FACTORS AFFECTING ADMISSIONS TO A UNIVERSITY HOSPITAL
Journal Name:
- Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Key Words:
Keywords (Original Language):
Author Name | University of Author | Faculty of Author |
---|---|---|
Abstract (2. Language):
Objective: Underuse of primary care facilities causes a burden in secondary and tertiary health care facilities. To understand the causes of a hospital visit and the underlying behaviour pattern may enlighten us. The aim of this study was to search the reasons for enrollement (RFE) and associated factors for patients visiting Balcali Hospital of Çukurova University Faculty of Medicine.
Materials and Methods: Two hundred patients admitting to out¬patient clinics of the university hospital were included to the study. A questionnaire of fourteen items was completed.
Results: 64 %(n=128) of patients have had a previous admission to another health care facility for the current RFE while 36 %(n=72) had directly admitted to the university clinic.
Conclusion: Secondary and tertiary health care facilities should be the centers of referral for patients who need further investiga¬tion. However, the fact that, in Turkey, patients may present to any level of health care as they wish, can cause resource and time waste, long ques and less time per patient.
Bookmark/Search this post with
Abstract (Original Language):
Amaç: Birinci basamak sağlık hizmetinin verimli kullanılamadığın-da,ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında yığılmalara ve hizmet sunumunda aksaklıklara yol açar. Hastane başvurularının incelenmesi, birinci basamak sağlık kurumunda yapılabilecek değişikliklere de ışık tutacaktır. Çalışmamızın amacı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Balcalı Hastanesi'ne başvuran hastaların başvuru nedenlerini ve başvuruyu etkileyen faktörleri belirlemek¬tir.
Gereç ve Yöntem: : ÇÜTF Hastanesi polikliniklerine başvuran 200 hasta çalışmaya alındı. Başvurular, 14 başlıklı bir soru formu ile de¬ğerlendirildi.
Bulgular: Araştırmamızdaki hastaların %64'ü (n=128) o andaki yakınmasıyla ilgili olarak daha önce bir sağlık kuruluşuna başvurmuş, %36'sı (n=72) ise hiçbir sağlık kurumuna başvurmadan doğrudan Üniversite Polikliniği'ne gelmişti
Sonuç: : ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları, birinci basamakta çözümlenmemiş sorunlar ve araştırmalarla ilgilenen mer¬kezler olmalıdır. Ancak ülkemizde hastaların kendi belirledikleri alandaki bir uzman hekime yönelmeleri yanlış başvurulara, kaynak ve zaman israfına yol açmakta, gereksiz uzun kuyrukların ortaya çıkmasıyla hastalara ayrılan süre azalmaktadır.
FULL TEXT (PDF):
- 3
103-107