Aile Değerlendirme Ölçeği El Kitabı. Ankara, Özgüzeliş Matbaası,
1990;1-38.
9.
Çakmakl
ı K. Çocuk Psikiyatrisinde Sosyal Çalışma. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ders Kitabı'nda. Ed. Polvan Ö. İstanbul, Nobel Tıp Kitabevi,
2000; 268-76.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com